Sweeney obdrží cenu za celoživotní přínos
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Sweeney obdrží cenu za celoživotní přínos

Sweeney obdrží cenu za celoživotní přínos

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

23. 1. 2017 08:52 5
Reklama

Tim Sweeney, zakladatel studia Epic dnes známého mnohem spíše skrze vývoj technologií na úkor videoher, se brzy dočká významného ocenění za celoživotní přínos hernímu průmyslu. Cenu obdrží na letošním ročníku udílení výročních cen v rámci Game Developers Conference.

Udílení cen se uskuteční 2. března v půl čtvrté ráno našeho času a tehdy se Tim Sweeney zařadí k dalším uznávaným velikánům herního průmyslu. V minulosti dostali stejné ocenění například zakladatelé Biowaru (Ray Muzika a Greg Zeschuk), Sid Meier, Warren Spector, Gabe Newell či Todd Howard. Plný seznam můžete nalézt například na Wikipedii.

Studio vyvinulo řadu menších titulů, do podvědomí se však dostalo až svojí prací na Unreal enginu.

Ocenění se Sweeneymu dostává zejména za práci v Epicu, který před dvaceti šesti lety založil jako společnost produkující tehdy běžně rozšířený shareware (ochutnávka titulu zdarma, za zbytek ale bylo zapotřebí zaplatit). Studio vyvinulo řadu menších titulů, do podvědomí se však dostalo až svojí prací na Unreal enginu a potažmo slavné stejnojmenné sérii. Je to však právě engine, který se zasazuje o největší slávu týmu.

Ten je navíc momentálně nasazován nejen do obrovského množství her, ale dokonce nachází uplatnění i mimo herní průmysl celkově a na jeho implementaci lze narazit už i v automobilovém průmyslu, v letectví, v architektuře a pochopitelně také v průmyslu filmovém, kde se může postarat například o vizuální efekty a který má k tomu hernímu asi nejblíže.

Portfolio Sweeneyho je zkrátka úctyhodné a toto ocenění tedy není ani prvním, dost možná ale ani posledním. Ze současné nominace je přitom navíc zjevné, že to nejsou jednotlivé hry, jež hýbou herním světem, ale technologie za jimi schované.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama