Vystoupení držitele Grammy zdarma ve VR
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Vystoupení držitele Grammy zdarma ve VR

Vystoupení držitele Grammy zdarma ve VR

David Plecháček

David Plecháček

15. 2. 2017 09:49
Reklama

Pokud doma vlastníte PlayStation VR headset, možná jste trochu rozmrzelí tím, co na něm Sony nabízí. Následující novinka vás ale možná přesvědčí o tom, že VR opravdu někdy v budoucnu budete využívat jinak, než jak jste byli doposud zvyklí. Japonská společnost totiž udělala první krok k VR koncertům.

Než se takové zážitky stanou běžnou součástí našeho života, ještě uplyne dlouhá doba, ale první pokusy a podobné projekty se mohou objevovat už teď. S ochutnávkou přišla samotná společnost Sony, která ve spolupráci s virtuózem Joshuou Bellem vytvořila 360° video z jeho představení. Přenosy, které vám nabízejí možnost otáčet se kolem dokola a rozhlížet se, kam se vám zlíbí, existovali ještě před tím, bezplatná ochutnávka je ale jedinečná tím, že se můžete po prostoru i pohybovat a nejste vázáni na jeden konkrétní bod.

Právě to byl (a stále je) největší obtíž a proto podobný VR zážitek nemůže být pořízen na kdejakém představení nebo na kdejaké sportovní akci. Kouzlo samozřejmě nespočívá jen ve videu a možnosti pohybovat se, ale jelikož jde o hudební představení, klíčové bylo i nasnímání 3D audia. Tvůrci nadto museli vyřešit několik komplexních a složitých věcí, aby byl výsledný zážitek na takové úrovni, na jakém je.

Pokud je vám Joshua David Bell neznámý, tak je to devětačtyřicetiletý americký houslista a mimo jiné držitel Grammy. Na housle hraje od raného věku, už v osmnácti vystupoval v newyorsské světoznámé Carnegie Hall. Možná jste ho slyšeli i vy, neboť se v roce 2011 objevil i v Praze. V dubnu téhož roku měl vystoupení v pražském Rudolfinu – záznam tehdy přenášel Český rozhlas. Do Prahy se vrátil i loni, kdy vystoupil s Českou filharmonií.

Pokud jej chcete vidět hezky zblízka, buď si musíte zaplatit a jít na jeho představení, nebo si můžete stáhnout bezplatnou ukázku na PS Store. Aby i ostatní viděli, oč případně přichází, na YouTube se objevilo video z toho, jak celý projekt The Joshua Bell VR Experience vlastně vznikal. Prohlédnout si jej můžete níže pod touto novinkou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama