Vývojáři Arku budou platit modaře
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Vývojáři Arku budou platit modaře

Vývojáři Arku budou platit modaře

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

28. 2. 2017 14:12
Reklama

S ohledem na to, jak důležitou roli tvoří ve světě her modifikace, neustále se hledají způsoby, jak jejich tvůrce finančně odměnit. Po fiasku s placenými mody na Steamu či od Bethesdy ale přichází vývojáři hry Ark: Survival Evolved s programem, v rámci kterého chtějí kreativní fanoušky své hry odměňovat pravidelnou výplatou.

Pro tyto účely byl vytvořen nemalý finanční fond, který počítá s tím, že 15 vybraných tvůrců modifikací bude dostávat 4000 dolarů měsíčne, aby se mohli v klidu věnovat dokončení rozpracovaného vylepšení zmiňované hry. Každý měsíc zasedne skupina vývojářů, zhodnotí práci a rozhodne, zda bude patnáctka pokračovat ve stejném složení, nebo budou někteří členi nahrazeni progresivnějšími.

V tomto ohledu si lidé z Wildcard chtějí nechat otevřená zadní vrátka, protože jim nejde o to, najmout si na dálku další skupiny lidí, které by pouze rozpracovávali koncepty, ale především ty, které budou schopní projekty dokončovat. Vývojáři hry se navíc nebrání i zcela opačné situaci, kdyby modifikací bylo více: „Pokud zjistíme, že 15 modifikací bude bezchybných a vše bude fungovat, pak program klidně rozšíříme na vyšší počet,“ slíbil výtvarný ředitel Jeremy Stieglitz.

Dalším krokem by pak mělo být logicky začlenění modifikací do placených DLC, čímž by vývojáři v ideálním případě získali své peníze zpět a kruh se uzavřel. Otázkou ale samozřejmě zůstává, zda se po učinění těchto kroků nestane koníčku skutečná práce a vývojáři tím de facto pouze nerozšíří svůj tým o nové členy se zajímavými nápady. Vývojáři si možná neuvědomují, že síla modifikací často spočívá v onom zápalu pro hru jako takovou, takže pokud by se mělo stát motivací finanční ohodnocení, nemuselo by to vždy dobře dopadnout.

Uvidíme tedy, jak bude celý systém fungovat, vývojáři nicméně mysleli i na časté problémy spojené s modifikacemi, zvlášť, když se v nich začínají točit peníze. Jak bylo uvedeno výše, chtějí se pojistit proti zásahům třetích stran doložením všech dokumentů o použitém kódu. Ten musí být původní, nebo k němu autor modifikace musí mít dostatečnou licenční oporu.

Zároveň se také tvůrci modifikací zavazují k tomu, že po dokončení modu poskytnou vývojářům zdrojový kód a všechny assety. Ne proto, že by chtěli lidé z Wildcard ukrást něčí práci, ale proto, aby mohli v budoucnu zajistit, že bude modifikace funkční i po dalších a dalších updatech základní hry.

Je totiž nutné připomenout, že Ark je k dispozici teprve v předběžném přístupu a hra se neustále vyvíjí. Je to nakonec i jádro kritiky, která se v souvislosti s placenými modifikacemi na vývojáře snesla. Nejdříve dokončit hru a potom myslet na ostatní, nebo tak nějak…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama