Nový Quake bude F2P s placeným upgradem
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Nový Quake bude F2P s placeným upgradem

Nový Quake bude F2P s placeným upgradem

Jiří Bigas

Jiří Bigas

11. 3. 2017 12:31 5
Reklama

S ohledem na skutečnost, že v posledních letech přibývá her, které sázejí na free-to-play model, mikrotransakce či nějakou jinou alternativní cenovou politiku, jsme se dlouho trápili otázkou, jak na tom bude nový Quake. Nyní se konečně situace kolem novinky od studií id Software a Saber Interactive vyjasnila.

Už Quake Live z roku 2010 původně vsadil na F2P. Ale budiž, to byl "jen" vylepšený třetí díl ušitý na míru hraní v browseru, trochu experiment. Jinak jde ale o setrvalý trend, kterému čím dál častěji podléhají i velká studia a slavní designéři, nejen menší nezávislé týmy. O free-to-play modelu uvažoval i Cliff Bleszinski, ale nakonec se pro LawBreakers rozhodl vsadit na agresivní cenovou politiku, kdy chce prodávat AAA hru za cenu malé.

Logicky se tak nabízela otázka, jak to bude u Quake Champions. Vývojáři okolo tohoto tématu dlouho tancovali jako okolo horké kaše. Nyní se ale konečně vyjádřili jasně pro Polygon a posléze i GameSpot. Období vybírání byznys modelu skončilo. Kreativní šéf id Software Tim Willits prozradil, že hra bude free-to-play, ale nabídne současně možnost zaplatit za ni lidem, kteří o to budou stát.

Uživatelé mohou hrát s jednou postavou úplně zdarma, řekl GameSpotu. Tou je Ranger. Pokud si koupí takzvaný Champion Pack, dostanou pak neomezený přístup i ke všem ostatním hrdinům. Jeho cenu ale zatím neznáme. Takže si jen můžeme lámat hlavu nad tím, na kolik tahle plná verze nakonec přijde.

Ale ani pokud nechcete zaplatit ani korunu, nemusíte věšet hlavu. Neplatící hráči totiž mohou utrácet Favor, in-game měnu, a dočasně si tak odemknout jiné šampiony. Studio se zatím nerozhodlo, jak dlouhý by takový časový úsek byl. Podobně se Willits vyjádřil pro Polygon. Nový Quake je podle něj v jádru free-to-play hrou. Netají se přitom tím, že se tak tým snaží především vyhovět aktuální poptávce, nové generaci hráčů a moderním trendům.

Willits totiž současně říká, že je tady spousta hráčů, kteří si chtějí Quake zahrát jako kdysi a nepotřebují free-to-play model. Znají byznys model předchozích her a nevadí jim za hru zaplatit. A jednoduše mohou. Pokud si hru chtějí koupit, je tady a mají pak od počátku přístup k celému jejímu obsahu.

Free-to-play model má oslovit co nejvíce možných lidí a dostat hru i na další trhy. Západní Evropa a Spojené státy jsou spíš těmi tradičními. Studio ale chce zacílit i na hráče, kteří nepatří mezi jejich skalní fanoušky. A kvůli nim potřebují podle Willitse F2P.

Platící i neplatící hráči budou hrát spolu. Potkají se ve stejných zápasech i na stejných mapách. To je rozhodně rozumné, protože se tím nebude zbytečně tříštit komunita. Jediný rozdíl má být opravdu jen v tom, jaké postavy můžete v základu využívat.

V rozhovoru pro Polygon Willits zdůraznil, že svět her se za posledních dvacet let hrozně měnil. Je jiný, než když vyšel první Quake. Je větší, hraje mnohem více lidí z celého světa. A některé trhy mají zcela odlišná očekávání. Bylo tedy třeba přehodnotit dřívější přístup.

Pokud si koupíte Champion Pack, máte mít v podstatě klasickou hru se všemi postavami, s nimiž v základu vyjde. Nadcházející beta by měla pomoci odpovědět na otázku, jak dlouho bude za in-game měnu dostupný šampion, kterého si odemkne dočasně neplatící hráč. V každém případě za odemknutí nemáte platit skutečnými penězi.

Cílem autorů je omezit grind tak typický pro F2P hry. In-game měna má být získávána snadno a utrácet ji můžete nejen za další hrdiny, ale také balíčky se zvláštními výzvami. A za jejich splnění si pro změnu můžete odemknout nový skin.

Navzdory odlišným schopnostem jednotlivých postav Willits slibuje, že nový Quake bude stále o skillu, jak si tuto sérii pamatujeme. A stejně jako před lety míří i novinka mezi e-sporty, respektive by mezi ně ráda zapadla. Willits podotýká, že mají výhodu, protože spousta profesionálních hráčů začala právě s jejich sérií. Teď hrají Counter-Strike či Overwatch, ale jejich první láskou byl Quake, věří Willits.

Hra se tento víkend prezentuje na akci PAX East v Bostonu, kde si ji lidé mohou i zkusit. Brzy by měla následovat uzavřená beta. V posledních dnech jsme o této akci psali opakovaně, takže určitě zamiřte do archivu, pokud se chcete dočíst více o zmíněné betě, nové postavě a rovněž staronové mapě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama