Opravdová rozšířená realita až za pět let
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Opravdová rozšířená realita až za pět let

Opravdová rozšířená realita až za pět let

Pavel Makal

Pavel Makal

24. 4. 2017 07:55 7
Reklama

Asi máte ještě v živé paměti, jak nás v loňském roce rozličné společnosti přesvědčovaly o tom, že skutečnou budoucností hraní a vlastně celé lidské společnosti je virtuální realita. Ačkoli se to samozřejmě jednou může stát, nyní je již zřejmé, že s touto generací VR zařízení nás to ještě nečeká. Není to ale jediná technogie, která by v budoucnu měla ovlivnit naše životy.

Ve hře je totiž také augmented reality, tedy rozšířená realita. Na rozdíl od virtuální reality, která své uživatele zcela přesune do vytvořeného prostředí, doplňuje AR díky speciálním brýlím reálný svět kolem nás o různé virtuální prvky, podobně, jako to dělá HUD ve hrách. Na konferenci Facebook F8 se o této technologii rozpovídal Michael Abrash ze společnosti Oculus VR. Ten tvrdí, že plné implementace rozšířené reality se dočkáme nejdříve za pět až deset let:

„Kompletní AR nebude příležitostným nebo speciálním druhem zařízení. Bude to pomocník, kterého budete mít stále při sobě a který bude neustále sledovat vaše okolí, kontext a vaši minulost. Neustále bude míchat reálný svět s tím virtuálním tak, aby posloužil veškerým vašim potřebám.“

Mnozí z nás si už rozšířenou realitu mohli do jisté míry vyzkoušet například při hraní na handheldech či mobilních zařízeních. Loňský hit Pokémon Go s ní ostatně také významně koketoval. Abrash si ale zařízení budoucnosti představuje zcela jinak. Podle něj půjde o brýle, které vylepší náš zrak a sluch, budeme díky nim chytřejší a schopnější a budou lehké, pohodlné, stylové, nenáročné na energii a společensky přijatelné tak, aby mohly být neustálou součástí našeho života.

To nás však čeká až v mnohem vzdálenější budoucnosti. V následujících letech bychom se však měli dočkat neustálého zlepšování technologií, které jsou s virtuální a rozšířenou realitou spjaty. Abrash věří, že až přijde skutečná AR, půjde o největší revoluci v interakci mezi člověkem a počítačem od vynálezu myši a grafického uživatelského rozhraní. Jak se vám taková vidina budoucnosti líbí? Těšíte se na neustálou přítomnost virtuálních prvků v reálném světě, nebo vás podobná technologie děsí? A jak dlouho podle vás na takovou budoucnost musíme čekat?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama