Úspěch Star Citizenu Robertse překvapil
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Úspěch Star Citizenu Robertse překvapil

Úspěch Star Citizenu Robertse překvapil

David Plecháček

David Plecháček

11. 5. 2017 13:24 4
Reklama

Když se řekne slovo úspěšný crowdfunding, jeho synonymem je Chris Roberts a Star Citizen. Kde si někteří vydělají pár milionů dolarů, vybral jich Roberts 148. Tři a tři čtvrtě miliardy korun. Není těžké uvěřit tomu, že ani sám autor Star Citizenu před lety ani nepomyslel na to, jaké nadšení může hra mezi veřejností vzbudit.

„Upřímně jsem čekal 4 miliony dolarů (100 milionů korun),“ řekl Roberts v rozhovoru pro The New York Times. „Měl jsem v záloze několik investorů, kteří by zaplatili zbytek, ale má žena Sandy mi říkala, ať se o investory nezajímám – že můžu vydělat klidně milionů 20 (půl miliardy korun). Řekl jsem jí, že je blázen,“ popisuje autor jedné z nejambicióznějších her vůbec svá očekávání.

Tam, kde ostatní hledají způsoby, jak ušetřit, Roberts a jeho tým hledají důvody, proč peníze utratit. Chcete nějakou hvězdu? Budiž, na scéně bude Mark Hamill jako velitel Steve Colton. Stačí si zahrát singleplayerovou část, Squadron 42. Víc ras a nepřátel? Studio Cloud Imperium rázem představuje mimozemskou rasu Banu a jejich vesmírné plavidlo, Defender.

Nárust obsahu jde samozřejmě ruku v ruce s neustálými odklady. V současnosti nemá Star Citizen žádné bližší datum vydání. Ačkoliv by si někdo mohl myslet, že se studio fláká, Roberts všem prostřednictvím NYT vzkazuje: „Dělám tu nejlepší hru, jaké jsem schopný. Ale jen si to představte – vytvářet titul s rozpočtem necelých 140 milionů dolarů není to samé jako pracovat s rozpočtem 10 milionů.“

Roberts ale všechny své fanoušky ujišťuje, že Star Citizen nebude jako každá druhá AAA hra. Nebude to klasický blockbuster, bude vybočovat. Stejně tak asi nevyjde prostřednictvím tradičních vydavatelů, protože takový vztah by prý nefungoval. „Líbí se mi, že lidé mohou podpořit vývoj hry, kterou by žádné velké studio neudělalo,“ dodává.

Pro představu – Cloud Imperium Games má nyní pobočky v Los Angeles, texaském Austinu, v Manchesteru a Frankfurtu a pracuje v něm přes 400 zaměstnanců. Opravdu není nic těžkého si představit, jak moc by se podoba tohoto projektu lišila od původní představy, kdyby komunita přispěla „jen“ čtyřmi miliony dolarů.  

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama