Co týden dal: Návrat na Nordschleife
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Návrat na Nordschleife

Co týden dal: Návrat na Nordschleife

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

24. 9. 2017 16:00 14
Reklama

Letošní podzim bude bez diskuzí cítit benzínem, spálenými gumami a odrhnutými plechy. Na startovním roštu se nám rovná celá řádka závodních titulů, nový stroj z dílen Slightly Mad už dokonce svůj životní závod odstartoval. Do jeho kokpitu se naštěstí v našem případě posadil mistr svého řemesla, Petr Strecker, a připravil klasickou vysokooktanovou recenzi. Ale nepředbíhejme…

S VĚTREM O ZÁVOD

Co týden dal: Návrat na Nordschleife
i Zdroj: Hrej.cz

Ano, Project CARS 2 už sviští i na našich počítačích a konzolích. Stal se tak letošní první okruhovou vlaštovkou, bojující o nejlepší místo v hnízdě závodních simulátorů. V souvislosti s vydáním druhého dílu náročnějšího virtuálního závodění vyplavaly na povrch i nepříliš hezké detaily konfliktního rozchodu studia Slightly Mad a jejich bývalého vydavetele, Electronic Arts. Válečnou sekeru vykopal během rozhovoru na YouTube Ian Bell, hlava studia. A servítky si rozhodně nebral, přístup EA jej opravdu rozlítil.

Největším konkurentem druhého Project CARS je bezpochyby Forza Motorsport 7. Turn 10 opět hodlají totálně dominovat své domácí platformě, tentokrát ale k Xbox One přibyde i možnost hraní na PC. Zájemci si od uplynulého týdne mohou osahat volanty závodních speciálů v bezplatné demoverzi. Plného závodního požitku si ale užjí až 3. října. Na demoverzi láká parádní launch trailer, nabízející 4K HDR záběry v 60 snímcích za sekundu. V dnešní době najdete krásnější hru jen sotva.

Tak trochu třetí housle hraje v tomto závodě Gran Turismo Sport. Kompetetivní levoboček legendární závodní série sice představuje vítanou alternativu pro majitele PlayStation 4, svou koncepcí a obsahem však mezi příznivci zatím budí spíše rozpaky. Pro tuzemské závodníky ale může být zajímavým argumentem ke koupi lokalizace hry. GT Sport totiž nabídne počeštěné texty.

ŘÍKAL TU NĚKDO METAL GEAR?

Co týden dal: Návrat na Nordschleife
i Zdroj: Hrej.cz

Post-apo a obecně sci-fi válčení je zřejmě stále v kurzu. Důkazem budiž Left Alive, připravovaná novinka studia Square Enix. Pod novou temnou mecha akci se podepisuje řada zvučných jmen, jmenovitě Jódži Šinkawa, Šindži Hašimoto,Takajuki Janase nebo Tošifumi Nabešima. Pokud vám zmínění nic neříkají, vězte že se jedná o kapacity stojící za designem a vývojem takových sérií, jako je Metal Gear (čemuž napovídá i povědomá stylizace titulu), Armored Core, Final Fantasy nebo Kingdom Hearts. Rozhodně se tedy jedná o prvotřídní tvůrce a v případě Left Alive se máme na co těšit. Kromě odhalujícího teaseru jsme se dočkali i prvního obsáhlejšího traileru, vzápětí na povrch vyplula i informace o zaškatulkování hry do série Front Mission. V našich končinách nepříliš známá série se posledního (pátého) plnohodnotného pokračování dočkala před dlouhými dvanácti lety.

Jak se bude futuristická válka v zpustošeném Rusku 22. století odvíjet, jaký pocit přinese osedlání obrovského mecha a kdy přesně se vlastně Left Alive dočkáme zatím netušíme. Jistě však víme, že dříve než na začátku příštího roku to nebude. 

XBOX SE UČÍ

Co týden dal: Návrat na Nordschleife
i Zdroj: Hrej.cz

Xbox One sice během svého životního cyklu urazil poměrně dlouhou cestu vývoje, stále to ale není dokonalý kus hardwaru. Kupříkladu GameDVR, multimediální rozhraní konzole Microsoftu, stále nepatří k těm nejplnohodnotněji fungujícím systémům herního světa. Omezení pořizování videí v 720p a jejich následného ukládání na interní disk konzole jsou prostě nepříjemné překážky v cestě za dokonalým a jednoduchým záznamem herních záběrů. V rámci updatu dashboardu by měl Xbox One dát podobným nedostatkům sbohem, Microsoft slibuje odladěnost na všech frontách a 1080p videa na externích discích i na původním modelu Xbox One. Podpora Slim a X verzí konzole je samozřejmostí.

Stejně tak se chystá i podpora USB zařízení pro pořízení videa. My jednodušší je obvykle nazýváme kamery a moderní streameři bez nich nedají ani ránu. Vyjma nepopulárního Kinectu (který mají doma pravděpodobně jen notoričtí hráči Just Dance) jste měli v případě pořizování záběrů sebe sama na Xbox One smůlu. Nové aktualizace konzole ale nabídnou i podporu normálně dostupných USB kamer. Problém však tkví v tom, že budete stále muset řešit problém s absencí podpory záznamu zvuku. I kdyby vaše kamera disponovala mikrofonem studiové kvality, budete muset audio input řešit jinak. Podpora USB kamer je navíc zatím plánována pouze pro Xboxovou službu Mixer. Například uživatelé Twitche mají v současné době smůlu.

A nakonec si užijme trochu nostalgie. Alespoň my alias majitelé nebo bývalí majitelé původního Xboxu. Jedním z jeho charakteristických prvků byl totiž nestvůrně rozměrný a hráčskou komunitou nenáviděný ovladač známý pod přezdívkou Duke (vévoda). Můj Xbox, hřející se někde na poličce u Mowaldů, sic Dukem neoplýval. Společně s launchem konzole v Japonsku totiž Microsoft přinesl střízlivější S verzi ovladače. Ta se nejenom vešla do rukou průměrného člověka, ale dokonce nebyla zoufale neergonomická. Nenáviděný Duke se i přes to stal šampionem srdcí spousty příznivců platformy a právě pro ně tým kolem Seamuse Blackleyho chystá moderní verzi monstrózního ovladače. Prostřední rozměrné logo Xbox nahradí LCD displejem a Duka naučí ovládat Xbox One. A ano, novinka už od Microsoftu dostala zelenou.

SKÁKÁNÍ DO KUPEK SENA A VŮBEC

Co týden dal: Návrat na Nordschleife
i Zdroj: Hrej.cz

Yves Guillemot umí v herní společnosti rozproudit diskuzi o tom žádná. V průběhu týdne se nebál okomentovat aktuální situaci ve světě vývoje titulů sázejících na otevřený svět. Šéf Ubisoftu se pro časopis Edge rozpovídal o využití herních mechanik známých z jejich titulů. To ale neznamená, že by ostatní studia nařkl z kopírování. Právě naopak poslal pochvalu například do tichomoří, konkrétně do dílen Nintenda. The Legend of Zelda: Breath of the Wild se sice dle jeho slov v mnohém silně inspiruje hrami francouzského vydavatelského giganta, posouvá je ale skvělým způsobem vpřed a Guillemot upozorňuje na nutnost správného přístupu k jednotlivým prvkům hry.

Když dva dělají totéž, není to totéž, zní ve výsledku z jeho úst a zmiňuje i PlayStation exkluzivitu Horizon Zero Dawn. Nakonec si ale malou kousavou poznámku neodpustí, udivuje jej kontrast negativního přístupu veřejnosti k daným mechanikám v hrách Ubisoftu a pozitivním ohlasům třeba právě v případě Horizon nebo nové Zeldy. Čímpak to jenom bude?

 

Ani další týden nepřinesl žádná šokující odhalení. Nezrušili jsme hPod, naopak jsme se při jeho natáčení sešli v hojném počtu. Nezrušili jsme ani vysílání, jen nám technika úplně nepřeje a žádáme vás o trochu srozumění. Navíc vstupujeme do bohaté podzimní sezóny a připravujeme pro vás nějaká ta příjemná překvapení. Tak s námi Hrejte i příští týden. Budeme se těšit.

Videa a podcasty za uplynulý týden: Hrajte s námi: WRC 7Dohrajte s námi: Portal #2, Hrajte s námi: Marvel vs. Capcom: InfiniteDohrajte s námi: Portal 2 #1Hrajte s námi: Dishonored: Death of the OutsiderHrajte s námi: Project CARS 2hPod #604

Recenze za uplynulý týden: Project CARS 2, Destiny 2, Marvel vs. Capcom: Infinite, NHL 18

Články za uplynulý týden: Mashinky - dojmy z alfy

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama