Activision má patent na podporu mikroplateb
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Activision má patent na podporu mikroplateb

Activision má patent na podporu mikroplateb

Pavel Makal

Pavel Makal

18. 10. 2017 09:48 23
Reklama

Mikrotransakce. Slovo, na nějž jsme ještě před pár lety byli zvyklí jen u obskurních free-to-play mobilních titulů, postupem času prorostlo i do AAA her, za které v obchodě zaplatíte plnou cenu. Někdy se jedná jen o kosmetické úpravy zbraní, jindy získané výhody hraničí se zásahem do samotné hratelnosti. Aktuálně odhalený patent společnosti Activision je ale svou podstatou daleko za hranicí toho, co jsme ve hrách ochotni akceptovat.

S informací jako první přišel magazín Rolling Stone, který odhalil patentovanou technologii, která má zjednodušeně řečeno ovlivňovat matchmaking ve hrách tak, aby podpořil využívání mikrotransakcí. Activision tuto technologii zadal k patentování už před dvěma lety, včera došlo k jeho schválení. 

Patent se vztahuje na algoritmus, který spojuje hráče tak, aby zvýšil pravděpodobnost, že budou více využívat in-game nákupy za reálné peníze. Způsobů, jak toho docílit, je celá řada. Patent například popisuje situaci, kdy je hráč po zakoupení určité zbraně cíleně zapojen do zápasu, kde bude tato zbraň velmi efektivní, takže se svůj úspěch v budoucnu pokusí zopakovat pořízením dalších placených předmětů. Další způsob je naopak spojení slabšího hráče s někým silnějším, což má u potenciálních zákazníků podpořit touhu vyrovnat se ostatním a rovněž investovat peníze.

Společnost Activision se k situaci již stačila vyjádřit ve smyslu, že se jedná pouze o vývojový průzkum a že patent nebyl dosud v žádné hře použit. Jedná se prý o projekt, na němž pracovalo oddělení výzkumu a vývoje zcela odděleně od herních vývojářů. Komunitní manažer Destiny David Dague na Twitteru prohlásil, že v Destiny 2 nic takového nefunguje. Tak či tak, jedná se rozhodně o velmi zásadní odhalení, které ještě více posiluje kontroverzi kolem mikrotransakcí ve hrách. Ať už vás toto téma popuzuje, nebo k němu zůstáváte chladní, protože dokážete podobným svodům odolat, ve chvíli, kdy společnosti začínají kalkulovat tímto způsobem, je v herním byznysu něco velmi, velmi špatně. Jaký je váš názor na mikrotransakce ve velkých AAA hrách? Kupujete si někdy bedny v Battlefieldu nebo Overwatch, nebo je vám podobný způsob utrácení zcela proti srsti? Dejte nám vědět v komentářích.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama