Co týden dal: Krach Denuva a Philovy sny
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Krach Denuva a Philovy sny

Co týden dal: Krach Denuva a Philovy sny

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

15. 10. 2017 16:00 17
Reklama

Někteří lidé jsou prostě neoblomní a tvrdohlaví. Možná právě na nich a jejich tvrdé práci stojí úspěch celého herního průmyslu, někdy jsou ale jejich úmysly a snahy spíše k zamyšlení. My tu ale nejsme od toho, abychom hodnotili nekonečné kroky Phila Spencera ku meziplatformnímu multiplayeru na konzolích. My se tu jako každou neděli scházíme, abychom si připomněli to nejzajímavější, co se událo v posledním týdnu.

SPENCER SE NEVZDÁVÁ

Co týden dal: Krach Denuva a Philovy sny
i Zdroj: Hrej.cz

Přeci jen se ale u nejikoničtější tváře moderního Xboxu na moment zastavíme. Phil Spencer, šéf značky Microsoft, totiž stále nevzdává své tažení za cross-multiplayerem na společné platformě Xboxu, PC a PlayStationu. S podobnými úmysly se on, a potažmo celá herní a technická divize Microsoftu, netají už dlouho. Překážkou tak stále zůstávají ústupky ze strany Sony. Japonský gigant zřejmě stále o podobná partnerství dvakrát nestojí. Spencer jejich negativní přístup nijak nekritizuje, dle svých slov jej plně respektuje.

Během proběhnuvší výstavy Brazil Game Show GameSpotu potvrdil, že se o společné hraní majitelů Xboxu One a PlayStationu 4 snaží i nadále. Boj prý stále není ztracený a Sony některá jeho odůvodnění stále nesmetla ze stolu. Zároveň ale nic neslibuje, ostatně pro Sony nejsou podobné ústupky zrovna typické a někdy se setkáme i s tím názorem, že by podobné propojení platforem japonské společnosti příliš užitku nepřineslo. Na druhou stranu stále mluvíme o do budoucna nevyhnutelnému kroku vpřed. Ostatně je už dnes cross-platformní hraní poměrně obvyklou záležitostí a tituly nabízející společné zápolení hráčů na Xboxu a PC nebo PS4 a PC rychle přibývají.

DO ANDROMEDY ZA PÁR KAČEK

Co týden dal: Krach Denuva a Philovy sny
i Zdroj: Hrej.cz

Dobrou zprávu naopak neseme příznivcům série Mass Effect, kteří se pro nízká hodnocení, nezajímavý setting, nebo z jakéhokoliv jiného důvodu zdráhali investovat do nejnovějšího pokračování s podtitulem Andromeda. Dobrodružství dvojčat Ryderových v galaxii Andromeda totiž v průběhu podzimu přibyde do nabídky služeb EA Access a Origin Access. Cenově přátelské služby společnosti Electronic Arts se stále rozrůstají a jejich poměr cena-výkon vypadá stále lákavěji.

Ostatně Mass Effect Andromeda není jedinou novinkou, kterou se EA pro nadcházející část roku chlubí. Přednostní trial verze chystají i pro připravované Star Wars Battlefront II a závodní Need for Speed Payback. A to mluvíme pouze o nabídce společné pro obě platformy. Předplatitelé EA Access na Xbox One se oproti svým stolním kolegům dočkají i neomezené verze Dead Space 3. Podobně jako v případě zmíněných Star Wars a Need for Speed dostanou možnost přednostního přístupu i konzoloví fanoušci simulátoru života The Sims 4. Nadcházející konzolová verze třetího pokračování veleúspěšné série je sice naplánována až na 17. listopadu, na Xbox One si přesto vyzkoušíme o něco dříve.

DENUVO VE STÍNU MORDORU

Co týden dal: Krach Denuva a Philovy sny
i Zdroj: Hrej.cz

Odvěký boj mezi tvůrci a piráty pokračuje i v dnešní době. Není tomu sice tak dávno, co společnost Denuvo vyrukovala s přelomovou protipirátskou ochranou, která se v začátcích své existence skutečně setkávala s nebývalým úspěchem a první chráněné hry odolávaly snahám pirátů dlouhé měsíce (jmenovitě Dragon Age: Inquisition, hry ze série FIFA nebo Just Cause 3). Warezové skupiny jako 3DM nebo CONSPIR4CY ale prokázaly až neuvěřitelnou vynalézavost a schopnosti této temné strany herního průmyslu a postupem času se z téměř nepřekonatelné ochrany stala spíše kratičká zkouška schopností a připravenosti crackerů.

Důkazem budiž fatální neúspěch ochrany v případě trojlístku titulů vydaných v průběhu posledních několika týdnů. První padlým byla crossoverová strategie Total War: Warhammer 2. Ta neodolávala ani den. Mnohem větším překvapením byla ale letošní FIFA. Už jsme si připomněli, že série fotbalových simulací dlouhou dobu fungovala jako výkladní skříň společnosti. Letos ale týmy crackerů citelně přidaly plyn a i neplatící hráči mohou na PC prohánět Ronalda a Huntera po virtuálních hřištích.

Asi nejcennějším skalpem týmu CODEX se v uplynulém týdnu stal Middle-earth: Shadow of War. Pokračování úspěšného akčního RPG ze Středozemě odolávalo warezové scéně necelý den. Pro rakouskou společnost to znamená nebývalé komplikace a je jen otázkou času, kdy vydavatelé usoudí, že už se jim investice do Denuva nevyplatí. Stejně tak je spíše otázkou času, kdy se zmíněné tituly zbytečné ochrany zbaví. Cracknuté tituly byly obvykle od Denuva oproštěny nedlouho po jeho prolomení.

JAKO DARK SOULS?

Co týden dal: Krach Denuva a Philovy sny
i Zdroj: Hrej.cz

Pokud se herní společnost neumí shodnout nad nějakou problematikou dnešních her, je to jistojistě obtížnost. Nekonečné debaty nad přehnaně jednoduchou mainstreamovou tvorbou, přehnaně obtížnými indie výzvami a masivním úspěchem hardcore RPG od From Software často inspirují autory k různým obtížnostním experimentům. Určitou kontroverzi tak vyvolala dlouho očekáváná Xboxová exkluzivita Cuphead. Retro plošinovka totiž kromě fantastické stylizace přinesla i patřičně drsnou obtížnost, která často zaskočila i méně schopné herní novináře.

Samozřejmě se ale najdou hráči, kteří podobným titulem projedou, jak se tak říká, jako nůž máslem. Několikahodinové lopocení s řádkou mocných bossů se tak mění ve třičtvrtěhodinový průlet zástupem bezmocných animovaných postaviček. Pravou královskou disciplínou podobného „výkonnostního“ hraní je ale využívání nekonvenčních ovladačů. Nejste prostě skutečný mistr Dark Souls, dokud jste všechny bosse nepokořili pomocí kytary z Guitar Hero. Nebo bubnů. Nebo třeba banánů. Není tak překvapením, že už jistí experimentátoři stihli Cuphead dohrát třeba pomocí taneční podložky.

 

A tím se spolu i pro tento týden rozloučíme. V rámci vzdělání doporučujeme zaposlouchat se do líbezných tónů posledního hPodu, kde kluci zevrubně rozebrali kauzu kolem diskuzí pod recenzemi. Rozmyslet se můžete i nad hrou, jež si má útočné duo Pavel-David vzít na paškál v další sérii videí Dohrajte s námi. A opět připomínáme, je jedno zda podzim trávíte hraním virtuálních sportů, závoděním v jednom z četných závodních titulů nebo čekáním na blížící se velké hity. My tu pro vás jsme a budeme. Tak Hrejte s námi!

Videa a podcasty za uplynulý týden: Dohrajte s námi: Portal 2 #5Hrajte s námi: Middle-earth: Shadow of WarHrajte s námi: Madden NFL 18Hrajte s námi: Nintendo Classic Mini: SNESHrajte s námi: Forza Motorsport 7Hrajte s námi: CupheadIndi(e)kace - říjen 2017hPod #607

Recenze za uplynulý týden: FIFA 18, FIFA 18 Switch, Cuphead, Cook, Serve, Delicious! 2!!

Články za uplynulý týden: Stav donate programu za září 2017, Nintendo Classic Mini: SNES

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama