Sony nechce vydávat "hry jako službu"
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Sony nechce vydávat "hry jako službu"

Sony nechce vydávat "hry jako službu"

David Plecháček

David Plecháček

19. 6. 2017 12:06 10
Reklama

Stále více her a vydavatelů se ubírá k systému GaaS. Pokud si pod těmito čtyřmi písmeny nic nevybavíte, zapamatujte si, že se jedná o zkratku slov Game as a Service. Vydavatelská taktika, která spočívá v podpoře a v monetizování svých her i měsíce po vydání, se rozmáhá mezi většinu herních studií. Někteří se jí ale brání.

Jako příklad GaaS poslouží hry s Tomem Clancym v názvu: Tom Clancy's The Division, Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands nebo Tom Clancy's Rainbow Six: Siege. Našli bychom jich ale mnohem víc, od Destiny, GTA Online, přes nové hry od Square Enix, které v minulosti přiznalo, že nový trend do svých her nějakým způsobem implementuje, až po Microsoft, který se o podobnou taktiku snaží u všech svých titulů, počínaje Killer Instinctem, přes Halo, Gearsy, Forzu a hrami jako Sea of Thieves konče.

K tomuto trendu se ale pro The Telegraph vyjádřil Shawn Layden, prezident Sony Interactive Entertainment America. Pokud někdo GaaS nemá příliš v oblibě, a bál se, že dříve nebo později s něčím takovým vyrukuje i japonský výrobce konzolí, může být v klidu. Layden to totiž odmítl: „Mojí filosofií je sázet na naše silné stránky. A když se podíváte na studia, která máme – Naughty Dog, Guerrilla, Santa Monica, Japan Studios – oni reprezentují to, co nám jde dobře.“

„Vytváříme příběhy. Vytváříme silné postavy. S radostí jsem sledoval, jak dav reagoval, když se na plátně objevila Aloy z Horizonu. To jsou věci, které děláme dobře. Jsme tím známí. Je to v naší DNA, chceme lidi bavit. Dělat je šťastnými. Nebo je rozbrečet. K tomu, abychom udělali dobrý zážitek, můžeme použít celou škálu emocí.“

To se s Games as a Sevice podle všeho neslučuje. Nebo spíše se to neslučuje s filosofií, kterou všechna jmenovaná studia zastávají. Na druhou stranu, jak se říká, nikdy neříkej nikdy. I Layden si nechává otevřená vrátka, neboť si doslova „vyhradil právo“ do těchto vod vplout kdykoliv, když bude mít pocit, že jakýkoliv tým a jejich koncept najdou v tomto prostoru uplatnění a svůj smysl.  

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama