Sega koupila bývalou část Cryteku, Black Sea
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Sega koupila bývalou část Cryteku, Black Sea

Sega koupila bývalou část Cryteku, Black Sea

David Plecháček

David Plecháček

8. 3. 2017 10:59
Reklama

O finančních problémech německé společnosti Crytek jsme v minulosti psali hned nesčetněkrát. Společnost, známá především kvůli svému CryEnginu a sérii Crysis, byla na konci roku nucena uzavřít několik bývalých poboček. Ze sedmi zůstaly jen dvě. Jedním z uzavřených studií bylo to v bulharské Sofii, ale původní tým nezahálel a vrátil se coby nezávislé studio Black Sea Games. O dva měsíce později se ale opět dostává do područí většího vydavatele.

Situace je ale přeci jen o něco složitější. Včerejší oznámení, že Sega koupila právě studio sídlící v Sofii, je okořeněná tím, že se k celé akvizici vyjadřuje Crytek, konkrétně původní spoluzakladatel Avni Yerli. My k tomu ale nevidíme důvod, neboť jak už bylo řečeno v úvodu, Crytek Black Sea bylo rozpuštěno v prosinci a od ledna Black Sea Games vystupovalo jako nezávislé studio takřka v nezměněném složení. Ostatně studio si založilo i vlastní oficiální stránky.

Jeden z bratří Yerliů ale přesto k akvizici řekl: „V minulých týdnech jsme úzce spolupracovali s Crative Assembly a s týmem v Sofii, abychom zajistili, že o talentované zaměstnance z Crytek Black Sea bude dobře postaráno. Máme radost, že můžeme oznámit, že Sega kupuje Crytek Black Sea a že došlo k úspěšnému transferu od Cryteku ke Creative Assembly. Je to jeden z dalších kroků, který činíme, abychom se opět začali soustředit na to, v čem jsme dobří, a abychom Cryteku zajistili možnost jít kupředu.“

Následovalo samozřejmě i vyjádření zástupce Creative Assembly, Tima Heatona, který shrnul historii vlastní společnosti a vývoj od píky až po mnohamilionové série, a právě díky tomuto úspěchu si studio mohlo dovolit rozšířit britský tým o pobočku v Sofii. „Náš neustálý rozvoj nám umožní dynamicky rozvíjet budoucí projekty, neustále hledat nové možnosti a zaměřit se na rozšíření hráčské základny našich her,“ říká Heaton.

Jaké jsou vztahy mezi Crytekem, bývalým studiem Black Sea Games a Segou (respektive Creative Assembly), zůstává nadále nejasné. Zdá se, že Crytek v celé kauze mohl působit jako zprostředkovatel, aniž by on sám mohl svou bývalou pobočku prodat. Tomuto předpokladu ale odporuje označení studia jako „Crytek Black Sea“, ačkoliv se tak už nejmenuje. Pokud byl obchod domluvený už před uzavřením, nedává zase pro změnu smysl oznámení nového nezávislého studia Black Sea Games se všemi původními zaměstnanci.

Buď jak buď, akvizicí se Creative Assembly rozrostlo na studio čítající přes 500 zaměstnanců. Sega potvrdila, že studio pracuje na několika neoznámených hrách. K čemu se Creative Assembly Sofia (jak se nově Black Sea Games jmenuje) přidá, nebo zda začne pracovat na něčem novém, není jasné. Sega nedávno oznámilo, že se dělá na pokračování Total War: Warhammer, ale i na klasickém díle zasazeném do historie. Připomeňme, že v Británii vznikl i horor Alien: Isolation, i v tomto ohledu se nabízí možnost, kudy jít dál.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama