Co týden dal: Dětinské Valve a tragické Wii U
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Dětinské Valve a tragické Wii U

Co týden dal: Dětinské Valve a tragické Wii U

David Plecháček

David Plecháček

19. 2. 2017 17:00
Reklama

Čím více se budeme blížit ku třetímu březnu, tím více se budeme věnovat Nintendu. Nikoliv následující, ale ten další pátek se začne prodávat jejich nová konzole, a i když máme (a asi i máte) pocit, že víme vše, vždycky se najde něco, čím může překvapit. Kromě Nintenda nás ale čas od času překvapí nebo přímo šokuje i jiná zpráva. Jestli chcete být šokováni i vy, čtěte pravidelný nedělní souhrn od začátku až do konce.

JAPONSKÁ KRIZE

Co týden dal: Dětinské Valve a tragické Wii U
i Zdroj: Hrej.cz

Co se týká aktuálních konzolí, Nintendo bude mít v nejbližších dnech v nabídce hned čtveřici zařízení. Kromě Switche a dosluhujícího Wii U je to ještě kapesní 3DS a opomenout nesmíme ani retro Mini NES. Jak moc často referujeme o dění v japonské společnosti ukazuje i to, že jsme v uplynulých sedmi dnech psali o všech čtyřech.

Samozřejmě jsme řešili Switch, který si budete moci vyzkoušet na vlastní kůži i vy v Praze, konkrétně 25. února v Kongresovém centru. K vyzkoušení budou kromě konzole samotné i hry, konkrétně 1-2 Switch, ARMS, Just Dance 2017, Mario Kart 8 Deluxe, Snipperclips, Splatoon 2, Super Bomberman S a především The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Zatímco my obyčejní lidé musíme čekat až do března, najdou se i tací, kteří novinku obdrželi s předstihem. Podívat se můžete na unboxing. Díky podobným případům se ale dozvídáme i novinky techničtějšího rázu, například to, že digitální nákupy u Nintenda konečně nebudou vázány na jediné zařízení.

Možná ještě zajímavější zprávy se ale paradoxně netýkají konzole nové, nýbrž té staré a toho, jak tristně bylo Wii U přijaté a prodejně (ne)úspěšné. Je totiž docela smutné, že Mini NES – a abychom si to ujasnili, tzn. konzole, která replikuje prakticky třicet let staré zařízení – prodejně Wii U poráží. Navzdory velkému úspěchu se ale začínají rojit zvěsti, že Nintendo výrobu Mini NESu pomalu ukončuje. Pokud si novou hračku hodláte pořídit, neměli byste příliš otálet.

O poslední konzoli píšeme zdaleka nejméně. Kapesní 3DS má sice své početné publikum a specifické hry, přesto popularitě a zájmu o domácí konzole konkurovat nemůže. Ale ani na vás, hrdé majitele zařízení na cesty, neopomíjíme. Tentokrát jsme přinesli zprávu, dle které bude Nintendo podporovat 3DS do roku 2018. Stojí si tak za svým tvrzením, že Switch nebude konkurencí.

NIZOZEMSKÉ OČEKÁVÁNÍ

Co týden dal: Dětinské Valve a tragické Wii U
i Zdroj: Hrej.cz

Tak jako ubývá velkých zpráv a oznámení, ruku v ruce narůstá počet vycházivších her. Pomalu do tohoto seznamu můžeme začít řadit Horizon se sličnou Aloy v hlavní roli, neboť novinka od nizozemského studia Guerrilla Games je doslova za dveřmi. John Gonzales proto hráčům představuje, s kým se na obrazovce budou po rozlehlém ostrově prohánět. Jak vznikl nápad stvořit jako hlavní postavu rusovlasou krásku? Vývojáři sami říkají, že je Aloy jedním ze tří pilířů, na kterých Horizon Zero Dawn staví.

Pokud budou pevně ukotvené k zemi a na jejich základech se bude nacházet povedená nástavba, je možné, že se do světa s robotickými dinosaury ještě podíváme. Ale to asi zase takový šok není - mohli jsme to čekat. Magazínu MCV to řekl Jon Edwards, produktový manažer SIE UK. Podle něj má hra potenciál stát se dlouhotrvající značkou. Na podobná rozhodnutí je ale prý ještě brzy.

AMERICKÁ DĚTINSKOST

Co týden dal: Dětinské Valve a tragické Wii U
i Zdroj: Hrej.cz

V poslední době je nebývalé rušno okolo Valve. Dnes už legendární společnost, která je mezi hráči snad známější jako majitel a provozovatel Steamu než jako tvůrce sérií Half-Life nebo Portal. O obou fenoménech, jak o internetovém obchodě, tak o vlastních značkách, jsme psali i v uplynulých sedmi dnech.

Zmínili jsme portál. Geniální logická akční hra, která se z kraťoučké ochutnávky přerodila do jednojo z nejopěvovanějších pokračování vůbec, ztratila svého scénáristu. Ačkoliv mnozí s nadějemi vyhlíží návrat do Black Mesa nebo City17, své má co říct i Aperture Science. Někteří namítnou, že příběh GLADOS a Chell došel k uspokojivému konci, nějaké další pokračování bychom si ale i tak nechali líbit. Další geniální scénář Erik Wolpaw už ale nenapíše.

No a asi vás bude šokovat, že jsme – opět – psali o dalším pokračování Half-Life. Že se stal nedokončený příběh Gordona Freemana jakousi internetovou legendou, je jasné, ale dost tomu přispělo i samotné Valve. Hráči indicie o třetím díle/ epizodě hledají úplně všude, a jak řekl Gabe Newell, některé nápovědy jsou dílem dětinských zaměstnanců.

A samozřejmě jsme zmiňovali i Steam. Jednou z úprav delší budoucnosti by mohl být opětovný pokus o zpoplatnění modifikací. Šéf společnosti, zmíněný Gabe Newell, se k této variantě přiklání především proto, že každý kvalitní obsah si zaslouží být uživatelem zaplacen. Jestli Valve narazí stejně jako naposledy, kdy novinku po pěti dnech stáhlo z prodejů, to uvidíme v následujících měsících nebo letech.

ČÍNSKÝ ROK SCORPIA

Co týden dal: Dětinské Valve a tragické Wii U
i Zdroj: Hrej.cz

Když je řeč o Microsoftu, může vás napadnout Xbox, Windows, program Play Anywhere, nějaké exkluzivní hry, zpětná kompatibilita, Elite ovladač nebo všemi oblíbený Phil Spencer či další známé jméno Aaron Greenberg. A nebo Project Scorpio, nadcházející konzole severoamerického gigantu. Tak nějak jsme všichni očekávali, že k jejímu představení dojde na E3, ale až tento týden došlo k oficiálnímu potvrzení. Společně tedy 11. června zjistíme, co se pod pojmem 6 TFLOPS skrývá a zda se bude jednat o takovou revoluci, jak se nám zástupci Microsoftu snaží nakukat.

A své v tomto týdnu řekl i Phil Spencer. V minulosti častokrát proklamoval, že hry z Xboxu budou v rámci jedné rodiny vycházet i pod Windows 10, ale tentokrát to řekl přesně opačně. Tedy ne, že by byl program Play Anywhere v troskách, ale některé PC exkluzivní hry zamíří pro změnu na konzole. Tento trend je viditelný už nějakou dobu – hry jako Elite: Dangerous, We Happy Few, Astroneer, ale i tento týden probírané novinky v podobě Path of Exile a především Cities: Skylines, to jsou těžké kalibry, s jejichž pomocí v Microsoftu chtějí se svým Xboxem bojovat proti konkurenci.

Čekali jste víc? Inu, to my také. Poslední dny na nás dopadá mírná deka, kdy se žádné vyložené pecky nedějí. Možná, že to je ten pravý čas začít dohánět resty v podobě neshlédnutých videí, nepřečtených článků a tak. Však to znáte. Pořád se toho děje dost a u nás dvojnásob platí, že kdo hledá, ten najde. Vodítkem vám mohou být odkazy níže pod souhrnem. Tak opět za týden!

Videa a podcasty za minulý týden:Indi(e)kace - leden 2017, Retro: The Warriors (2005), Vidcast: Children of the Galaxy, Hrajte s námi: Sniper Elite 4, Hrajte s námi: For Honor, hPod 574

Recenze za minulý týden:Sniper Elite 4, Halo Wars 2

Články za minulý týden:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama