Europoslankyně slíbila podporu lokalizace PS4
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Europoslankyně slíbila podporu lokalizace PS4

Europoslankyně slíbila podporu lokalizace PS4

David Plecháček

David Plecháček

11. 7. 2017 09:23 55
Reklama

Možná už jste slyšeli o snaze skupiny Čeština ve videohrách, aby společnost Sony implementovala českou lokalizaci do konzole PlayStation 4. K tématu jsme se okrajově vyjadřovali i v jednom z posledním hPodů, nicméně od té doby nabrala celá kauza zajímavý spád.

Skupina vedená Václavem Vymětalíkem a Gabrielem Nowem se totiž obrátila s otevřeným dopisem na české zastoupení Sony s výtkami, že uživatelské prostředí není v českém jazyce a že tato absence následně blokuje český jazyk v několika hrách, které jej obsahují. Významným bodem celého dopisu je ale i online obchod v anglickém jazyce, díky němuž u některých titulů chybí zmínka o českém překladu, přestože češtinu mnohokrát obsahují.

Dopis nezůstal bez odezvy. Sony se k celé situaci po čase vyjádřila oficiálním vyjádřením, podle kterého je pro společnost lokalizace důležitou prioritou. „Pokračujeme v zavádění podpory pro více místních jazyků a vyhodnocujeme širší podporu včetně češtiny,“ píše se ve zprávě. Sony pochopitelně dodává, že určité ovoce těchto snah vidíme na některých hrách už teď. Podle všeho se také společnost snaží, aby objasnila, které z titulů PS4 nabízejí podporu českého jazyka.

Vedle Sony se ale založená skupina obrátila i na českou europoslankyni Ditu Charanzovou z Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. Té obšírně znovu popsala problematiku s žádostí o podporu o prosazení češtiny do PlayStationu 4 a dalších systémů, se kterými Sony v budoucnu přijde.

Žádost nezůstala nevyslyšená. Europoslankyně zaslala skupině odpověď, „Ač sama nejsem aktivní uživatelkou tohoto zařízení, případ mne velmi zaujal. S mojí podporou můžete počítat,“ píše paní Charanzová. Jedním dechem ale dodává: „Nechtěla bych vytvářet přehnaná očekávání, uvidíme, kam naše snaha povede... V tuto chvíli neexistují právní nástroje, které by výrobce donutily užívat v EU všechny jazyky trhů, na kterých je daný digitální produkt dostupný.“

Podle europoslankyně by některé praktiky mohly vykazovat znaky tzv. obchodního geo-blockingu. Jak už to ale v Unii bývá, ačkoliv Evropský parlament učinil kroky, které by práva spotřebitelů upravovaly, „členské státy zatím nejsou schopny se v této věci dohodnout a celý proces tak blokují“. Celou odpověď si můžete přečíst zde. Uvidíme, zda-li se skupině s významnou pomocí podaří něčeho dosáhnout.

Petice je stále aktivní, podepsali jí přes čtyři a půl tisíce hráčů, takže pokud jí chcete podpořit, stále můžete na těchto stránkách

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama