Olympijský výbor na OH nestrpí násilné hry
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Olympijský výbor na OH nestrpí násilné hry

Olympijský výbor na OH nestrpí násilné hry

David Plecháček

David Plecháček

31. 8. 2017 09:34 43
Reklama

O spojení videoher a olympijských her se hovoří dlouhodobě. Hlasy pochopitelně sílí ve chvíli, kdy se volí nové pořadatelské město a sestavuje se harmonogram her. To se běžně děje několik let dopředu. Nejbližším možným termínem je tudíž Paříž v roce 2024. A opravdu se mezinárodní komise takovou eventualitou zaobírá.

Jenže pokud se tak stane, nečekejme, že své místo na turnaji naleznou násilné videohry. Dnes to řekl Thomas Bach, předseda mezinárodního olympijského výboru, plátku South China Morning Post. Násilné hry totiž neodpovídají olympijským hodnotám, a totiž šířit mír a sounáležitost mezi všemi zúčastněnými. Pokud se tedy na Letních olympijských hrách v Paříži 2024 dočkáme, nebo bude-li to na jakýchkoliv hrách později, výběr her bude notně omezený.

Nabízejí se samozřejmě sportovní hry, ať už jde o turnaje ve fotbale nebo v basketbalu ať už od EA nebo od 2K. „Chceme podporovat hry, které nikoho nediskriminují, které jsou nenásilné, a které budou mezi lidmi šířit mír,“ řekl Bach. „Do tohoto výčtu tudíž nezapadají hry, které jsou o násilí, explozích a zabíjení. V tomto ohledu si musíme vytyčit hranici už na samotném začátku.“ Takže podle Bacha mají šanci prvě hráči například sportovních her. „Těmto lidem věříme, že předvedou opravdu sportovní výkon. A když lidé budou na tomto základě sportovat i ve skutečném životě, bude to jedině dobře,“ dodal.

Bach přítomným novinářům potvrdil, že jednání jsou na stole, byť je výsledný verdikt ještě hodně daleko. Prezident dodal, že videohry jsou úspěšným průmyslem, ale ještě nemají zavedené organizační struktury. Čas na vyřešení otázky videoher na Olympiádě v Paříži je prakticky až do her v Tokiu, tedy do roku 2020, po jejichž skončení dojde k oficiálnímu oznámení všech sportů. Když ne tam, šance je i o čtyři roky později, kdy se pořadatelství zhostí Los Angeles. To by bylo vzhledem k E3 poměrně symbolické, co říkáte?

Mezi tím musí videohrám stačit jen menší události. Například to, že esport doprovodí ostatní hry na Asijských hrách v roce 2022. Seznam her, v nichž budou soutěžící soutěžit, ale zatím nebyl zveřejněn. Nás by samozřejmě zajímal, ale pravděpodobně se jej dozvíme až příští rok.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama