Vivendi může převzít Ubisoft do konce roku
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Vivendi může převzít Ubisoft do konce roku

Vivendi může převzít Ubisoft do konce roku

David Plecháček

David Plecháček

26. 4. 2017 09:35 15
Reklama

Vivendi. Společnost, která jaktěživ nevydala ani nevyvinula jedinou hru, a přesto je většině hráčům známá. Může za to její spojení s Ubisoftem. Když se řekne jméno francouzského vydavatele, co se týče vlastnictví většině zasvěcených vytane na mysli rodina Guillemotů, především jeden z pěti bratrů Yves. Jenže čtvrtinový podíl má i společnost Vivendi, která si brousí zuby na mnohem víc.

Vivendi je francouzská nadnárodní společnost, která se zabývá médii. Společnost byla založena už v roce 1853 a na trhu existuje bezmála 164 let. Za tu dobu se stala významným hráčem na poli hudby, televizního vysílání, filmů, telekomunikací a v současnosti se o to samé snaží i na poli videoher. Největší podíl má Vincent Bolloré, zároveň i prezident společnosti.

O snahách Vivendi ovládnout Ubisoft se ví dlouho, však se především Yves Guillemot snaží, seč mu síly stačí, aby se tak nestalo. Guillemotům patřila i společnost Gameloft, která už ale definitivně spadá pod Vivendi, a s Ubisoftem to vypadá velice podobně. Zachránit je mohou pouze investoři zvenčí, ale ačkoliv se je Guillemot snažil přimět k investicím už do Gameloftu, nepodařilo se, a stejně jako tam se mu nedaří to samé ani s Ubisoftem.

Nové spekulace se rozjeli nanovo poté, když agentura Reuters přišla se zprávou od dvou důvěryhodných zdrojů, kteří tvrdí, že Vivendi zasadí rozhodující úder do konce roku. Spolu s Ubisoftem hodlá Bolloré do svého konsorcia zapojit i mediální marketingovou společnost Havas. Tamní situace bude ale podstatně jednodušší – Vivendi vlastní nadpoloviční většinu práv. U Ubisoftu se dá stále očekávat alespoň nějaký odpor bratrů Guillemotových.

„Vivendi se posune do druhé fáze, stane se tak ještě tento rok,“ komentuje první zdroj situaci kolem společností Havas a Ubisoft. „Logickým krokem se zdá být koupě Ubisoftu,“ říká druhý zdroj, který tak bere v potaz i klesání hodnoty akcií Vivendi kvůli tomu, že veřejnost čeká, jaké budou Bollorého plány do budoucnosti. Druhý zdroj nicméně podotýká, že Vivendi Ubisoft za každou cenu koupit nemusí a že přichází v úvahu i investice do čínských společností.

A co by se mohlo změnit pro hráče jako takové? To samozřejmě nevíme, ale určitý pohled na věc nám na konci loňského roku dala provozní ředitelka Anne Blondel-Jouin, která říká, že přechod pod nového majitele může způsobit nechuť riskovat a mohl by zadusit kreativní snahy týmů a ohrozit vývoj těch odvážnějších titulů, mezi nimiž zmiňuje The Crew, Child of Light nebo Valiant Hearts.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama