Palmer Luckey opouští Oculus a Facebook
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Palmer Luckey opouští Oculus a Facebook

Palmer Luckey opouští Oculus a Facebook

Pavel Makal

Pavel Makal

31. 3. 2017 10:51 5
Reklama

Palmer Luckey je, nebo alespoň byl, vnímán jako jeden z průkopníků technologie virtuální reality. Bohužel se kolem zázračného mladíka vyrojilo hned několik kontroverzí, kromě soudního sporu společností Zenimax a Oculus je to například zářijové odhalení jeho utajované finanční podpory webu, který podporoval zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem skrz zesměšňování jeho oponentů. Dnes jsme se dozvěděli, že Luckey opouští Oculus a Facebook, tedy společnost, která před třemi lety zakoupila Oculus za 2 miliardy dolarů.

V tiskovém prohlášení společnosti Oculus stojí: „Palmer nám bude velmi chybět. Jeho odkaz daleko přesahuje Oculus. Jeho vynalézavý duch pomohl odstartovat moderní VR revoluci a vybudovat celé průmyslové odvětví. Jsme vděčni za vše, co udělal pro Oculus a VR a přejeme mu vše nejlepší.“ Z prohlášení však nevyplývá, zda Luckey odešel z firmy dobrovolně. Jeho odchod je stanoven ke dnešnímu dni.

Luckeyho odchod je velmi pravděpodobně důsledkem negativní pozornosti, kterou na sebe v uplynulém období strhl. Kvůli jeho utajované podpoře kampaně Donalda Trumpa se celá řada vývojářských studií rozhodla platformu Oculus Rift bojkotovat. Luckey se za své chování později omluvil, je tu ale také výše zmiňovaná záležitost s prohraným sporem se společností Zenimax, jíž soud přiřkl nárok na odškodnění ve výši 500 milionů dolarů.

V rámci procesu se Zenimax netajil svým negativním postojem k Luckeymu, v prohlášeních například stojí, že mu „chybělo vzdělání, znalosti, zdroje i know-how, aby mohl vytvořit komerčně úspěšné VR zařízení. Jeho programovací schopnosti byly velmi základní a spoléhal na programový kód Zenimaxu a jeho hry k tomu, aby mohl Rift úspěšně demonstrovat. Zatím není jasné, kam se Luckey vydá nyní. Není to však první podobná změna pro Oculus. Již v prosinci se Brendan Iribe vzdal své funkce výkonného ředitele.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama