Horor Outlast 2 nesmí v Austrálii do obchodů
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Horor Outlast 2 nesmí v Austrálii do obchodů

Horor Outlast 2 nesmí v Austrálii do obchodů

Jiří Bigas

Jiří Bigas

16. 3. 2017 09:12
Reklama

Survival horor Outlast 2 od kanadského studia Red Barrels vychází už 25. dubna. Je ale možné, že na pultech australských obchodů ho hráči nenajdou. Při udělení ratingu totiž nedosáhl na žádnou z dostupných věkových známek. A jako takový nesmí být v Austrálii vydán. Alespoň ve stávající podobě.

Klasifikační komise spadající pod australské úřady odmítla hře udělit rating s tím, že zachází s tématy sexu, drogové závislosti, zločinu, krutosti a násilí takovým způsobem, který pohoršuje morálku a slušnost do té míry, že nemůže aspirovat na žádné věkové označení.

Demo Outlastu 2 přitom v září obdrželo rating R18+ s tím, že obsahuje násilí, krev nebo mírnou nahotu. Pokud se vývojáři nerozhodnou obsah své hry pro potřeby místního trhu upravit, tak aby popsané skutečnosti nevylučovaly udělení ratingu alespoň R18+, nemohla by hra oficiální cestou v Austrálii vůbec vyjít. Bez ratingu od komise totiž nesmí žádný titul na trh.

GameSpot v této souvislosti připomněl, že až do roku 2013 byl nejvyšší možný rating v Austrálii MA15+, takže všechny hry, které byly prakticky pro dospělé, hodnocení nemohly obdržet. Naštěstí tento problém už hry netrápí a přibyla zmíněná klasifikace R18+. Ani ta ale nezaručuje, že na trh smí vstoupit každá hra. Nestačí totiž všem.

I tento rating má svá omezení a pravidla navzdory věku, čili na něj vývojáři nedosáhnou, pokud je jejich hra píliš "pikantní". To je i případ druhého Outlastu. A není v tom zdaleka sám. Pravidelně se objevují hry, které rating neobdrží, a nesmějí se tedy v Austrálii prodávat, anebo takové, které na trh smí vstoupit až po nějaké úpravě. Do obsahu museli sáhnout třeba vývojáři RPG South Park: The Stick of Truth. Stopku komise vystavila i hrám jako Hotline Miami 2: Wrong Number nebo Hatred.

Kotaku přišlo s informací, že hra bude znovu posouzena komisí v případě, že autoři ze hry odstraní sexuální násilí. Pak by mohla obdržet rating R18+. Na internetu už lze nalézt i podrobnosti přímo od orgánu, který rating uděluje s detailním popisem problematických scén a prvků. Nicméně pokud byste se do tohoto čtení chtěli pustit, měli bychom vás varovat, že se setkáte se spoilery.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama