Sapkowski popisuje dohodu s CD Projektem
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Sapkowski popisuje dohodu s CD Projektem

Sapkowski popisuje dohodu s CD Projektem

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

26. 3. 2017 08:22 7
Reklama

Britský Eurogamer si pro své čtenáře připravil velmi zajímavý rozhovor s Andrzejem Sapkowskim, v našich končinách velmi známým autorem fantasy a zejména otcem postavy Bílého vlka. Rozhovor původně vznikl především jako forma seznámení západního čtenáře s Geraltovým původem, neboť na západě je neznalost knižní předlohy podstatně vyšší.

Ovšem jen o prostém představení slavného spisovatele žánru fantasy západnímu publiku to nebylo a díky tomuto rozhovoru se můžete dozvědět i řadu dalších významných informací a událostí popisujících vznik jak povídkové a knižní předlohy, tak zejména i následné série videoher.

Vybraným žánrem bylo fantasy. Tedy žánr, který byl dle slov autora pro děti, kteří ani nedokáží řádně masturbovat.

Pro Geralta to všechno začalo v roce 1985, kdy bylo dnes slavnému spisovateli 38 let. Tehdy se Sapkowski zúčastnil literární soutěže o povídku o třiceti stranách a jeho vybraným žánrem bylo fantasy. Tedy žánr, který byl dle slov autora pro děti, kteří ani nedokáží řádně masturbovat a zároveň něco, co ostatní nahlas zatracovali. Jak to ale dopadlo, to dnes víme – sázka na odlišný přístup a na odklon od archetypů hrdinů v brnění i hodných čarodějů a představení profesionálního zabijáka nestvůr se skutečně vyplatila. Původní povídka nutně musela mít pokračování a následovala série knih napsaná v rychlém sledu zejména proto, že sám Sapkowski nerad vyčkává na pokračování svých oblíbených příběhů. Vydání se tehdy ujal vydavatelský dům SuperNowa, který šel tehdy s myšlenkou na fantasy ságu dost proti proudu a jednalo se o krok odvážný, avšak nikoli nesprávný.

Následoval komerční úspěch, přišla pozornost filmového průmyslu a po ní i námluvy s tím herním. Zde se dozvídáme, že první, kdo měl tyto ambice, byl v roce 1997 Adrian Chmielarz (Bulletstorm, The Vanishing of Ethan Carter) a jeho tým Metropolis mohl začít pracovat na první hře na motivy Zaklínače. Jenže k té nikdy nedošlo, titul upadl díky vlastním ambicím v zapomnění a k jeho dokončení nikdy nedošlo.

Sapkowski neprozřetelně odmítl procenta z možných prodejů a řekl si o balík peněz předem.

Pak ovšem na začátku milénia přišel CD Projekt RED a jeho zástupci ventilovali Sapkowskemu svoji vizi. Ten sice nijak nadšen nebyl, ale souhlasil. A tehdy poněkud neprozřetelně odmítl procenta z možných prodejů a řekl si o balík peněz předem, což ostatně udělal již v roce 1997. A zatímco poprvé se mu to vyplatilo, v případě moderní ságy to tak šťastný krok nebyl a pokud by se raději rozhodl pro procenta z prodejů hry, měl by pravděpodobně z hlediska financí zcela vystaráno. Takto pouze vzal blíže neupřesněný obnos předem a nechal CD Projekt RED, ať s jeho postavami a světem naloží, jak uzná za vhodné.

Sapkowski hrám tehdy nevěřil a úspěch překvapil nejen jeho, ale ostatně i samotný CD Projekt RED. Zkrátka ale pochopitelně nepřišel, úspěch her mohutně zvedl zájem i o jeho knihy, které se v roce 2008 vůbec poprvé přeložily i do angličtiny. Zájem o knihy samotné by ovšem na jednu stranu mohl být nedostatečný, neboť se autorovi naprosto běžně stává, že jej potkávají fanoušci zcela neznalí původní předlohy, anebo takoví, jež o něm referují jakožto o spisovateli, který píše knihy na motivy her.

Zášť však Sapkowski prý necítí, a to ani navzdory tomu, že díky hrám má aktuálně CD Projekt Red tržní hodnotu přesahující jeden a půl miliardy dolarů. Pro něj je důležité pouze to, že zájem o knihy přeci jen vzrostl a na to konto je prý ochoten fanouškům podepsat i kopie her. Jejich kvality přitom oceňuje, sám ovšem hráčem není a dle jeho slov ani nebude a bude se nadále věnovat tomu, co umí nejlépe. Fanoušci jeho díla přitom již dávno jistě ví, že další knižní kapitola tohoto příběhu je již na cestě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama