Co týden dal: Sychravý začátek podzimu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Sychravý začátek podzimu

Co týden dal: Sychravý začátek podzimu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

8. 10. 2017 16:00
Reklama

Podzimní sezóna se nám naplno rozjíždí a důkazem budiž zvýšená kadence vycházejících pecek.  Už nemusíme na AAA bomby čekat měsíce, najednou nevíme co hrát dříve a ze všech těch fotbalů, závodů, Assassínů a Call of Duty se nám pomalu začíná točit hlava. Uplynulý týden toho v rámci herního světa přinesl tradičně spoustu, pojďme se na to tedy podívat.

 NEVERMORE SPEC OPS

Co týden dal: Sychravý začátek podzimu
i Zdroj: Hrej.cz

Série Spec Ops bohužel nemá zrovna na růžích ustláno. I přes nesporné a překvapivé kvality posledního dílu s podtitulem The Line se zřejmě žádného nového přírůstku do série dlouho nedočkáme. Povedená TPS prosáklá krví, pískem, morálními rozhodnutími a psychicky zlomenými protagonisty sice po celém světě nadchla kritiku, mezi prodejní hity se ale nezařadila a dle slov autorů nebyl ani její vývoj žádný med. Neshody s vydavatelem, problematický vývoj a především pře kolem existence multiplayer. To vše způsobilo, že tým Yager vyslovuje jméno Spec Ops se značnou hořkostí na jazyku.

Cory Davis, šéfdesignér titulu, považuje multiplayer za rakovinné bujení herního průmyslu. 2K Games ale o jeho absenci nechtěli ani slyšet. V očích tvůrčího studia šlo ale o zbytečnou práci která ublížila hře samotné. Multiplayer také prý nikdo nehrál. Kde je pravda soudit nehodláme, můžeme ale souhlasit s tím, že režim hry více hráčů rozhodně nepatřil k tomu, co nás na Spec Ops: The Line tak bavilo. Nezbývá nám tak než dál čekat na příchod jiného studia, odhodlaného riskovat úspěch s dospělými a morálně přemýšlivějšími tituly.

CO NOVÉHO, PLAYSTATIONE?

Co týden dal: Sychravý začátek podzimu
i Zdroj: Hrej.cz

Nedávná kauza kolem lokalizace systému PlayStation 4 zřejmě došla do vítězného finiše. Poslední systémový update 5.0, nesoucí kódový název Nobunaga, přináší vedle vietnamštiny,  maďarštiny nebo třeba rumunštiny právě naši mateřštinu jako volbu v nastavení systémového jazyka. Sony tak reaguje na petici česky mluvící komunity příznivců konzole, která upoutala pozornost i takových politických person, jako jsou europoslanci.

Update ale míří i na domácnosti s větším množstvím členů užívajících jednu konzoli. Nový systém správy rodinných příslušníků nabízí úpravu práv až sedmi členů hráčské famílie a hlava rodiny tak může nově určovat to, kdo smí hrát jaké tituly nebo využívat určité možnosti konzole. Starostlivější rodiče tak mohou snáze bránit svému potomstvu ve vylamování páteří nepřátel v Mortal Kombat nebo přejíždění prostitutek v GTA V.

Změn doznal i systém notifikací, zpráv a správ přátel. Novinkou je možnost tvorby seznamů přátel, zapínaní a vypínání notifikací například při sledování filmů nebo nastavení jejich barvy. Zároveň mají streameři konečně možnost živě vysílat své počínaní ve FullHD a 60 snímcích za vteřinu. To ale pouze na PlayStation 4 Pro. Hardwarová omezení originálního PlayStation 4 zřejmě takové výstřelky nedovolují.

ZPRÁVY Z FRANCIE

Co týden dal: Sychravý začátek podzimu
i Zdroj: Hrej.cz

Klíčovým objektem našich zpráv byl v uplynulých sedmi dnech také francouzský Ubisoft. Zprvu potěšil všechny příznivce Assassin’s Creed na PC. Zveřejněné hardwarové nároky nadcházející novinky s podtitulem Origins totiž nejsou kdovíjak krvavé a do starověkého Egypta se vypraví i hráči s postarším železem pod stolní deskou.

Další zprávy ale až tak pozitivní nejsou. Ubisoft totiž zřejmě vstupuje do menší komerční tahanice. Jeho protivníkem se stává mediální gigant Vivendi. Ten už delší dobu akcie Ubisoftu aktivně skupuje a není žádným tajemstvím, že o firmu jako takovou jeví eminentí zájem. Francouzský videoherní obr se ale podobné akvizici důrazně brání. V reakci na akciovou politiku Vivendi odkládá plány na rozdávání akcií mezi své zaměstnance a naopak plánuje několik milionů svých akcií v rámci bezpečnosti skoupit.

Vivendi už v minulosti do herního světa ve velkém zasáhla. Absorbovala mobilního hybatele Gameloft (úzce svázaného právě s Ubisoftem) a díky jeho podílu akcií se dostala těsně za magickou hranici 30% akciového podílu v Ubisoftu. Zda se rodina Guillemotů, aktuálních držitelů cenné majority společnosti, francouzské mediální megakorporaci ubrání, nebo brzy začne Vivendi ve velkém mluvit do vývoje cenných značek Ubi ukážou nadcházející měsíce. Zdá se, že nám v zemi galského kohouta vypuká pořádná finanční válka.

CHUCHEL A KEKEL

Co týden dal: Sychravý začátek podzimu
i Zdroj: Hrej.cz

Amanita Design patří k naší výkladní skříni originálního herního designu. Brněnské studio stojí za kouzelnými výpravami do fantazie výtvarníků a za hranice konvencí herních mechanismů. Kouzelný Samorost, stylové Machinarium i půvabná Botanicula přitáhly na své neotřelé audiovizuály a přátelskou hratelnost i zájemce, kteří jinak obyčejným hrám příliš neholdují. A podobným směrem se možná vydává i Chuchel, připravovaná novinka studia. Příběh o neposedném… nu, chuchlu chlupů a nepořádku ale nebude tak uklidňující a mírumilovný, jak jsme zvyklí z dosavadní tvorby studia. Naopak se ke slovu dostává více akce a humoru. Úsměvné gagy a divokost a nepředvídatelnost se zřejmě stanou devízami humorného dobrodružství Chuchela a jeho věrného druha Kekela za záchranou milované třešně. Že to zní bizarně? Co naplat, my se těšíme a držíme našim brněnským experimentátorům palce. Ostatně se na hře podílí i náš letitý kolega Lukáš Kunce.

Nepořádná akční jízda dorazí snad začátkem příštího roku. Do té doby se můžeme kochat pouze nádherně humornými trailery.

 

Čas mě ale tlačí, vážení přátelé. Pro tento týden tudíž končíme. Vy si, podobně jako my, užívejte sychravých a deštivých večerů ve společnosti vašich věrných konzolí nebo PC, těšte se z přicházející vlny velkých titulů a nenechte se ničím vykolejit. Pořád máme na vás přichystána nějaká ta překvapení. Tak zase příští týden na viděnou.

A nezapomeňte, Hrejte s námi!

Videa a podcasty za uplynulý týden: Hrajte s námi: Fortnite: Battle RoyaleHrajte s námi: FrostpunkHrajte s námi: Star Wars Battlefront II BetaHrajte s námi: FIFA 18Dohrajte s námi: Portal 2 #4Dohrajte s námi: Portal 2 #3Retro Hrajte s námi: Soldier of Fortune (2000)hPod #606

Recenze za uplynulý týden: Tyranny: Bastard's Wound, XCOM 2: War of The Chosen, Forza Motorsport 7, Pro Evolution Soccer 2018, Total War: Warhammer II 

Články za uplynulý týden: Star Wars Battlefront II - dojmy z alfy

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama