Co týden dal: Malou konzolovou (r)evoluci
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Malou konzolovou (r)evoluci

Co týden dal: Malou konzolovou (r)evoluci

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

13. 8. 2017 16:00
Reklama

Užíváte si léta? Hrajete, pardon, Hrejete s námi? Těšíte se na Hrejfest? Chyběla vám česká lokalizace menu PlayStation 4? A chybí vám to samé v sytězeleném na Xbox One? Druhý srpnový týden se prostě nesl a stále nese ve znamení palčivých otázek. Sedm dalších slunných dnů přineslo novou dávku událostí, trampot a novinek z celého spektra herního průmyslu. Pojďme si jich pár připomenout.

I NAŠE KONZOLE UMÍ Ř

Co týden dal: Malou konzolovou (r)evoluci
i Zdroj: Hrej.cz

Aféra rozdmýchaná skupinou tuzemských fanoušků během první poloviny letošního roku pořádně pohnula jinak velice stojatými vodami české scény lokalizací. Překlad do mateřštiny se sice AAA titulům (například z dílen Electronic Arts) často nevyhýbá, u konzolového softwaru je však spíše výjimkou. Právě petice, jejíž existenci registrovali i naši evropští zástupci v Bruselu, se zřejmě nakonec stala hlavní hybnou silou v kauze počeštění menu u nás velice populární konzole. Politiku ale nechme politikům, právo právníkům, pro nás hráče z toho vychází ten prostý fakt, že i PlayStation 4 se brzy naučí česky. A taky třeba vietnamsky, řecky nebo maďarsky. Játssz velünk!

Krom toho Sony chystá i nový, mírně obskurní design DualShocku 4. Ten má cílit především na příznivce fotbalu, volba firemního motivu “dresu” ovladače je ale minimálně rozpačitá.

Microsoft rozhodně nezůstal pozadu. A chystá novoty ještě mnohem významnější. Minimálně na globální úrovni. Majitelé Xbox One si ke konci roku začnou zvykat na nové uživatelské rozhraní konzole nebo přepracovaný systém gamerscore. Stále mírně těžkopádný dashboard by se měl dočkat hlubší rekonstrukce, nabídne nové funkce a klade si za cíl opět o něco zjednodušit a zpříjemnit majitelům Xboxu jeho používání. Zdá se, že Microsoft stále cílí na personalizované návrhy, rychlejší přístup k aplikacím a hrám a jednodušší navigaci s kondenzací zobrazovaného obsahu. V případě achievementů chce naopak vyzdvihnout schopnosti hráčů úzce se soustředících na jednu hru nebo žánr. Ti z principu fungování systému doposud mizeli za zády nadšených plničů knihovny titulů.

Předlouhé čekání je na Xboxu u konce pro uživatele hudební streamovací služby Spotify. Po dlouhých měsících skončil konzolový monopol konkurenčního PlayStation a i při hraní Halo nebo Forzy můžete na pozadí poslouchat muziku z barevně ladící aplikace.

SPORT, SPORT, SPORT!

Co týden dal: Malou konzolovou (r)evoluci
i Zdroj: Hrej.cz

Sport je možná základem zdraví, za poslední týden se ale často mluvilo o tom provoněném spálenými slicky a závodní palivovou směsí. Gran Turismo Sport toho na sebe prozradilo nemálo. V prvé řadě trochu přidělalo vrásky na obličejích příznivců singleplayerového závodění. Zdá se, že na čtvrtém PlayStation budou muset stále vzít zavděk Driveclubem nebo nějakými těmi Need for Speed. Singleplayerová složka pokračování legendární závodní série bude sloužit maximálně jako tutorial pro stěžejní online závodění a stane se “zábavou” na pár hodin osahávání čtyřkolých monster. Škoda.

Na stranu druhou ze série Gran Turismo zase na čas mizí otravný, pro spoustu hráčů nesnesitelný systém mikrotransakcí. Šestý díl línějším závodníkům umožňoval za reálný peníz trochu popohnat rozvoj virtuální garáže. V případě Gran Turismo Sport stojí hráči s otevřenějšími peněženkami na roštu ve stejné řadě, jako jejich zdrženlivější soukmenovci.

A u gum ještě chvíli zůstaneme. Tentokrát je ale zakulatíme, natřeme na oranžovo a stokráte prohodíme obroučkou se sítí. Na virtuální palubovce se totiž rozhořívá neobyčjně vypjatý a lítý boj. Nestojí proti sobě Cavaliers s Warriors, pomyslná tílka a kraťasy oblékly společnosti EA Sports a 2K Sports. Letitá rivalita se vyostřuje a obě basketbalové herní série vykládají karty na stůl. Letošní NBA Live chce zaujmout například cenou, v případě předobjednávky láká na třetinovou slevu. To NBA 2K18 tradičně sází na technickou i hratelnostní kvalitu. A zdá se, že i letos nesleví z nastoleného standardu. Ostatně po stránce autenticity a propracovanosti hledá na poli sportovních her konkurenci jen velmi obtížně.

Narozdíl od NBA Live navíc 2K18 vychází i na Nintendo Switch. A k Nintendu neodmyslitelně patři i amiibo figurky. Hledáte souvislost? Ano, tušíte správně. NBA 2K18 bude na Switchi dle oficiálních stránek amiibo podporovat. Co to znamená v praxi můžeme nicméně pouze hádat.

BREAKIN’ THE LAW

Co týden dal: Malou konzolovou (r)evoluci
i Zdroj: Hrej.cz

Zákony tu nejsou jen od toho, aby se porušovaly. A stejně tak tu CliffyB není jen proto, aby čas od času vyrukoval s nějakým kontroverzním názorem a rozdmýchal mezi hráči vášnivou diskuzi. Uznávaný designér s polskými kořeny se dlouhé měsíce zabýval svým videoherním potomkem, arénovou střílečkou LawBreakers. Už zkraje se novinka potýkala s nepříjemnými technickými problémy na PlayStation 4. Tím však Cliffyho trable nekončí, LawBreakers totiž přinejmenším nesplnilo komerční očekávání. Hráčská základna titulu se opovážlivě tenčí, větší podporu fanoušků měl těsně po vydání i propadák Battleborn.

A ani zákony božstev zřejmě nebudou překážkou v případě Dishonored 2. Zabíjení smrtelníků už je pasé, stand-alone rozšíření druhého Dishnored postaví do role hlavního cíle božské stvoření Outsider. Připravované DLC odhalilo své krásy prostřednictvím povedeného traileru.

Novinky v zákonech naopak znervózňují zástupce obřích vydavatelů Take-Two a EA. Aktuální kroky hlavy Spojených států dle jejich slov nepatří k těm, které by se na herním průmyslu podepsaly pozitivně. Především připravované imigrační reformy by mohly značně omezit přísun schopných rukou ze zahraničí, změny ve školství a vládní škrty se pak mohou v budoucnu negativně podepsat na kvalitě a kvalifikaci domácí pracovní síly.

No a tím náš týdenní souhrn pro dnešek končí. Léto se kvapem blíží ke konci, Pavel možná (po zhruba padesáté) konečně dohraje Bloodborne, na dveře klepe i očekávaný druhý Hrejfest a v nástavajícím týdnu vyjde hPod s magickým, kulatým číslem 600. Hodně už je toho za námi, o to více toho na nás ještě čeká. Stay tuned.

Videa a podcasty za minulý týden: Indi(e)kace - srpen 2017Hrajte s námi: Hellblade: Senua's SacrificeHrajte s námi: PlayerUnknown's BattlegroundsHrajte s námi: Aven ColonyDohrajte s námi: Bloodborne #9Hrajte s námi: Hobo: Tough Life, hPod #599

Recenze za minulý týden: Resident Evil: Vendetta, Hellblade: Senua's Sacrifice, Fictorium

Články za minulý týden: Milénium: Unreal (1998), HrejFest 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama