Co týden dal: Microsoft a jeho silnější Scorpio
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Microsoft a jeho silnější Scorpio

Co týden dal: Microsoft a jeho silnější Scorpio

David Plecháček

David Plecháček

9. 4. 2017 16:00 13
Reklama

Konečně se začalo něco dít. Mohl bych začít výčtem, o čem bude na následujících řádcích řeč, ale možná by vás úvodní osnova lehce zklamala. Proč? Protože všechno, co se během posledních sedmi dní stalo, přebil Microsoft. Ne, že by snad ostatní nestálo za zmínku, ale vzhledem k tomu, že vás pravidelně odkazuji k našim dalším zprávám, je zbytečné předstírat, že probere všechno, co mi přišlo pod ruku. Ne, ne. Tohle bude tentokrát one M show.

LEKCE Z HISTORIE

Co týden dal: Microsoft a jeho silnější Scorpio
i Zdroj: Hrej.cz

Project Scorpio. Pokud naše anály sahají dostatečně hluboko, poprvé jsme o silnější konzoli psali před rokem v květnu, přibližně dva týdny před konferencí na E3 v Los Angeles. První zpráva mohla znít všelijak, jen ne důvěryhodně. Pokud si první zvěsti zasadíme do kontextů, jednalo se o dobu, kdy se živě spekulovalo o Nintendu a jeho konzoli NX, která se měla stát nejsilnějším hráčem na trhu, Sony nás opakovaně lákalo na PlayStation Neo a Xbox… Microsoft mohl představit ledasco.

O několik měsíců dříve totiž Phil Spencer, člověk nejpovolanější, mluvil o modifikovatelné konzoli, která by totálně popřela smysl konzolí jako takových, pak pro změnu říkal, že není zastáncem nějakých mezikroků v rámci jedné generace a tak nás mělo čekat cokoliv, jen ne klidná losangeleská konference.

Navíc se zdálo nepravděpodobné, že by se na pódiu potkaly dvě konzole – ta hubenější, později známá jako Xbox One S, a ta silnější. Samozřejmě že už víme, že se tam Scorpio na líbivém traileru opravdu objevilo, ale kromě magického čísla – 6 TFLOPS – jsme konkrétnější představu neměli. Vlastně jediné, co Microsoft kromě síly nové konzole potvrdil, bylo to, že vyjde za rok a půl. Až o deset měsíců později víme konečně víc.

NÁHODOU

Co týden dal: Microsoft a jeho silnější Scorpio
i Zdroj: Hrej.cz

První zprávy, že se okolo Scorpia něco odehraje, se objevily na apríla, prvního dubna. Nemohli jsme si být jistí, že se nejedná o žertík Jeze Cordena z Windows Central. Jenže o den později, druhého, tu samou zprávu potvrdil i známý insider Shinobi602. Od té doby jsme si nedělali těžkou hlavu z toho, jestli k něčemu opravdu dojde, jako jsme spíše řešili kdy a kde.

Drobnou nápovědu nám dal magazín GamingBolt, který už v pondělí spekuloval nad Digital Foundry. Samotný Eurogamer, pod který Digital Foundry spadá, spekulace potvrdil den před samotnou akcí. Digital Foundry coby web specializovaný na hardware a výkon jednotlivých zařízení měl ve čtvrtek ozřejmit něco nad rámec zmíněných 6 TFLOPS nebo velikosti bandwidth paměti.

Je evidentní, že magazín takového formátu se postará jen o technické představení, ale je pravda, že tento web měl k dispozici jen zlomek toho, co jsme si i my mysleli. Jinými slovy, z takového představení o moc moudřejší nejsme.

4K

Co týden dal: Microsoft a jeho silnější Scorpio
i Zdroj: Hrej.cz

Víme to, co jsme věděli od začátku – že nová konzole nabídne 4K. Magické označení obrazového rozlišení, které se má stát v budoucnu standardem, provází oba dva mezigenerační kroky, ke kterým se odhodlal Microsoft a Sony. Koupíte si PS4 Pro? Nejvíce to oceníte, pokud jste majiteli 4K televize. U Projectu Scorpio to platí taktéž. Jinak je vám přímo k ničemu, vždyť to Spencer říkal už bezprostředně po loňské E3.

Pokud jste hrdými majiteli televize s vysokým rozlišení, Scropio vám nabídne osm X86 jader s frekvencí 2,3 GHz. Grafický výpočetní výkon poskytne 40 upravených výpočetních jednotek s frekvencí 1172 MHz. Vedle toho Scorpio obsahuje 12 GB GDDR5 RAM. V teorii čísel je procesor o třetinu rychlejší než u XO, GPU je téměř pětkrát výkonnější a RAM se liší jednak rychlostí, tak i počtem.

Co týden dal: Microsoft a jeho silnější Scorpio
i Zdroj: Hrej.cz

Nepochybujeme o tom, že 6 TFLOPS je realitou a že se jedná o značný krok kupředu na poli konzolí. I tak Microsoft skálopevně veřejnost přesvědčuje, že se nejedná o generaci novou, nýbrž o vylepšení té stávající. O to více nás překvapilo, že Digital Foundry ale nemělo přístup… vůbec k ničemu.

PO TREZORU ČERNÁ DÍRA

Co týden dal: Microsoft a jeho silnější Scorpio
i Zdroj: Hrej.cz

Považte – kromě toho, že DF nevidělo samotný Xbox, tedy jeho vizuální podobu, tak redaktoři sotva viděli i nějakou hru. Jedinou ukázkou bylo techdemo ForzaTech, tedy zátěžový test na enginu Forzy 6. Tam, kde XO potřebovalo 90 procent svého výkonu, potřebovalo Scorpio 60 až 70 procent. Podstatnou informací ale je, že obyčejný Xbox zobrazoval scénu ve FullHD, zatímco nová konzole ve 4K.

To je sice hezké, ale hra žádná. Přitom měl Microsoft tolik možností. Během týdne jsme hovořili třeba o Crackdown 3, pro nějž by měl být rok 2017 klíčový. Možná stejně utopicky zní představení State of Decay 2, o kterém jsme taktéž psali, ale chápeme, že si Microsoft nepřipravil nějakou závratnou novinku – E3 za rohem a není třeba vystřílet veškeré své vlastní náboje. Ale jsou hry, které už vyšly a na kterých se dá demonstrovat síla konzole jakbysmet.

Třeba Gearsy. V novince jsme vám představili dubnový update, tak proč si jej nepředstavit i skrze novou konzoli, hezky ve 4K a s podporou HDR? Vtipálci by mohli dodat, že jednou takovou hrou, která by 4K hezky demonstrovala, je Scalebound, o kterém jsme taktéž během týdne psali, ale je jednoduše jedno na čem jeho sílu ukázat, nějaká ukázka ale přítomná být mohla, ne-li měla. I když se nejednalo o představení konzole v pravém slova smyslu.

Moudřejší snad budeme až po E3, kde by mělo proběhnout kompletní představení se vším všudy. Nejen samotné koznole, ale pochopitelně i her, které na ní vyjdou a které využijí její výkon. Máme se na co těšit. 

Videa a podcasty za minulý týden:Hrajte s námi: Dark Souls III - The Ringed City, Hrajte s námi: Mafia III - Faster, Baby, Indi(e)kace - březen 2017, hPod 581

Recenze za minulý týden:Dark Souls III - The Ringed City, Mafia III - Faster, Baby

Články za minulý týden:Little Nightmares - dojmy z hraní

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama