Žebříček zemí podle výdělku prodaných her
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Žebříček zemí podle výdělku prodaných her

Žebříček zemí podle výdělku prodaných her

David Plecháček

David Plecháček

15. 5. 2017 08:34 11
Reklama

Také se častokrát sami sebe ptáte, zda jsme opravdu tak malý trh, že se vydavatelům nevyplatí pořizovat české lokalizace do svých her? Než budete pokračovat ve čtení, ptejte se sami sebe – jak je na tom Česká republika v poměru k ostatním zemím co se týče velikosti výdělku z prodaných her? Všichni asi dokážeme tipnout, kde se na prodeji her nejvíce vydělá, ale dokážeme Česko (nebo i Slovensko) zařadit do kontextu?

Pokud jste si odpověděli, můžeme se pustit do rozkrývání tajenky. Výsledky zveřejnil web Newzoo, a hned v úvodu je potřeba podotknout, že se jedná o predikce na rok 2017. Ty ale web nevystřelil jen tak od boku, neboť bere v potaz minulé roky, průzkumy napříč spotřebiteli, výroční zprávy vydavatelských společností nebo dostupná data z proběhnutých transakcí.

V žebříčku naopak nejsou zahrnuté prodeje hardwaru, DPH a jiné daně, business-to-business služby, online gambling a výnosy ze sázek.

Na prvním místě se nachází podle očekávání Čína. Země s největším počtem obyvatel vévodí žebříčku s 27,5 miliardami dolarů. Ačkoliv mají Spojené státy přibližně čtvrtinovou populaci, dokáží Číně konkurovat – celkové výnosy z her v USA dosahují 25 miliard korun. S velkým odstupem je na třetím místě Japonsko. I tak je 12 miliard dolarů třikrát víc než v Německu, Velké Británii a Jižní Korei.

Přes miliardu dolarů se ještě přehoupla (v tomto pořadí) Francie, Kanada, Španělsko, Itálie, Rusko, Mexiko, Brazílie, Austrálie a na patnáctém místě tabulku dolarových miliardářů uzavírá Tchaj-wan.

Pořád máte čas tipovat, kde se tak nachází Česká republika. Můžeme vám dát několik vodítek. Západní trhy jsou pro nás pochopitelně nedosažitelné, proto je před námi dvaadvacáté Nizozemsko, které má přibližně 17 milionů obyvatel. Až za ním je třeba poměrně lidnatné Polsko. Švýcarsko nebo Švédsko, které se nám mohou rovnat počtem obyvatel, je 26., respektive 27. Třicáté je Rakousko.

Mezitím jsme vynechali takové země, jako je Saudská Arábie (19.), Malajsie (21.), Írán (24.), pokračovat můžeme Singapurem (32.), Spojenými arabskými emiráty (35.), ale také Irskem (39.) nebo Finskem (40.), které mají kolem 5 milionů obyvatel.

Nebudeme vás napínat. Česká republika se nachází na 48. místě mezi Rumunskem a Peru s výnosy v hodnotě 148 milionů dolarů. Za námi moc zemí není. Z Evropy je to těsně Řecko, Maďarsko, Slovensko (64., 75 milionů dolarů), Srbsko nebo Bulharsko a Chorvatsko.

Teď nás můžete konfrontovat s vašimi tipy, za sebe ale můžu říct, že jsem předpokládal, že dopadneme o něco lépe. Ačkoliv daná čísla musíme brát s rezervou, jedná se o poměrně kvalifikované odhady a tak se nedá předpokládat, že by se reálné hodnoty pohybovaly někde úplně jinde. Okolo nás se navíc nachází poměrně velká propast, o to víc se nedá čekat, že by si ČR nějak výrazně polepšilo. Celou tabulku si můžete prohlédnout zde.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama