Co týden dal: Far Cry 5, XGP a londýnský trip
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Far Cry 5, XGP a londýnský trip

Co týden dal: Far Cry 5, XGP a londýnský trip

David Plecháček

David Plecháček

28. 5. 2017 16:00 1
Reklama

Poslední dva souhrny do veletrhu E3. Tipněte si - kolik her se před samotnou výstavou ještě ukáže? Tento týden to bylo Far Cry a oblíbená soutěž „uhádni co nejvíce her z E3“ začíná být až příliš jednoduchá. A přitom všichni víme, jak je kouzelné, když se na veletrhu ukáže něco, co nikdo nečekal. Vzpomínáte na dojatou část prezentace Sony v podání Vojty a Jardy, když se jednomu splnil sen s remasterem FF VII a druhému s Shenmue? Tak málo stačí. Dokážete si představit, jak byto vypadalo, kdyby se alespoň polovina informací dokázala udržet za zavřenými dveřmi? Nejhorší je, že já už ani moc ne…

KONEC NAŘKŮ

Co týden dal: Far Cry 5, XGP a londýnský trip
i Zdroj: Hrej.cz

Začněme tématem, které čeká každý – s Far Cry. Pokud bychom měli shrnout tento týden do jedné věty, asi by stačilo říct, že Ubisoft ukázal díl s číslovkou pět, který se od dvou předešlých (klasických) nebude vůbec v ničem lišit. Nějak tak. Jenže musím vzápětí dodat mojí oblíbenou frázi: není to tak jednoduché. Především proto, že Ubisoft v prvopočátku své fanoušky pořádně namlsal čtveřicí teaserů, ze kterých sršela skvělá temná atmosféra.

Pokud někdo doufal v zasazení do divokého západu, jeho teorie dostávala od té doby značné trhliny. Jediné, co by této tezi nasvědčovalo, bylo zasazení – Montana na americkém severozápadě by westernu slušela. Jinak ale zhola nic. Veškeré pochyby vyvrátil uniklý plakát s bohatým arzenálem moderních zbraní.

V Montaně rozpoutáme hotové peklo. Proti nám totiž stojí fanatici z kultu Project at Eden’s Gate, který se shromáždil kolem samozvaného proroka Josepha Seeda. Jinak klasika: nejširší vozový park, hromada zbraní, místní odboj a podobně. Atmosféra je ta tam. Přesto Ubisoft nějaké změny slibuje, například tu, že hlavního hrdinu si vytvoří každý sám. Nebo to, že hru nepohání engine Dunya, ale CryEngine 3. Nebo to, že Ubisoft kvalitně vykreslené i vedlejší postavy, majitelku místního baru Mary May, tátu od rodiny Nickyho Reye, nebo pastora Jeroma. A něco málo si novinka přivede i z Primalu, na pomoc nám totiž mohou přiběhnout i zvířata.

A protože je ložené, že se Far Cry objeví na E3, bylo by spravedlivé zmínit i hru, která se na konferenci Ubisoftu neobjeví. Beyond Good & Evil 2 sice nebude v Los Angeles, ale do konce roku o projektu ještě uslyšíme. Na svém Instagramu to prozradil Michel Ancel.

STARÉ HRY NA NOVÉM SWITCHI

Co týden dal: Far Cry 5, XGP a londýnský trip
i Zdroj: Hrej.cz

Switch je na trhu prakticky tři měsíce a po prvotním přívlu na něm ne a ne vyjít nové hry. Nebo ne a ne nové oznámit. A když, tak se jedná o oškubané porty z velkých konzolí, nebo naopak o vyleštěné hity z kapesních handheldů. Právě to je společný jmenovatel všech her, o kterých jsme v průběhu týdne v souvislosti se Switchem mluvili.

Jak bude vypadat nový Monster Hunter, který vyjde ve verzi pro Switch? No, nový… to jsou silná slova. Jedná se MH XX, který vychází z Monster Hunter Generations a je jen v několika ohledech vylepšený. V Japonsku verze XX vyšla už na 3DS, teď jsme se jen dozvěděli, že vyjde i na Switch. Kouknout se můžete i na trailer, abyste měli představu o tom, jak „novinka“ vypadá.

Nebo třeba taková FIFA. Fotbal by konceptu konzole prospěl jako sůl, a tak se také jedná o jednu z mála her, které EA na Switch chystá. Ale ani taková společnost jako Electronic Arts vlastně neví, jak s majiteli hybridní konzole komunikovat – ze strachu z neúspěchu proto nejprve tvrdí, že půjde o speciálně upravenou verzi pro potřeby Switche, poté že půjde o regulérní díl, který vyjde i na ostatních platformách, abychom se dozvěděli, že se obě verze liší i svým názvem. Jak potom ten rozdíl bude asi vypadat…

Velice podobně je na tom i nové Call of Duty. O něm se ale na rozdíl od dalších her jen spekuluje. S ohledem na to, že některé díly vyšly i na Wii nebo na Wii U, není konverze na Switch zdaleka tak bláznivá, jak někomu může připadat. Různě okleštěné verze populární série jsme tu měli několikrát, naposledy na minulé generaci u Black Ops III. Proč by se něco takového nemohlo stát i tady?

Tak snad to zachrání ten Mario a Rabbids

YOU SHALL NOT PASS!

Co týden dal: Far Cry 5, XGP a londýnský trip
i Zdroj: Hrej.cz

Když mluvíme o E3, nemusí se jednat jen o hry. Ale třeba také o přidružené služby, jakou je zpětná kompatibilita nebo novinka v podobě Xbox Game Pass. Druhá zmíněná služba, která za předplatné umožňuje hrát bez omezení až sto her měsíčně, byla donedávna k dispozici jen insiderům, ale ve středu se nečekaně objevila zpráva, že svůj ostrý provoz spouští od 1. června.

Má to ale háček – k dispozici je už nyní. Mohou jí totiž vyzkoušet předplatitelé jiné zpeněžené služby Microsoftu, držitelé členství Xbox Live Gold. Ti bez zaplacení koruny mohou čerpat výhody nové služby už nyní. Po 14 dnech ale budete muset platit: jenže zatímco v zahraničí stojí 10 dolarů/liber/eur, u nás se měsíční vstupenka prodává za 149 korun. To je velké lákadlo, že?

Microsoft tímto krokem opět ve vstřícnosti Sony předhonil o parník. Je sympatické, že výrobce Xboxu One neskládá zbraně a nehodlá se smířit s tím, že tato generace vyznívá jednoznačně ve prospěch Sony a PlayStationu. Navíc se nejedná jen o tuto generaci, ale paradoxně i o tu další – pro kterou stranu se rozhodne obyčejný spotřebitel příště? I díky těmto krokům, se kterými jde Microsoft hráčům naproti, se mohou misky vah v příští generaci obrátit v jeho prospěch. Teď už to půjde jen velice, velice těžko.

LONDÝNSKÝ TRIP

Co týden dal: Far Cry 5, XGP a londýnský trip
i Zdroj: Hrej.cz

Nemůžu nezmínit i mou výpravu do jednoho londýnského hotelu, kde probíhala minulý pátek prezentace dvou her od společnosti Warner Bros. K vyzkoušení bylo nové Lego Marvel Super Heroes 2, a také očekávané pokračování ze Středozemě s Talionem v hlavní roli.

Na obě dvě hry si můžete přečíst naše preview, o obou jsem se v rychlíku zmiňoval i v úvodu hPodu, ale kromě toho jsme měli možnost chvilinku posedět s vývojáři a na něco se je zeptat. Přepis kratičkých rozhovorů si můžete přečíst v rámci psaných textů, které vyšly v pondělí a v úterý ve tři odpoledne.

A když jsme u těch preview/dojmů… člověk nejpovolanější, Vojta, vám napsal i něco málo o Destiny 2. A jeho slovo je zákon.

Příští díl bude na nějaký čas poslední. Závratnou rychlostí se k nám blíží E3 – podíváme se tedy na to, co od výstavy čekáme, kdy se konají jednotlivé prezentace a jak to bude celkově probíhat. Po následující dva týdny vás budeme zásobovat informacemi, a proto se s tradičním souhrnem přihlásíme opět až po E3. O tom ale taky až příště. Do té doby si užívejte našeho obsahu a mějte se fanfárově.

Videa a podcasty za minulý týden:Retro: Beasts and Bumpkins, Hrajte s námi: Injusitce 2, Hrajte s námi: Shadow Warrior 2, hPod 588

Recenze za minulý týden:Injustice 2, Syberia 3

Články za minulý týden:Middle-earth: Shadow of War – dojmy z Londýna; Lego Marvel Super Heroes 2 – dojmy z Londýna; Destiny 2 – Znovu a lépe?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama