Co týden dal: Šokující Call of Duty a sexy 2B
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Šokující Call of Duty a sexy 2B

Co týden dal: Šokující Call of Duty a sexy 2B

David Plecháček

David Plecháček

23. 4. 2017 16:00 5
Reklama

Není úplně obvyklé, aby se to nejdůležitější stalo na sklonku týdne, ale čas od času se svět zblázní a s takovou kulišárnou přijde těsně před tím, než pracovní týden skončí. Standardně se to semele tak, že se celý den neděje nic speciálního, a pak jako rána blesku z čistého nebe najednou člověk neví, kde mu hlava stojí. Takových zpráv, které nás vyvedly z rovnováhy, bylo ale přes týden o něco víc…

NÁVRAT DO SVÝCH MLADÝCH LET

Co týden dal: Šokující Call of Duty a sexy 2B
i Zdroj: Hrej.cz

Pátek začal nevinně, ale světoví redaktoři lákali na to, že bychom se mohli o víkendu dočkat odhalení světoznámé vojenské série, která vychází každý rok. Jason Schreier z Kotaku například na Twitteru naznačil, že jméno této hry začíná na „C“ a končí na „all of Duty: WWII“. Je sice pravda, že Sledgehammer se mohli klidně spokojit s pódiem na E3 konferenci Sony, ale také je fakt, že se spousta her alespoň částečně objevují už na jaře, aby v nabitém červnovém týdnu nezapadly.

Zatímco pro někoho je víkend sobota a neděle, pro jiného je jím evidentně pátek. Protože právě v pátek v podvečer se Sledgehammer rozhodli světu oficiálně představit, že se série vrací tam, kde před lety začala – mezi roky 1939 a 1945. Světová premiéra připadá na 26. dubna na 19 hodin středoevropského času, ale už teď se hráči radují, protože je letitá série jako mávnutím proutku zase začala zajímat. Musím říct, že i mě osobně. Moudřejší ale budeme až za tři dny. Čekáme nový trailer, čekáme konkrétnější nástin zasazení a také to, zda se potvrdí, že se opět po letech podíváme na pláže v západní Francii. Vždyť série byla naposledy v druhé světové válce v pátém díle s podtitulem World at War, který vyšel už před neuvěřitelnými devíti lety.

Pochopitelně prvotní oznámení spustilo odhalení i dalších drobných poznatků a střípků. Například jsme se dozvěděli, že spoluzakladatel vývojářského studia Michael Condrey procestoval velkou část Evropy a i další části světa, aby hra byla dostatečně autentická. Hráči samozřejmě začali spekulovat o tom, že se podíváme i za hranice našeho kontinentu. WWII je ve vývoji už dva a půl roku, a jako další díly Call of Duty, i této novinky se s největší pravděpodobností dočkáme na podzim.

LEKCE MATEMATIKY

Co týden dal: Šokující Call of Duty a sexy 2B
i Zdroj: Hrej.cz

Neustále narážíme na data o prodejích her, ale stále častěji se setkáváme s tím, že známe jen polovinu spojených nádob – ať už prodeje digitální, nebo prodeje fyzických krabičkových her. Samozřejmě existují čísla i oficiální, které nepochází od herních vývojářů a vydavatelů, ale berou herní trh v globálu. Ve Spojených státech zajišťuje zábavní software organizace ESA, která vydala zprávu o tom, jak vypadá tamní trh s počítačovými a konzolovými hrami.

Výroční zpráva hovoří o tom, že se poměr digitálních a fyzických kopií her za posledních šest let prakticky otočil. V roce 2010 byla čtvrtina her prodána digitálně a tři čtvrtiny prodány ve fyzické verzi. Teď je to přesně naopak. Až 74 procent softwaru se prodá digitálně. Popularita Steamu, GOGu nebo obchodů implementovaných do konzolí neustále roste a tento trend bude postupovat i v letech následujících. Ruku v ruce s tím jdou i rostoucí částky, které jsou hráči schopní za hry utratit. V USA, odkud čísla pochází, hráči utratili 24,5 miliard dolarů, čili 615 miliard českých korun.

Zpráva se ale soustředí i na jiné části související se hrami. Průměrnému hráči je ve Spojených státech 35 let. 13 procent ze všech hráčů je skupina lidí ve věku 50 let a více. Nadpoloviční většina hráčů preferuje multiplayerové hry. Zajímavé také je, že značná část lidí uvedla, že jim hraní dopřává strávit nějaký čas s rodinou. Zajímá vás více? Tak byste neměli zajímavou zprávu minout.

HODNÍ, ZLÍ A OŠKLIVÍ

Co týden dal: Šokující Call of Duty a sexy 2B
i Zdroj: Hrej.cz

Během týdne nás zaujal příběh Raula Rubia. Rubio je šéfem madridského studia Tequila Works, které stále chystá svou novinku Rime. Zajímavě vypadající plošinovka ale soustavně budí vášně, a to i přes to, že do jejího vydání chybí stále více než měsíc. Rime je ukázkou hry, která je na veřejnosti delší dobu, než by bylo záhodné, a proto se jedná o titul, o kterém se rádo spekuluje a dohaduje. Rubio ale pro magazín Edge přiznal, že bylo období, kdy si veškeré názory hráčů z uplynulých let přečetl, a některé ho doslova odrovnaly. Samozřejmě částečně proto, že během několika dní viděl jinou optikou roky strávené s vývojem, ale také proto, že si někteří zrovna servítky nebrali.

Rubio přiznává, že konečně pochopil, co znamená něco natolik milovat, až to začnete nenávidět. Kdyby tyto komentáře býval četl v průběhu let, hra by údajně vůbec nemusela vzniknout. Takhle to dopadlo „pouze“ tak, že se mu dva dny neustále draly slzy do očí. Komunitu rozlítilo třeba to, že vývoj nešel údajně podle plánu – důkazem mělo být, že nedopadla spolupráce se Sony. Údajně se někteří dostali i k informacím od důvěryhodných zdrojů, které tvrdily, že je hra nudná.

Tak doufejme, že se Rime povede a že Rubio a jeho tým herní průmysl kvůli neustále nespokojeným fanouškům neopustí. A že nezapškne stejně jako třeba Andrzej Sapkowski. Ale to je trochu jiný případ...

PERLIČKA NA ZÁVĚR

Co týden dal: Šokující Call of Duty a sexy 2B
i Zdroj: Hrej.cz

Není to úplně zpráva týdne, ale pokud chceme říct, co nás během týdne vyvedlo z míry, patří do toho bezesporu i nové DLC pro Nier: Automata. 3C3C1D119440927, jak se rozšíření jmenuje, člověka zaujme už svým názvem, ale těch první dojmů člověk nabude tolik, že se téměř nedá říct, který z nich je ten první. Za zmínku určitě stojí oblečení androidky 2B. Už základní hra vybízí v tomto ohledu ke skopičinám, když můžete obdržet achievement za to, že hlavní hrdince samozřejmě náhodou kouknete (několikrát) pod sukni. Chraň bůh, abyste to dělali úmyslně, a jestli, tak pouze ve jménu vědy! Teď ale 2B o sukni prakticky přišla, a i když je to kost sama o sobě, nový outfit… vlastně skoro není outfit. Takže za nás palec nahoru. S podobným přístupem by měla přijít i další studia, beztak musí hlavním hrdinkám jejich oblečení vždy jen překážet.

Pokud chcete být šokováni, můžete se podívat na video ze Snake Pass a poslechnout si Jirkův hlas. Můžete se podívat na vysílání Horse Racing 2016, kde uvidíte prvotřídní šílenost. A náš rekord padl ve vysílání Lego City Undercover. Šílené že? A šokující zároveň. Šokovat vás budeme i nadále, na to vemte jed!

Videa a podcasty za minulý týden: Hrajte s námi: Bulletstorm: Full Clip Edition; Hrajte s námi: Snake Pass; Hrajte s námi: Lego City Undercover; Hrajte s námi: Horse Racing 2016; hPod 583

Recenze za minulý týden:Snake Pass, PaRappa The Rapper Remastered, Lego City Undercover

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama