Zuckerberg: VR ještě potřebuje 5 až 10 let
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Zuckerberg: VR ještě potřebuje 5 až 10 let

Zuckerberg: VR ještě potřebuje 5 až 10 let

Jiří Bigas

Jiří Bigas

18. 1. 2017 16:29 14
Reklama

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se v souvislosti s kauzou ZeniMax Media versus Oculus VR vyjádřil i na konto virtuální reality obecně. Obě společnosti se teď přetahují o to, kdo měl vlastně větší zásluhy na rozvoji VR technologií.

Nemá teď smysl řešit, kdo se víc zasadil o nástup virtuálních headsetů. Každá firma na to má vlastní pohled a ve středu všeho dění je legendární programátor John Carmack, který si měl s sebou údajně nelegálně odnést při odchodu z id Software i spoustu citlivých tajemství, díky nimž je Oculus tam, kde je. Tak to alespoň vidí ZeniMax.

Zakladatel Facebooku, jemuž teď firma Oculus VR patří, Mark Zuckerberg samozřejmě vidí věci odlišně. Podle něj je obvyklé, že se pokaždé objeví někdo, kdo se chce přiživit na úspěchu druhých. Jenže při této právní rozepři se neřeší jen detaily případu, ale třeba i stav VR obecně, což je možná ještě zajímavější.

Podle Zuckerberga to bude vyžadovat další čas a peníze, než bude moci virtuální realita skutečně zazářit. Připouští, že tu ještě není ve stoprocentní formě a zabere to dalších pět až deset let vývoje, než se odvětví dostane tam, kde ho firmy chtějí mít. Věci jsou mnohem složitější, než se mohlo zdát. Facebook bude muset investovat spoustu dalších peněz, konkrétně asi 3 miliardy dolarů, aby se Oculus dostal k cílům, které si dříve vytyčil.

Je dobré vědět, že rezerv VR si jsou vědomí i lidé ve vedení takových firem. Rozšíření VR headsetů neprobíhá tak rychle, jak se předpokládalo, a technologie se musí ještě v mnoha směrech vylepšit. Ostatně i podle Steamu používá nějaký headset jen minimum hráčů na PC. HTC Vive má podle posledních dat 0,23 procenta hráčů a Oculus Rift asi 0,12 procenta.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama