Sony ukončuje výrobu PS3 v Japonsku
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Sony ukončuje výrobu PS3 v Japonsku

Sony ukončuje výrobu PS3 v Japonsku

Pavel Makal

Pavel Makal

17. 3. 2017 11:06 6
Reklama

Konzole PlayStation 3 oslavila loni již desáté narozeniny. 11. listopadu 2006 se začala prodávat v Japonsku, na konci března následujícího roku pak konečně oficiálně dorazila i do Evropy. Prošla dvěma následujícími hardwarovými revizemi, vyšlo na ni spoustu úžasných her, jako je třeba trilogie Uncharted, The Last of Us nebo Demon’s Souls a celosvětově se prodalo přes 86 milionů kusů. Nyní se stařenka pomalu chystá na odpočinek.

Serveru Gematsu se totiž podařilo zjistit, že společnost Sony plánuje ukončení produkce PlayStation 3 na domácím trhu, tedy v Japonsku. Sony tuto informaci zveřejnila na produktové stránce 500 GB modelu PlayStation 3, který se aktuálně jako jediný dosud v Japonsku vyrábí. Zatím není k dispozici žádné přesné datum, herní obchod z Fukuoky ovšem již na Twitteru oznámil obdržení upozornění o tom, že produkce skončí ještě tento měsíc.

Ukončení výroby není nijak zvlášť překvapivé, s ohledem na to, že konzole od Sony mají tradičně desetiletý cyklus podpory. Náznaky přitom už nějakou dobu přicházely, v nedávné době jsme vás například informovali o tom, že letos v létě skončí podpora služby PlayStation Now na celé řadě platforem včetně PS3. Poslední first-party hrou, která na PS3 vyšla, je MLB The Show 16 z loňského března, letošní ročník už vyjde pouze na PlayStation 4. Pravidelně vydávané sportovní hry už na minulé generaci konzolí dostávají jen kosmetické úpravy a aktuální soupisky, PS3 a X360 verze CoD: Black Ops 3 například vyšla bez příběhové kampaně. V loňském roce také došlo k rozdělení komunity multiplayerové střílečky Destiny, protože datadisk Rise of Iron a následné updaty již vyšly jen pro aktuální generaci konzolí.

PlayStation 3 přišla na svět necelý rok po vydání konkurenčního Xboxu 360. Ačkoli nabízela papírově větší výkon, podporu Blu-ray disků a moderní technologii, z důvodu komplikované architektury, obtížného vývoje a v neposlední řadě i vysoké ceny i přes zmíněné výhody na Xbox 360 dlouho značně ztrácela a řada her fungovala i na slabší platformě lépe. Náskok Microsoftu se ale nakonec Sony podařilo dohnat a s více než 86 miliony prodanými kusy se jedná o šestou nejprodávanější konzoli všech dob.  

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama