Steam představuje grafy hodnocení
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Steam představuje grafy hodnocení

Steam představuje grafy hodnocení

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

21. 9. 2017 13:39 5
Reklama

Dříve jsme o Steamu psali zejména v souvislosti s tím, kdy tam jaký titul zahnízdí, poslední dobou se však situace dramaticky otáčí a jelikož se z této v případě PC takřka monopolní platformy stal těžko sledovatelný kolos, tak se čím dál tím více dozvídáme o provedených změnách.

Tím hlavním cílem je přehledná platforma taková, na které se komunita PC hráčů bude cítit jako doma a kde bude možné především vždy nalézt to důležité a to, co hráči aktuálně vyhledávají a co je bude ideálně i v reálu zajímat.

V rámci snahy vyšperkovat jednotnou platformu a přivést ji do stavu největší možné konkurenceschopnosti (byť o tom by se v případě Steamu dalo celkem dobře pochybovat) tak ve Valve v poslední době podnikli řadu zajímavých kroků. A to i navzdory tomu, že ona konkurence přeci jen až tak výrazná není.

Postupně jsme od začátku roku slyšeli o zpřehlednění systému podpory i o jejím významném zrychlení, změnil se systém předávání darů i přidělování sběratelských karet tak, aby se nepoctivci nemohli zneužitím tohoto systému svévolně obohacovat.

Proti balastu a obrovskému množství jinak dokonce i zbytečných titulů představil tým Valve službu Steam Direct. Ta nahradila Steam Greenlight a nabízí možnost zpoplatněného vstupu na Steam, nicméně ani to ve finále nezabránilo obrovskému množství her.

To vše vedlo ať už přímo či nikoli ke zlepšení celkové situace na Steamu, nicméně hráči a potažmo šikovná komunita si vždy nalezla cestu, jak systém využít jinak, než jak původně autoři zamýšleli. Řeč je přitom aktuálně o možnosti kritizovat vývojáře hromadou negativních recenzí, jež však nemají žádnou vypovídající hodnotu o celistvém hodnocení hry.

Postihlo to Rockstar na základě zásahu do modifikací Grand Theft Auto V a dotčeno bylo i samotné Valve, kterému se hráči na Dotě 2 mstili za fakt, že jednoduše neumí do tří počítat. A byl to zřejmě právě ten druhý příklad, který dal opět něco do pohybu.

Valve tímto nově představuje hodnotící grafy, které přehledně zobrazí, jak se hodnocení hry měnilo v průběhu času, což může být zbraň dvousečná a zároveň jde o něco, co může za určitých podmínek propůjčit hráčům zajímavé nástroje.

Samozřejmě, nově tak lze vypozorovat, že nenadálá kritika se může na hlavu tvůrců sypat na jednu stranu neprávem, ovšem už jen tento fakt může zvídavé hráče probrat způsobem takovým, že se začnou zajímat a podívají se, co se to vlastně děje a proč.

Díky tomu tak lze kupříkladu spatřit, zda tvůrci například jakéhokoli možného F2P titulu nesáhli za pomocí nějaké aktualizace do hry nepřípustným způsobem a zda se v určitý datum skokem nestal ten či onen titul neférovým. Stejně tak může jít o detekci nešťastného zásahu v podobě protipirátské ochrany či další úpravy, které se mohou komunitě rázem znelíbit.

Jaký to bude mít celkový dopad, to opět uvidíme až časem, pozitivně však musíme hodnotit snahu vůbec cokoli měnit na sytému, který by jinak těm lenivějším jistě mohl připadat dostatečně funkční. Výsledek můžete na Steamu vidět již nyní i vy sami, přímo se však vybízí podívat se na jeden z oněch zmíněných příkladů a určitě tímto doporučujeme třeba právě příklad Grand Theft Auto V, kde došlo k vyloženě obrovskému propadu.

Na stránce hodnocení lze zároveň vidět také velmi konkrétní a daty ohraničené varování o detekovaném propadu hodnocení, které má rovněž za cíl celou situaci nadále ještě více zpřehlednit. Viz níže přiložený obrázek.

Steam představuje grafy hodnocení
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama