Co týden dal: Reklamní masáž a AMA Gabena
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Reklamní masáž a AMA Gabena

Co týden dal: Reklamní masáž a AMA Gabena

David Plecháček

David Plecháček

22. 1. 2017 17:00 4
Reklama

Třetí týden, třetí souhrn. Jednoduchá matematika. Samotnou náplň ale určit už tak snadno nepůjde. Pomalu ale jistě se přesouváme vstříc jarní sezóně, a tak by bylo záhodno bavit se o hrách, které nás v ní čekají. Prozatím ale vyšla pouze jedna a na ty ostatní si musíme ještě počkat.

CO NÁS ČEKÁ A CO NEMINE

Co týden dal: Reklamní masáž a AMA Gabena
i Zdroj: Hrej.cz

Za první pořádnou hru, která v roce 2017 vyšla, považujeme Gravity Rush 2. Stalo se tak v pátek, přičemž v ten den rovnou vyšla i recenze a proběhlo živé vysílání. Ty největší tituly nás ale teprve čekají, a byť nechci Gravity Rush nijak upozaďovat, měřit jej třeba se sedmým dílem Resident Evilu nebo s Yakuzou 0 jde opravdu těžko. Obě zmíněné hry vychází už v pondělí a fakticky značí opravdu první velké vlaštovky letošní sezóny. Poněkud chudší leden s nimi skončí, ale když už jsme v tom, pojďme se mrknout i na měsíce následující.

Únor bílý, s hrami sílí, a hned zkraje, devátého, vychází dlouho připravovaná akce Nioh. Meče vezmeme do rukou i o necelý týden později, tentokrát ve For Honor. 14. února, tedy v den, kdy se na pulty chystá i nová značka od Ubisoftu, si přijdou na své i milovníci druhé světové války. Dočkáme se totiž čtvrtého Sniper Elite. Drobné intermezzo vyplní jednadvacátého Halo Wars 2, abychom se o sedm dní později dočkali ryšavé Aloy. Jeden z vrcholů celého roku, Horizon Zero Dawn, se pokusí zabojovat o naší přízeň poslední únorový den, stejně jako nenápadný nový Torment: Tides of Numenera.

Fanoušci Nintenda si ve svých kalendářích tučně vyznačili 3. března. Za kamna na začátku měsíce vlezem s novým zařízením Switch a s pěticí her, ze kterých jmenujme především novou Zeldu. Dalším silným dnem bude úterý sedmého, kdy vyjde Nier: Automata od PlatinumGames a Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands. Bude to – stále ještě relativně zkraje roku – hned druhé žhavé želízko v ohni od francouzského vydavatele, od Ubisoftu. Udělám Jirkovi radost, a zmíním také 14. března kvůli VR Star Treku s podtitulem Bridge Crew, abych se hned vzápětí přesunul o týden později k novému Mass Effectu. Andromeda totiž vyjde 21. března a fakticky ukončí první čtvrtletí letošního roku.

To nezní tak špatně, že?

REKLAMA NAD ZLATO

Co týden dal: Reklamní masáž a AMA Gabena
i Zdroj: Hrej.cz

Kromě samotných her je zajímavé, jak jednotlivá studia přistupují k vlastní propagaci. Příklad: zítra vychází nový Resident a Yakuza 0. Zatímco o pokračování letité série od Capcomu slýcháme na denní bázi, Sega na svou Yakuzu nijak netlačí. Jistě, můžete namítnout, že Resident Evil je ryze západní série a Yakuza se spíše orientuje na japonský trh, ale podobných příkladů je hned několik. V minulé části jsem říkal, že nový Mass Effect uzavírá první čtvrtletí, přesto na počet informací, které nám vývojáři poskytují, začínám být stejně alergický, jako na RE7.

Stačí se podívat na únorový zástup her – o Nioh, jehož vydání je na spadnutí, slýcháme jen sporadicky. V týdnu jsme psali krom toho, že hra míří do lisovny, o novém bezplatném DLC s PvP obsahem, ale to je tak vše. For Honor? For Honor dopředstavil všechny hrdiny poslední trojicí a vývojáři následně uveřejnili hardwarové nároky, ale to je tak vše. Rebellion o svém Sniper Elite mlčí, všehovšudy jsme o něm napsali od oznámení pouhé čtyři (!) novinky – a to je vše.

V poslední době často píšeme o Halo Wars 2, ale… jsou to jenom nové záběry z PC verze a informace o otevřené betaverzi. Není to málo, ale je to vše. Snad nejpozoruhodnější situace ale panuje u Horizonu. Lákavé open-world RPG od Guerrilla Games, mnohými už s předstihem označované za hru roku, vyjde za měsíc, a že bychom o něm psali dennodenně, to rozhodně ne. V lednu to byla jedna jediná zpráva. Ano, bylo období, kdy nás Nizozemci zásobovali prvním posledním, ale zdá se, že nabyli přesvědčení, že čím méně o hře víme, tím více se na ní těšíme. A vlastně mají pravdu.

A to je pro tento blok vše.

RAZ, DVA, VÝMĚNA

Co týden dal: Reklamní masáž a AMA Gabena
i Zdroj: Hrej.cz

Nintendo nás opakovaně ubezpečilo, že Switch nenahradí kapesní 3DS, ale zdá se, že definitivně nahradí Wii U. Odvážné tvrzení, ale na druhou stranu, pokud je nová Zelda poslední hrou pro tuto konzoli, jinak to asi ani nazvat nejde. Tuto skutečnost oznámil Reggie Fils-Aime pro web Polygon. Není to ale jediná zpráva, kterou jsme se v souvislosti se Zeldou a Switchem od Nintenda dozvěděli.

Pojďme se teď zabývat verzí pro hybridní zařízení. Na něm Zelda zabere téměř polovinu úložného prostoru, konkrétně 13,5 GB. Dvě podobně velké hry, a interní paměť přenositelného hardwaru bude plná. Nic moc, holt daň za to, že si za Linka budeme moci zahrát i na cestách. Ejdži Aonuma kromě toho pro britský Eurogamer odhalil, že vývoj Zeldy na Switch započal loni na jaře, přičemž samotný koncept Breath of the Wild vznikal už od konce roku 2011.

Právě odtud možná pramenila nejistota, jestli Zelda opravdu stihne launch konzole. Nakonec i díky tomu, že mezi verzemi pro Wii U a Switch není po herní stránce žádný rozdíl, vydání 3. března nakonec stihne. Naneštěstí, úspěch nového hardwaru nestojí a nepadá jen a pouze na Zeldě, a tak bude důležité, co nabídnou i jiná studia, která nespadají pod Nintendo. Reggie Fils-Aime ale řekl, Switch je ideální konzole pro third party studia. Tak uvidíme.

BE NEW

Co týden dal: Reklamní masáž a AMA Gabena
i Zdroj: Hrej.cz

Informace pro poslední okruh poskytl Reddit, konkrétně program AMA – Ask Me Anything – jehož „hostem“ byl Gabe Newell. Ano, padaly otázky ohledně dalšího dílu série Half-Life (první díl jsme si pro připomenutí zahráli v úterý), padaly otázky týkající se dalších her, a padaly otázky i ohledně filmů. Odpovědi naleznete pod výše uvedeným odkazem, ale abych odpověděl alespoň na něco... Kdysi oznámené filmy z univerz, která společnost Valve vytvořila, jsou stále ve výrobě.

Není to jediné filmové zpracování, o kterém jsme se během týdne zmínili, mnohem konkrétnější obrysy získává The Division. Už nějakou dobu víme, že se v něm objeví hvězdy Jake Gyllenhaal a Jessica Chastain, dosud jsme ale neměli tušení, kdo napíše scénář a kdo usedne do režisérské sesle. Bude to jedna a tatáž osoba, totiž Stephen Gaghan, držitel Oscara za film Traffic – nadvláda gangů.

ZABÍT OTRAVNÉHO KOMÁRA

Příští týden by mohl být informačně a především herně nabitější. Osobně se sice nemohu dočkat, až zítra vyjde nový Resident Evil, až si o něm přečteme recenzi, podíváme se na hodinku hraní a v neděli si o něm naposledy přečteme v souhrnu a uložíme jej k ledu, ale pro mnoho hráčů znamená první hru v letošním roce, a tak mou skepsi a otravu z předlouhé PR masáže nemusí všichni sdílet a mohou se na podobný přísun těšit. Já v to upřímně doufám. Ale také doufám, že s ním příští týden zabijeme jednu, pro mě otravného, mouchu takříkajíc jednou ranou. Uvidíme. Do té doby na viděnou, na slyšenou a - v našem případě - i na přečtenou…

Videa a podcasty za minulý týden:Retro: Half-Life (1998), Hrajte s námi: Gravity Rush 2, hPod 570

Recenze za minulý týden:Tom Clancy's The Division: Survival, Robinson: The Journey, Gravity Rush 2

Články za minulý týden:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama