Profesionální RX Vega je rychlejší než Titan Xp
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Profesionální RX Vega je rychlejší než Titan Xp

Profesionální RX Vega je rychlejší než Titan Xp

David Plecháček

David Plecháček

27. 6. 2017 15:21
Reklama

Co AMD a procesory už víme, společnost dávno představila svojí novou řadu Ryzen, která může oslovit především zájemce, kteří nechtějí počítač jenom na hry. Ale co AMD a grafické karty? Stále čekáme na detailnější testy nové architektury Vega a jsme rádi za každou možnost, kdy si můžeme přečíst o její síle.

PC World měl šanci částečně porovnat kartu Radeon RX Vega a karty Pascal od NVIDIA. Má to ale háček. RX Vega byla v tzv. Frontier edici, což je karta určená především pro profesionály. 64 výpočetních jednotek, 4096 stream procesorů, 16 GB HBM2 paměti s propustností 480 GB/s. To je jen hrubý výčet toho, čím tato karta "na steroidech" oplývá. Výkonem tak předčí i Titan Xp od NVIDIA.

Právě Titan Xp je karta, se kterou PC World Vegu poměřoval. Všechny ostatní položky ze dvou počítačů byly naprosto identické. „Viděli jsme, že Frontier edice Vegy převyšovala Titan Xp o 28 procent v softwarech Catia a Creo, o celých padesát procent pak v SolidWorks. Také jsme zkoušeli Cinebench, populární OpenGL benchmark, a v něm byla Frontier edice o 14 % svižnější,“ píše PC World.

Musíme ale zmínit zásadní fakt, totiž že magazín poměřuje profesionální kartu s high-end spotřebitelskou grafikou. To sice neznamená, že bychom poměřování ramenou měli ignorovat, ale je potřeba říct, že profesionální NVIDIA karty Quadro by si vedly v podobných testech lépe, než testovaný Titan Xp. Jenže výkonnostním ekvivalentem Titanu Xp je QuadroP6000, a tato karta se prodává za 6 tisíc dolarů. Vzduchem chlazená AMD RX Vega ve Frontier edici stojí ale 1200 dolarů (vodou chlazený model je o 600 dolarů dražší), a to je velký rozdíl.

Navíc programy, které jsme výše zmínili, nejsou hry. I přes to, že AMD příliš sdílné není, ale víme, že spotřebitelská verze RX Vega bude ve hrách údajně ještě rychlejší a lepší než Frontier edice. PC World sice mohl vidět jak Titan Xp, tak Frontier Vegu i ve hrách, ale rozdíly nebyly patrné. A tak opět platí, že na zevrubnější testy si musíme ještě nějaký čas počkat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama