Hra týmu z Univerzity Karlovy míří na Steam
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Hra týmu z Univerzity Karlovy míří na Steam

Hra týmu z Univerzity Karlovy míří na Steam

David Plecháček

David Plecháček

29. 3. 2017 09:39 1
Reklama

Českých herních studií je jako šafránu, ale jeden, který v zahraničí sbíral ocenění, pochází z Univerzity Karlovy. Československo 38-89 mnoho lidí nebralo jako hru v pravém slova smyslu, ale za kooperace Filozofické a Matematicko-fyzikální fakulty a Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR vznikl zajímavý projekt, který měl sloužit k nenásilné formě vzdělávání lidí o době mezi lety 1938 a 1989.

Československo 38-89 je hra, která vznikla v roce 2014 a strhla na sebe pozornost především tím, že se probojovala do finále I/ITSE C Serious Games Showcase & Challenge o cenu pro nejlepší výukovou hru roku 2014. Stylizovaná adventura kombinovala prvky filmu, komiksu i her. Úspěšný počin po třech letech míří na světový trh. Pod názvem Attentat 1942 se hra uchází o přízeň hráčů ve službě Steam Greenlight.

„Attentat 1942 vypráví příběh nacistické okupace očima přeživších. Hra je vytvořena na základě osobních vzpomínek a autentických událostí. Budete hovořit s očitými svědky, budete prožívat jejich vzpomínky a objevíte neodvyprávěné příběhy vaší vlastní rodiny,“ píše se v oficiálním popisu hry.

„Podpora hráčské komunity a zpětná vazba od hráčů je pro nás důležitá. Na základě jejich připomínek jsme hru pro světové vydání výrazně upravili,“ říká Jakub Gemrot z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, vedoucí programátor projektu. Co to obnáší? Autoři slibují nové minihry, vylepšené herní mechaniky a další a další menší či větší úpravy, které vzešly z připomínek hráčů předchozí verze hry.

„Vytvářet fiktivní příběhy, byť do maximální míry založené na dobových reáliích, nebylo pro historiky standardní zadání. Pokud však hra probouzí zájem o naše nedávné dějiny, je to velká satisfakce i pro nás,“ říká Marie Černá z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Příběh začínám tím, že zjistíte, že jednoho z vašich předků zatklo Gestapo krátce po atentátu na Reinharda Heydricha. Vaším cílem bude zjistit, proč byl vlastně váš dědeček zatčen, jakou roli při atentátu sehrál a proč to neřekl své rodině.

Plná hra by měla vyjít v druhé polovině letošního roku. Samozřejmě bude i v češtině. V galerii se můžete podívat na screenshoty ze hry i na přiložené gameplay video.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama