Co týden dal: Hloupého skřeta a výroky Cliffa
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Hloupého skřeta a výroky Cliffa

Co týden dal: Hloupého skřeta a výroky Cliffa

David Plecháček

David Plecháček

19. 3. 2017 17:00 3
Reklama

Jakmile vyjde Mass Effect Andromeda, oddychneme si. Jednak proto, že konečně skončí dlouhotrvající masivní kampaň, ale také to bude znamenat, že se jarní sezóna pomalu nachýlí k závěru. Všechny velké hry budou pomalu vydané, zprávy se po čase zase uklidní a pomalu se začneme chystat na začátek léta a to, co se na nás přižene z Los Angeles. Možná si řeknete, že E3 je ještě daleko, ale to jsme si před několika týdny říkali o Horizonu, Switchi nebo třeba zmíněné Andromedě také. A jak to uteklo. Od června nás dělí dva měsíce a kus, takže nějakých osm souhrnů, a ty bychom si měli náležitě užít. Samozřejmě se ale také objeví věci, které si bohužel neužijete…

A PAK PŘIŠLO VYSTŘÍZLIVĚNÍ

Co týden dal: Hloupého skřeta a výroky Cliffa
i Zdroj: Hrej.cz

Na přelomu února a března vyvrcholilo období skvělých, ne-li perfektních her. Vlastně od začátku roku vycházely samé lepší, více méně nadprůměrně hry bez žádných výkyvů. Resident Evil 7, Nioh, Halo Wars 2, Horizon, Torment a The Legend of Zelda, to je výčet her, které si odnášely perfektní hodnocení. Ubisoft taktéž nepropadl, ani s For Honor, ani s Wildlands. Ale konečně jsme narazili.

Z letargie, že se blýská na lepší časy, nás musel vytrhnout zelený skřet Styx a znovuoživená série FlatOut. Ani o jednom titulu se totiž nedá říct, že by se poučil ze svých předchůdců a žel bohu nejsou tak zábavné, jak by mohly být.

Styxe sráží „nenápaditý design, zastaralá uměla inteligence, přežitá herní logika a špatný scénář“, jak říká Vojta ve své recenzi, FlatOut brzdí kolizní model a interakce s ostatními auty, jelikož „většina aut se při jakémkoliv kontaktu s objektem na trati nebo jiným autem chová jako kostka másla na rozpálené pánvi,“ a přiznejme si, to je u série, která na kontaktech staví, zásadní problém.

Kromě recenzí se můžete sami podívat, jak hry vypadají – Vojta Styxe odprezentoval minulou středu, Petr měl svůj FlatOut představit už v pátek, ale nakonec se vysílání závodní hry přesouvá na právě začínající týden.

RETRO HW OKÉNKO

Co týden dal: Hloupého skřeta a výroky Cliffa
i Zdroj: Hrej.cz

Možná čekáte, že se (opět) podíváme na zoubek nové konzoli od Nintenda, ale tu nechme na okamžik stranou. Závěr týdne byl na informace o konzolích poměrně bohatý. Objevila se například zpráva, že se Sony chystá ukončit výrobu PlayStationu 3. My můžeme jen konstatovat, že se to dalo čekat. Konzole bude letos na trhu 11 let, nová generace se již plně etablovala, a tak není potřeba živit obě zařízení, když to jedno svou službu náramně odvedlo. Pokud si chcete přečíst, jak se PS3 dařilo a jaké má za sebou úspěchu, zamiřte do původní novinky, která je podrobněji shrnuje.

Když už ale hovoříme o generaci, která to „má za sebou“, můžeme se ohlédnout i za tím, co jsme psali o Nintendu Wii. Respektive o emulátoru Dolphin, který se kromě Wii zaměřuje i na GameCube. Dolphin dokáže to samé, co v poslední době hojně probíraný emulátor Cemu, ale jeho autorům se povedl nevídaný husarský kousek – lidé v něm mohou na PC, Macu a Linuxu navštívit a používat digitální Wii Shop. Díky tomu lze stáhnout bezplatná dema nebo zakoupit hry z WiiWare či Virtual Console.

NEXT-GEN HW OKÉNKO

Co týden dal: Hloupého skřeta a výroky Cliffa
i Zdroj: Hrej.cz

Ale dojde i na Switch, jen se nebojte, neochudím vás. Switch je na trhu žhavé zboží, a my to zkrátka musíme reflektovat i v našich novinkách. Analytická skupina SuperData totiž odhadla, že nová konzole oslovila až jeden a půl milionu hráčů. A toto číslo každým dnem a každou hodinou stoupá. Nintendo si je vědomo poptávky po nové hybridní konzoli, a protože v zahraničí jde na dračku, rozhodlo se, že zdvojnásobí produkci.

Jenže vedle úspěchů se objevují i mnohem horší zprávy. Nintendo se stále potýká s desítkami problémů, na které si stěžují dennodenně stovky majitelů konzolí. Například Wi-Fi. Jedni si stěžují na slabší příjem signálu, druzí se nemohou připojit vůbec a třetím… třetím zapnuté připojení brzdí výkon konzole. Wi-Fi zdá se může za propady frameratu u některých her. Další majitelé si pro změnu stěžují na asynchronii levého a pravého Joy-Conu. Rada? Nemějte v blízkosti akvárium. I to se můžete dočíst na oficiální podpoře Nintenda.

Abychom nekončili v negativním duchu, můžeme si říct, že Switch stojí výkonem mezi Wii U a Xboxem One. Současné generaci (už tak slabých) konzolí se tedy pochopitelně rovnat nemůže, Wii U ale hravě překonává. Vývoj her je na Switch údajně ještě snazší, než na ostatní konzole včetně PS4, která v tomto ohledu patří k těm nejpřístupnějším zařízením. A když jsme u těch novinek… Joy-Cony se dají používat jako klasické Wiimoty. A to nepotřebuje žádný senzor.

TO JE BLECHA PSÍ, TA NA ČLOVĚKA NEJDE

Co týden dal: Hloupého skřeta a výroky Cliffa
i Zdroj: Hrej.cz

Poměrně rušno bylo i okolo Cliffa Bleszinského. Bývalá dlouholetá tvář studia Epic si založila vlastní studio, ve kterém pracuje na multiplayerové akci LawBreakers. Ta je v poslední době v kurzu. Psali jsme o ní opět proto, že se samotný CliffyB bránil nařčení, že by snad jeho hra kopírovala Overwatch, pro který má jenom slova chvály.

Kromě toho si ale Cliffy vzal na paškál čtvrtý díl Gears of War, tedy pokračování série, u jejíhož zrodu před lety sám stál. Řekl, že autoři podle něj až příliš sázeli na jistotu. Hru přirovnal k sedmým Hvězdným válkám. „The Coalition a Rod Fergusson dali lidem to, po čem volali. Dali jim sedmou epizodu od J. J. Abramse. Říkám si, že to hráli moc na jistotu,“ řekl.

No a Cliff má své prsty i ve hře Bulletstorm od polského studia People Can Fly. Ta vyšla v roce 2011 a teď v začátkem dubna dojde k vydání remasteru. Ačkoliv autoři, respektive držitel práv Gearbox, nemají s Cliffem už nic společného, dá se říct, že je i tato hra takovým jeho dítětem. Uvidíme, jestli se dočkáme dílu druhého. Leccos napoví právě úspěch remasteru.

Ne, že bych nechtěl psát dál a dál, ale myslím, že jsem vám dal opět hodně podnětů k tomu, nad čím přemýšlet a nad čím se bavit. A pokud ne, náš katalog zpráv a videí a podcastů a všeho dalšího je vám plně k dispozici.

Videa a podcasty za minulý týden:Hrajte s námi: Nier: Automata; Hrajte s námi: Styx: Shards of Darkness; Hrajte s námi: Mass Effect: Andromeda; hPod 578

Recenze za minulý týden: The Legend of Zelda: Breath of the Wild; Styx: Shards of Darkness; FlatOut 4: Total Insanity

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama