Co týden dal: Soumrak i úsvit herního vývoje
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Soumrak i úsvit herního vývoje

Co týden dal: Soumrak i úsvit herního vývoje

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

1. 10. 2017 16:00
Reklama

Každý týden nemůže přinést pouze ty věci krásné a pozitivní, hry nově oznámené, nově vydané, úspěšné i dobře se prodávající. Každý týden není jen o tom, jakým dalším novým rekordem se pyšní PlayerUnknown’s Battlegrounds (ale světe div se, ani tento týden jsme ho nebyli ušetřeni). Čas od času prostě přijdou zprávy smutné. V posledních sedmi dnech jsme se tak dočkali několika nepříliš příjemných novinek. Vítejte u souhrnu 39. týdne letošního roku.

DRAHÁ ESTERKO

Co týden dal: Soumrak i úsvit herního vývoje
i Zdroj: Hrej.cz

Hned zkraje týdne jsme se dozvěděli nemilou novinu z britského Brightonu. Ten je totiž domovinou studia The Chinese Room, stojícího za populárními experimentálními tituly Dear Esther, Everybody’s Gone to the Rapture a pokračováním neortodoxního hororu Amnesia. Nezávislý tým se i přes své úspěchy na poli indie titulů potýká s obrovskými problémy. Na vině je jak drtivý stres z náročného vývoje nezávislých her, tak i nepříliš osvobozující rozpočet studia a vážná zdravotní situace lídra týmu, Dana Pinchbecka.

Právě ten přišel s oznámením o několikaměsíční vývojové pauze týmu. K tomu se ale váže i veliké personální zúžení studia. O práci tím přišla většina zaměstnanců a setrvalo pouze nejužší jádro kreativců.

The Chinese Room ale není jedinou obětí finančních problémů. S podobným problémem se prý v poslední době potýkal i illinoiský tým Volition, dvorní vývojáři německého Deep Silver. Těm zřejmě zlomil vaz neúspěch novinky Agents of Mayhem. Pravděpodobně chabé a pro vydavatele neuspokojivé prodeje titulu vyústily v zatím nepotvrzené vlny propouštění v řadách vývojářů. Padáka měl dle všeho dostat i generální manažer Dan Cermak. Společně s ním se poroučelo na tři desítky kolegů. Jak to ovlivní vývoj pokračování série Saint’s Row, a zda se někdy dočkáme nového Red Faction? To už je ve hvězdách. Oficiální mluvčí studia i společnost Deep Silver se zatím k situaci nevyjádřili.

Jasně se ke svým problémům naopak vyjádřil vydavatelský gigant Warner Bros. Ten se rozhodl uctit památku zesnulého vývojáře implementací jeho alter ega do připravovaného Middle-earth: Shadow of War. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby postava nebyla součástí speciálního zpoplatněného DLC a zisky z jeho prodeje nešly pozůstalé rodině. V jádru respektuhodný krok byl totiž zastřen nejasnostmi kolem kopií zakoupených mimo Spojené státy. Warner Bros. po vlně kritiky ze strany veřejnosti přispěchali s řešením, DLC dostanou všichni zdarma. Jejich už tak nepříliš pozitivní reputace však dostala další kopanec pod žebra.

KOLTY NÍZKO U PASU

Co týden dal: Soumrak i úsvit herního vývoje
i Zdroj: Hrej.cz

Přehoďme na pozitivnější kolej. A to pro příznivce Rockstar Games a klasického westernu možná až euforickou. Newyorkští vývojářští bohové mají většinu herní veřejnosti namotanou na prst a každý, ojedinělý, nově uveřejněný trailer je pro majoritu příznivců malým svátkem. Nejinak tomu bylo u v pořadí druhého traileru lákajícího na připravované pokračování westernového Red Dead Redemption. Dlouho očekáváný návrat na virtuální prérie prezentoval nového hlavního hrdinu, vyvrhela Arthura Morgana. Studio tím evidentně navazuje na tradici “šedých” hrdinů jejich akcí v otevřeném světě. Ti sice nejsou vyloženě záporní a negativně naladění, násilí nebo smrt nevinných jim však vůbec není proti srsti.

Morgan tak bude terčem zákona v několika státech, vizáží i chováním připomíná banditu a kudy projde, tam jistojistě poteče krev, olovo a whiskey proudem. Návrat hlásí také postavy a reálie známé z prvního dílu, prezentuje se dynamická a živá divočina, parádní grafika a nakonec i neodmyslitelně pohlcující atmosféra divokého západu.

CO JE ZDARMA, TO SE POČÍTÁ

Co týden dal: Soumrak i úsvit herního vývoje
i Zdroj: Hrej.cz

Už tradičně jsou koncem měsíce napjatí všichni předplatitelé Xbox Live a PS Plus. Microsoft a Sony totiž obvykle vyrukují s připravovaným balíčkem bezplatných titulů v rámci programů Games with Gold a PS Plus. A obzvláště příznivci japonské konzole si mohou začít mnout ruce.

A to alespoň v případě, že dodnes odolávali pokušení zakoupit (například v uplynulých masivních slevách) předloňský hit Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Úchvatná taktická akce, poslední majstrštyk plynoucí ze spolupráce Hidea Kodžimy a Konami, často hodnocená jako nejlepší hra roku 2015 nebo nejlepší akce, respektive akční adventura roku 2015. V závěsu míří na PlayStationy předplatitelů PS Plus i kompilace hororových titulů ze série Amnesia pod všeříkajícím názvem Amnesia Collection. Své nabízí program i na PS Vita nebo PlayStation 3. Stačí si jen vybrat. Může se tak jednat o malou kompenzaci kritikům programu, kteří v minulých měsících často lamentovali nad nezajímavou nabídkou her zdarma.

To především v porovnání s konkurenčním Microsoftem a jejich Games with Gold. To tentokrát na žádná velká jména nevsadilo, naopak jsme se dočkali spíše menších, nezávislých titulů. Úspěšnou příběhovou indie záležitost Gone Home už nejspíše znáte, logická plošinovka The Turing Test bude možná větší neznámou. Ani v jednom případě by se ale nevyplatilo titul přejít s nezájmem. Jedná se o kladně hodnocené a zajímavé záležitosti.

PUBG EX MACHINA

Co týden dal: Soumrak i úsvit herního vývoje
i Zdroj: Hrej.cz

Bylo by asi přečinem, kdybychom se závěrem nezmínili o PlayerUnknown’s Battlegrounds. Nezkrotný multiplayerový fenomén nabírá stále větší rychlost a komunita aktuálně hrajících majitelů titulu bobtná do naprosto nestvůrných rozměrů (v době psaní těchto slov jej má spuštěno téměř 1 200 000 hráčů). S úspěchem hry se ale nese i masivní nárůst hodnoty a důležitosti týmu stojícího za PUBG. Ten se odštěpil od původního majitele Bluehole a vytvořil suverénní korejskou společnost, připravenou expandovat v podobě národních poboček do celého světa. Potenciál týmu podtrhuje i jeho astronomická hodnota, vyčíslená na v přepočtu 100 miliard českých korun.

Producent Chang-han Kim i samotný PlayerUnknown, guru žánru battle royale Brendan Greene tudíž drží v rukou diamant, který, byť ještě není vybroušen do úplné čistoty, skýtá svým majitelům možnost astronomického výdělku a vskutku zářné budoucnosti ve světě videoherního vývoje. Zní to téměř jako pohádka.

Pohádkou se tak loučíme s tímto hořkosladkým souhrnem. Ukončeným týdnem hýbaly finance, rekordy i neúspěchy, redakcí zahýbaly dovolené i státní svátky. To však nic neznamená a můžete si být jisti, že i v příštím týdnu budeme připraveni naskočit do víru novinek a oznámení ze světa virtuální zábavy. Takže jako vždycky, Hrejte s námi!

Videa a podcasty za uplynulý týden: Dohrajte s námi: Portal 2 #2Hrajte s námi: Pokkén Tournament DXHrajte s námi: Cities: Skylines PS4Hrajte s námi: XCOM 2: War of the ChosenhPod #605

Recenze za uplynulý týden: WRC 7 FIA World Rally Championship, Pokkén Tournament DX, Resident Evil: Revelations, Divinity: Original Sin 2

Články za uplynulý týden: 

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama