Co týden dal: Pořádně peprná prohlášení
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Pořádně peprná prohlášení

Co týden dal: Pořádně peprná prohlášení

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

3. 12. 2017 17:00 30
Reklama

Kontroverzní výroky lidé buď milují, nebo zarytě nenávidí. Neexistuje žádná zlatá střední cesta. A že se s kontroverzními výroky setkáváme dnes a denně, téměř na každém kroku. Jsou i tací, kteří si na nich doslova vybudovali kariéru a popularitu. No, a samozřejmě jsou i tací, kteří si pod sebou nešikovně zvolenými slovy podřezali větev a zažili tvrdý dopad na zem. Vítejte u další epizody seriálu Pohnojme co můžeme, aka EA tropí hlouposti, ale… nadsázku a subjektivní kritiku stranou, pojďme se podívat, co šťavnatého poslední týden přinesl.

REDWOODSKÁ SÁGA, ČÁST BŮHVÍ

Co týden dal: Pořádně peprná prohlášení
i Zdroj: Hrej.cz

Další týden, další přílivová vlna kontroverze v přístavu EA. Po nepříjemných potížích s finanční politikou Star Wars Battlefront II a Need for Speed Payback by střízlivé předpoklady napovídaly, že společnost pokorně stáhne ocas mezi nohy a pokusí se svým příznivcům vyjít vstříc v co možná nejvyšší míře. Těžko říct, zda si střízlivý člověk pod takovým popisem představí směr, kterým se EA ve skutečnosti vydala.

Středa 29. listopadu byla (v našich končinách) pomyslnou bombou tikající na poli mezi hráči a EA, konkrétně v rukou neopatrného ženisty z řad amerického giganta. Nejprve totiž firma sebejistě prohlásila, že singleplayerové hry jsou záležitostí minulosti. Svůj přinejmenším odvážný výrok dokládá především tím, že si před pár lety singleplayerových titulů společnosti dopřávali hráči raději a více si je užívali. Z náznaků se pak lze domnívat, že zánik studia Visceral a nejasný osud jejich singleplayerového příspěvku do univerza Star Wars úzce souvisí se striktně ekonomickými kroky EA za maximalizací zisku. Tituly s nedostatečným zaměřením na online složku jsou tak v očích společnosti s trochou nadsázky zbytečně vyhozenými penězmi.

Takové prohlášení samozřejmě veřejnost nemohla přejít mlčením a výrazně negativní reakce zaznívaly ze všech stran. Příkladem budiž komunita Hrej.cz v diskuzi pod inkriminovanou novinkou. Aby snad ale hlavy kritizujících nevychladly příliš rychle, přispěchala společnost s dalším píchancem do očí svých příznivců i odpůrců. Ve svém komentáři současné situace finanční ředitel EA, Blake Jorgensen, rozdělil hráče na dvě skupiny. Na ty, kteří mají spoustu peněz, ale nemají čas hrát, a (logicky) na ty, kteří mají času na hraní habaděj, přičemž na jejich bankovních účtech žádné závratné cifry nesvítí. Dle jeho slov tak společnost hledá ideální balanc mezi oběma skupinami. To znamená, že by neměli aktivnější hráči žádným způsobem převyšovat ty méně aktivní a v ideální světě jde vše dohnat nějakou tou injekcí reálného oběživa.

Asi není nutno dodávat, že ani tento názor se mezi vámi nesetkal s pochopením.

Třešničkou na notně trpkém dortu budiž Jorgensenovo prohlášení o absenci úprav postav v Battlefront 2. Ve zmíněném komentáři se sice dušuje, že v rámci zachování autenticity kánonu Star Wars nemůžete svého Stormtroopera ověsit zlatými zbraněmi a hustodémonskými tagy růžových poníků na helmě, realita je však mírně odlišná. Titul totiž ve svém jádře možnosti úprav virtuálních vojáků umožňuje, jen nejsou hráčům dostupné bez zásahu do kódu. Proč tomu tak je zůstává záhadou.

POTĚR A CHEATY

Co týden dal: Pořádně peprná prohlášení
i Zdroj: Hrej.cz

Není to tak dávno, co komunitou obklopující akci Fortnite zahýbala kauza žaloby podané studiem Epic na dva nepoctivé hráče. Že se autoři titulu nebojí v boji proti cheaterům jít o krok dále než je obvyklé nepřekvapilo jen veřejnost, poukazující i na bizarní obvinění z porušování copyrightu, především však nakrklo matku jednoho z provinilců.

Vyšlo totiž najevo, že polovina cheaterského páru je nezletilá, ba dokonce by v tuzemsku ani nemusela nosit občanský průkaz. Místo mladíka se tak do společnosti musela opřít jeho matka a ukázat prstem na několik nesrovnalostí, kterých se Epic při obvinění dopustil. Především vytýká exemplárnost trestu a striktní zaměření na jejího syna a jeho komplice. V jejích očích by měla žaloba směřovat spíše na web, ze kterého podvodné programy dvojice stahovala. V souvislosti s copyrightem prý také titul nenutí hráče přečíst smluvní podmínky a zlobivé dítko tak nemuselo dané dokumenty přečíst, porozumět jim a řídit se jimi. Navrch studio zveřejnilo kompletní jméno syna paní Rogersové, což je vzhledem k věku obviněného poměrně nešťastný a především nelegální krok.

Zda tak mladík díky své matce trestu unikne nebo do nepříjemné polízanice zabředne celá rodina ukáží nacházející měsíce. Je však nasnadě, že se občas vyplatí kontrolovat, co vaše děti ve hrách vlastně provádějí.

I TY, STAR CITIZEN?

Co týden dal: Pořádně peprná prohlášení
i Zdroj: Hrej.cz

Už na přetřes přišla prohlášení EA, bylo by tak podezřelé kdybychom si nepopovídali i o mikrotransakcích. Tentokrát ale na stolici proviněných posadíme neobvyklou osobu, sci-fi vizionáře Chrise Robertse. A ano, hádáte správně, nově najdeme systém mikrotransakcí v připravovaném vesmírném simulátoru Star Citizen. Čerstvě implementovaný systém obchodování s vesmírnými nemovitostmi totiž svým hráčům nabízí koupi různě vělikých parcel na virtuálních planetách za reálné peníze. A nejedná se o žádné symbolické částky. Malé parcelky se hodnotou blíží ke kopii titulu na současné konzole, ty větší vás vyjdou v přepočtu na téměř 2500 korun. A to není za kus virtuální hory kamení zrovna málo.

Je trochu zarážející, že se podobné systémy nalézají ve hře, kterou z velké části zaplatili sami hráči. Star Citizen byl jednou z prvních skutečných bomb, demonstrujících sílu a potenciál Kickstarteru. I po ukončení kampaně bylo na hru možno přispívat skrze oficiální web autorů. A nyní, v době fungování uzavřené testovací alfaverze hry, přichází i obávané mikrotransakce. V mých očích se vůči hráčům nejedná o příliš vstřícné rozhodnutí. Jak na něj ale komunita zareaguje, a jak vlastně ovlivní poměrně nejasný osud celého projektu, který se už od svého vzniku v roce 2011 potýká s problémy a průtahy, teprve uvidíme. Snad jen doufejme, že nás Roberts netahá za nos. Jak pravil i on sám, jednalo by se o “největší podvod v dějinách”.

VÁNOCE S PLAYSTATION PLUS

Co týden dal: Pořádně peprná prohlášení
i Zdroj: Hrej.cz

Budou docela chudé… Ano, jak už to tak často bývá, odhalení nabídky her v rámci služby PlayStation Plus pro tento měsíc mezi fanoušky zrovna výbuch nadšení nevyvolalo. Byť definitivní edice Darksiders 2 je dárek docela slušný. Na druhé straně to vyvažuje notně nezajímavá animáková bojovka Kung-Fu Panda: Showdown of Legendary Legends. Ani kolekce ostatních titulů na ostatní platformy Sony díru do světa neudělala. Za zmínku stojí snad jen Syberia Collection na PlayStation 3 a hříčku That’s You využívající propagovaný systém Playlink. Vánoční období ale bohužel nebude zvlášť štědré ani pro fanoušky konkurenčního stroje, předplatitelé Xbox Live Gold si užijí kousky jako Warhammer: End Times - Vermintide a kompletní první sezónu Tales from the Borderlands.

Snad do nového roku vstoupíme ve velkolepějším stylu.

A tím poslední listopadový týden roku uzavřeme. Přichází prosinec, souhrn vychází na první adventní neděli… Je jedno, zda strávíte nadcházejicí období v práci, pečením cukroví, nakupováním vánočních dárků, odpočíváním nebo využijete klidu a míru pro desetihodinové maratony hraní jako za starých časů. Důležité je si ten poslední svatý měsíc kalendářního roku patřičně užít a vstoupit do roku nového s dobrou náladou. No tak Hrejte s námi!

Videa a podcasty za uplynulý týden: Dohrajte s námi: Mafia II #7Hrajte s námi: Hidden AgendaHrajte s námi: Skyrim VRHrajte s námi: Football Manager 2018Hrajte s námi: Super Lucky's TaleHrajte s námi: The Sims 4 na PS4Retro Hrajte s námi: Theme Park (1994)Hrajte s námi: Ancestors Legacy BetaHrajte s námi: L.A. Noire Remasteredhpod #615

Recenze za uplynulý týden: L.A. Noire, Super Lucky's Tale, The Elder Scrolls V: Skyrim Switch, Football Manager 2018

Články za uplynulý týden: Total War: Arena - dojmy z hraní

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama