Kapesní ZX Spectrum se opět opožďuje
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Kapesní ZX Spectrum se opět opožďuje

Kapesní ZX Spectrum se opět opožďuje

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

12. 3. 2017 16:03 1
Reklama

Společnost Retro Computers Ltd (RCL) o sobě dala před časem vědět v rámci plánů přinést na trh kapesní konzoli, na které s posvěcením Sira Cliva Sinclaira poběží až tisícovka titulů z dob ZX Spectrum. Vývoj konzole jménem ZS Spectrum Vega+ se však stále více a více protahuje a dnes již problémy a jejich údajné důvody dosahují takřka absurdních proporcí.

Zástupci RCL měli dle předchozích slibů začít rozesílat první konzole ke konci února, dosud se však nic takového nestalo, kvůli čemuž prý do společnosti dorazily výhrůžky násilí a dokonce prý i ty, jež se týkaly rovnou fyzické likvidace. Ty pravé problémy však nastaly zřejmě až tehdy, kdy se do situace vložila i crowdfundingové platforma Indiegogo, jež tvůrcům znemožnila získávat další finance. Důvodem je údajně mizerná snaha komunikovat a reagovat na výzvy nejen potencionálních hráčů a fanoušků, ale i samotné crowdfundingové platformy.

Samotní fanoušci přitom požadují získat nazpět své peníze a jak to tak vypadá, tak k tomu minimálně hned tak nedojde. Do toho se navíc vložila i britská BBC, jež se rozhodla na webu uveřejnit článek o problémech společnosti a této plánované kapesní platformy, což zájem společnosti RCL o komunikaci náhle probralo. Zástupci společnosti požádali BBC o pozdržení článku z důvodu probíhajícího policejního vyšetřování a zmiňovaný server jim vyhověl.

Avšak pouze částečně – BBC článek nakonec navzdory původním požadavkům tvůrců přeci jen zveřejnila, a to jednoduše proto, že jim zástupci RCL odmítli svá tvrzení jakkoli doložit. A se zveřejněním článku se do pohybu daly další události, jejich absurdnost je však snad až zarážející.

Za zdržení konzole a za současné problémy mohou zejména dva bývalí vysoce postavení zaměstnanci společnosti.

Ze společnosti RCL dorazilo prohlášení nové a z toho vyplývá, že za zdržení konzole a za současné problémy mohou zejména dva bývalí vysoce postavení zaměstnanci společnosti – Chris Smith a Paul Andrews. Ti však na oplátku ve svém vlastním prohlášení viní management společnosti a v minulosti jej osočili i z nekompetentnosti a z toho, že si vyplácejí příliš vysoké odměny.

Zdržení je pak údajně následkem toho, že Chris Smith údajně odešel z firmy s velmi důležitým know-how týkajícím se softwaru kapesní konzole, jehož vývoj tak v květnu minulého roku doznal celkového restartu. Rovněž Andrews údajně neodešel takzvaně s prázdnou a po svém odchodu prý kontaktoval majitele práv na původně již přislíbené videohry a přemlouval je, ať svá rozhodnutí spolupracovat s výrobcem nového hardwaru stáhnou.

Nic z toho však nedává na jednu stranu smysl, neboť Smith i Andrews stále drží každý po 25 % akcií společnosti RCL a je zjevné, že se zde nedozvídáme veškerou pravdu. Stejně tak z prohlášení pro britský Eurogamer i pro BBC vyplývá, že minimálně jedna ze zainteresovaných stran nutně musí o něčem mlžit. Tak jako tak prý tvůrci konzole zkrátka potřebují ještě několik týdnů k tomu, aby svůj projekt zdárně dokončili.

Než se však tak stane (a tedy pokud vůbec), tak budeme situaci sledovat i nadále. Zatím to každopádně vypadá zajímavě a situace je o to peprnější, že zástupkyně RCL britskému Eurogameru sdělila, že její společnost nikdy neodmítla refundaci. Na druhé straně ale není znám fanoušek ten, který by se jí dočkal.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama