Dokáží mikrotransakce změnit zákony?
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Dokáží mikrotransakce změnit zákony?

Dokáží mikrotransakce změnit zákony?

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

24. 11. 2017 11:58 13
Reklama

Jestliže jste v posledních dnech věnovali trochu pozornosti dění okolo primárně on-line akce Star Wars Battlefront II, tak jste si jistě již všimli poměrně velké kontroverze týkající se mikrotransakcí a prodejů dodatečného obsahu do hry. A nyní se zdá, že situace má ke zklidnění ještě poměrně daleko, neboť prodejů balíčků s odměnami si začaly všímat i lidé nacházející se na takzvaně vyšších místech.

Postupně se ozvaly hlasy z Belgie, Francie i ze Spojených států, které jednotně volají po regulaci podobných praktik. Dle mnoha odborných názorů se totiž prý může jednat o on-line formu hazardního hraní.

Konkrétně kupříkladu belgické úřady prověřovaly Battlefront II z důvodu podobných nařčení a po krátkém zjišťování přišli na několik poměrně konkrétních věcí, na základě kterých se údajně dá Battlefront II považovat za hazardní hru.

V případě této akce se jedná o mix utrácení peněz a závislosti, který je v tomto konkrétním případě nebezpečný zejména pro děti. Za další je tu celkem zjevný fakt, že v případě nákupů truhel s odměnami se jedná o možnost kupování zajíce v pytli, což by tamní úřady nejraději zakázaly, a to ideálně formou celoevropských regulí. Něco takového je však během na dlouhou trať, která navíc ani nikdy nemusí dosáhnout svého cíle.

Politici ve spojených státech na Havaji i ve Francii říkají to samé, jejich prozatím ryze neoficiální stanoviska však zřejmě ještě nemají šanci padnout na úrodnou půdu. Kupříkladu právní názory z Británie sdílejí zajímavý názor ten, že prozatím je něco podobného pravděpodobně nemožné, neboť konkrétně belgickým úřadům v jejich nastíněné snaze chybí konkrétní strategie či vize a celkové úpravy legislativy jsou obecně velmi pomalé.

Ze stejného místa zaznívá rovněž i to, že hazard je z právní definice (tedy dle výkladu britských zákonů) o získání ničeho konkrétního. Ovšem v případě propíraného Battlefrontu zde hráči přeci získávají obsah do hry.

Nic akutního tedy zjevně ani hrozit nemusí, nicméně diskuze je to zajímavá a je otázkou, proč se v době zástupu mobilních her využívajících mikrotransakce mnohdy i vyloženě neférovým způsobem tolik hovoří právě o Battlefrontu a zda tím prodeje hry příliš netrpí.

Odpovědi na tyto otázky se mohou dostavit až časem, jasné je nicméně to, že se jedná o velmi populární značku a zmínit lze rovněž i to, že kontroverze dokázal tento titul vzbudit ještě před svým samotným vydáním.

Nicméně tak jako tak nám nyní nezbývá než vyčkávat a trpělivě vyhlížet, co se vlastně začne dít. Východisek je hned několik, tím nejsnadnějším a dle některých také nejpravděpodobnějším je momentálně nyní to, že se nestane vůbec nic. Těmi dalšími je změna v systému prodávání dodatečného obsahu. Tou další možností je pak možná změna samotné definice hazardních her, která doposud nebere v potaz virtuální obsah jako takový. Potencionálně schůdným řešením je pak možná změna i v samotném ratingu her a spolu s tím i znemožnění prodávání takovýchto „hazardních“ titulů mladistvým.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama