Zkuste demo jedinečné protiválečné FPS
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Zkuste demo jedinečné protiválečné FPS

Zkuste demo jedinečné protiválečné FPS

Jiří Bigas

Jiří Bigas

14. 4. 2017 17:50 14
Reklama

Když se videohry pokoušejí glosovat aktuální politické, společenské nebo jiné problémy, mnohdy to dopadne katastrofálně. Buď se nepovede hra samotná, anebo si na její bohulibé snaze suplovat třeba dokumentární film smlsnou mainstreamová média, která nedokáží přijmout fakt, že videohry jsou formou umění a jejich autoři se chtějí také vyjadřovat k tomu, co vidí okolo sebe. V tomto konkrétním případě to budou mít vývojáři obzvlášť těžké. Ale výsledek by mohl stát za to.

Upřímně řečeno, dlouho na mě žádný nápad ve videohře nezapůsobil tak silně. Možná je to proto, že fandím každému projektu, který má za cíl ukázat videohry v tom lepším světle. Konkrétně zde ale musím vyjádřit velký obdiv i k tomu, že se vůbec autoři do tak náročné, aktuální a nesmírné výbušné látky odvážili pustit.

The Fallen je protiválečná akce, konkrétně FPS, což zní jako obrovský protimluv. Na první pohled by mohla nepoučenému hráči připomenout třeba sérii Sniper Elite s jejími zpomalenými záběry letících projektilů, ale je tu zásadní rozdíl. Vlastně hned několik.

Ocitnete se v troskách zdevastovaného letiště na výhodní Ukrajině. Mlha před vámi, mlha za vámi. Jen stěží maskuje zjevné nedostatky grafiky, kterou pohání engine Unity. O technické zpracování tu ale vůbec nejde. Vývojáři vás vrhnou doprostřed matoucího konfliktu, který nezná hrdiny a brilantně vystihuje nepřehlednost občanské války.

Hra vypráví příběhy obyčejných lidí s obyčejnými životy, jejich vzestupy i pády. Ti všichni se ocitli na bojišti z různých důvodů, ale všechny čeká stejný osud v nesmyslné válce poznamenané nacionalismem a propagandou.

Jak to vypadá v praxi? Jak lze spojit FPS a protiválečný motiv? Coby sniper se během pár okamžiků, kdy se ocitnete ve hře, chopíte zbraně a v ruinách letiště se ve vašem hledáčku objevují první vojáci. Na jaké ale vlastně stojí straně? Kdo je spojenec a kdo nepřítel? Nevíte, na které straně bojujete vy ani kdo bojuje s vámi a kdo proti vám.

A pak stisknete spoušť. To se od vás koneckonců v takové situaci očekává. Chcete přežít, a tak musíte zabít. Jenže ve chvíli, kdy vystřelíte, bullet time přinášející smrt tu není proto, aby potěšil vaše oko, ale abyste si vyslechli příběh člověka, kterého za malý okamžik připravíte o život, respektive už jste svou akcí připravili. Co je to za člověka a co ho přivedlo až sem, se dozvíte ve chvíli, kdy už je jeho osud zpečetěn. Co kdybyste bývali raději nevystřelili?

Vývojáři se pokusili o temné vyobrazení konfliktu na Ukrajině a slibují i atmosférický soundtrack. Plná hra by pak měla jít dohrát během hodiny, což je u takto specifického počinu asi pochopitelné a stěží se bude prodávat za obvyklé ceny. Už nyní je možné na vývoj přispět stylem “zaplať, kolik chceš”.

Unikátní způsob vyprávění hráče donutí účastnit se masakru ve snaze dozvědět se příběhy jeho aktérů. Vývojáři říkají, že je to protiválečná esej, která se záměrně maskuje za konvenční střílečku. Vypráví přitom o skutečných lidech, padlých z obou stran války. Tým láká na virtuální doněcké letiště i výjimečnou dokumentární hratelnost.

Hru vyvíjí rakouská umělecká skupina gold extra s pomocí Andrease Leitnera a Christiana Knappa. A vy si ji můžete už vyzkoušet. K dispozici je totiž demoverze pro Windows, Mac i Linux, která má hráčům napovědět, jaký je záměr autorů. Ti současně ocení jakoukoli zpětnou vazbu. Jestliže máte alespoň pár minut času, dejte na nás a The Fallen si zkuste. Je to jeden z těch mála okamžiků, kdy se videohry propojí s uměním, ale nesou s sebou i poselství hodné dokumentu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama