Karty se obrátily, ZeniMax čelí žalobě
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Karty se obrátily, ZeniMax čelí žalobě

Karty se obrátily, ZeniMax čelí žalobě

Pavel Makal

Pavel Makal

10. 3. 2017 07:31 1
Reklama

Pokud svět her a technologií sledujete trochu bedlivěji, určitě vám nemohl ujít právní spor mezi společnostmi ZeniMax a Oculus VR, v němž nemalou roli hrála i osoba legendárního programátora Johna Carmacka. Detaily tohoto sporu jsme poměrně obšírně popsali ve starších novinkách, ve zkratce jde ale o to, že podle tvrzení ZeniMaxu je VR headset Oculus Rift vyvinut na základě nečestně získaných technologií, které Carmack odnesl z firmy při svém odchodu do Oculus VR.

Tento spor byl vyřešen počátkem letošního roku a soud přiřkl společnosti ZeniMax právo na finanční náhradu ve výši půl miliardy dolarů. Mohlo by se zdát, že tím je celá záležitost vyřešena a oba subjekty si půjdou svou cestou. Dnes se ale objevila zpráva o tom, že budou mít soudy opět plné ruce práce. Tentokrát ale míří žaloba opačným směrem.

John Carmack totiž podle informací serveru Dallas News podal u federálního soudu žalobu na společnost ZeniMax, v níž tvrdí, že mu firma od roku 2009 dluží 22 a půl milionu dolarů za nákup id Software. Žaloba uvádí, že ZeniMax za id Software zaplatil 150 milionů dolarů, ale téměř osm let stále odmítá doplatit finální částku, kterou dluží Carmackovi, nebo ji konvertovat do akcií. Podle dostupných informací byl Carmack v době prodeje id Softu majoritním držitelem akcií a obdržel konvertibilní směnky v hodnotě přes 45 milionů dolarů. Polovinu z této hodnoty proměnil za akcie ZeniMaxu, které údajně obdržel.

Serveru Dallas News se podařilo získat i vyjádření žalované společnosti, z něhož jsou pošramocené vztahy více než patrné: „Ve své zjevné nelítostnosti pan Carmack přehlíží své opakované neloajální chování a porušení zákonů. Nyní se o to pokouší znovu,“ uvedl mluvčí ZeniMaxu. Carmack ve své žalobě naopak uvádí, že špatné vztahy nejsou opodstatněným důvodem pro porušování smlouvy.  

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama