Xbox One již brzy s podporou klávesnic
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Xbox One již brzy s podporou klávesnic

Xbox One již brzy s podporou klávesnic

Pavel Makal

Pavel Makal

12. 5. 2017 12:11 9
Reklama

O tom, zda by konzolím podpora klávesnice a myši pomohla nebo uškodila, se vedou sáhodlouhé debaty už řadu let. Ať už se řadíte k příznivcům tradice, že ke konzoli zkrátka patří gamepad, nebo byste raději měli možnost volby, jedno je jisté. Xbox One se v nedaleké budoucnosti opět o krok přiblíží PC a podporu zmíněných periferií nabídne.

Na letošní konferenci GDC představil redmontský gigant program Xbox Live Creators, jehož cílem je usnadnit vývojářů vydávání her s funkcionalitou Xbox Live napříč platformami Xbox One a Windows 10. Akce Build 2017 pak přinesla další detailní zprávy o tom, jaké prvky v z Windows 10 bude v budoucnu možno přinést na Xbox One.

Programový manažer Microsoftu Andrew Parsons se ve své přednášce o moderním vývoji her podělil o informaci, že program Xbox Live Creators dá vývojářům možnost implementovat do her na Xbox One veškeré prvky z Windows, a to včetně podpory klávesnice. Zmínil, že byl ohledně této záležitosti opakovaně dotazován. Studia, zaměřující se na žánry, které na klávesnici a myši doslova závisí, budou tak do budoucna mít značně usnadněnou práci.

Situace kolem podpory myší je ale mírně komplikovaná. Inženýr z technické divize Microsoftu James Yarrow, který se přednášky taktéž zúčastnil, poznamenal, že myši zřejmě nebudou fungovat. Parsons jeho slova následně vysvětlil s tím, že v první fázi zřejmě nebude většina modelů myší podporována, ale některé určitě ano. Do budoucna by se pak měla podpora rozšířit. Tato informace samozřejmě neznamená, že již brzy budete moci jakoukoli hru na Xboxu One ovládat místo gamepadu klávesnicí a myší, dává ale vývojářům velký prostor v tom, jak své hry navrhovat a odbourává nutnost tvorby dedikovaného uživatelského rozhraní například pro konzolové verze strategií.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama