Letní sleva Oculu spíše uškodí, říkají odborníci
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Letní sleva Oculu spíše uškodí, říkají odborníci

Letní sleva Oculu spíše uškodí, říkají odborníci

David Plecháček

David Plecháček

14. 7. 2017 14:59 24
Reklama

Oculus Rift teď v zahraničí stojí jen o pár set korun více, než PlayStation VR. Díky speciální letní nabídce v bundlu s Touch ovladači jeho cena klesla přibližně o dvě stě eur a atakuje tak hranici nejlevnějšího AAA headsetu od Sony. Jenže analytická společnost SuperData soudí, že to může přinést více škody než užitku. Šestitýdenní akce by se prý mohla firmě Oculus šeredně vymstít.

Je pravda, že Oculus je na tom podle předpokladů z trojice, do níž patří vedle Sony i HTC se svým Vive, nejhůře. PS VR vede na plné čáře, ale Oculus ztrácí i proti svému hlavnímu rivalovi, společnosti HTC. Podle analytiků se za první čtvrtletí roku prodalo 95 tisíc headsetů HTC Vive, zatímco Oculu se prodalo o třicet tisíc méně.

„Sleva může znamenat krátkodobý nárůst prodejů,“ říká Stephanie Llamas, „ale zákaznici fungují jinak – ti, co chtěli jednoduše instalovatelné VR si pořídili zařízení od Sony a ti, kteří se spíše orientují v technice, budou chtít to lepší a pokročilejší – tedy Vive. VR ještě nemá tak diverzifikované prostředí, takže většina lidí zaujme buď ten přístup, nebo přístup opačný, ne žádný mezi. Zákazníci pak mohou se slevou znejistit a Oculu nedůvěřovat, budou se sami sebe ptát, proč je Oculus o tolik levnější než Vive a jak je to možné.“

Jenže jsou i někteří, kteří by si přáli, aby tady to „levné a snadné“ VR nebylo a aby i PlayStation útočil spíše na publikum, které chce komplexnější headset. To je možná trochu přehnané, ale zkrátka někdo může považovat jednoduchost PS VR za vadu. Třeba jako autoři ze studia Impulse Gear, kteří stojí za hrou Farpoint. Ti si například myslí, že jednou z nejdůležitějších věcí, které by VR od Sony potřebovalo, je sledování celé místnosti po vzoru HTC.

Není to ale to nejdůležitější: Dalo by se říct, že skoro přímo na míru studiu Impulse Gear vznikl tzv. Aim Controller, tedy speciální ovladač pro VR. Ale trackování pohybu není ideální. „Na vrchol toho, na čem by mělo Sony zapracovat, bychom dali Move 2.0,“ říkají autoři. Vedle toho ale zastávají názor, že samotný display je v pořádku. Pokud by na něm něco měnili, podle svých slov by se jednalo o jeho šířku, aby hráče více vtáhl do děje.

Jenže v tu chvíli by se asi nejednalo o tak jednoduché a především levné zařízení, a tudíž by tu neexistovali ani dva tábory, o kterých mluví Stephanie Llamas ze společnosti SuperData. A možná bychom se opravdu dostali do fáze, kdy na trhu existují tři maximálně vyrovnaní soupeři, u kterých bude rozhodovat větší či menší sleva o úspěchu a neúspěchu. V tuhle chvíli sleva Oculu údajně příliš nepomůže, naopak mu spíše uškodí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama