X-wing z roku 1993 remasterují v Unity
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka X-wing z roku 1993 remasterují v Unity

X-wing z roku 1993 remasterují v Unity

Jiří Bigas

Jiří Bigas

30. 12. 2016 11:22 1
Reklama

O Star Wars je v posledních týdnech hodně slyšet. Bohužel ohlasy na premiéru nového filmu přehlušila smutná událost, totiž smrt herečky Carrie Fisher. Není divu, že fanoušci videoher na ni vzpomínají po svém, jak už psal včera Zdeněk. Zavzpomínat ale můžete i na jednu z kultovních her a třeba tak svým způsobem v soukromí uctít památku zesnulé hvězdy. V X-wingu pod Unity. Star Citizen tak není jediným vesmírným simulátorem, který v těchto dnech mění engine.

Skupina modderů se pustila do vylepšování vesmírného simulátoru Star Wars: X-Wing od LucasArts a Totally Games. Za pomoci enginu Unity chtějí vdechnout klasice z roku 1993 nový život. XWVM, jak se jejich počin jmenuje, je komunitní mod, jehož smyslem je nahradit některé části původní hry vylepšenými prvky, ať už jde o grafiku, zvuk či umělou inteligenci.

V samém základu jde ale samozřejmě i o to, aby přebudováním enginu za pomoci moderních technologií bylo možné hru bez potíží spustit na nejnovějším hardwaru a aktuálních operačních systémech. Nejde o remake v pravém slova smyslu, protože budete stále potřebovat původní hru. Stačit vám bude verze ze Steamu i GOGu, ale také původní disketová instalačka z roku 1993, o rok novější CD verze anebo verze pro Windows z roku 1998.

Autoři upozorňují, že samotná modifikace nijak neparazituje na autorských právech a je jistě rozumné, i když ne pro všechny tak pohodlné, že se namísto remaku rozhodli jít cestou modu, který by neměl Disney nijak vadit. A nespoléhají se jen na to, že uniknou pozornosti právníků. I proto se veškerý obsah hry, jako jsou mise, dabing nebo zvukové efekty natáhnou přímo z původní hry.

Modifikace XWVM zatím není hotová, ale už nyní se můžete kromě screenshotů podívat na čtrnáctiminutové video ze hry. Zachycuje šestou historickou misi nazvanou Interception and Capture se záchranou admirála Ackbara. Kompletní výčet novinek najdete v popisku u videa na YouTube, ale vylepšení zahrnují efekt hyperprostorového skoku, vesmírný prach, nové modely lodí, vylepšené zvukové efekty a mnoho dalších maličkostí.

Série Star Wars: X-Wing patří mezi ty nejpopulárnější v historii her z universa Hvězdných válek. Kromě samotného X-wingu čítá i TIE Fighter z roku 1994, X-Wing vs. TIE Fighter z roku 1997 a X-Wing Alliance z roku 1999. Dočkala se několika kolekcí a sběratelských edic. Její autoři z Totally Games později později pro Activision vyrobili také jednu z nejpovedenějších Star Trek her - simulátor s podtitulem Bridge Commander z roku 2002.

Více informací o modifikaci najdete na webu Mod DB.

I když to sem úplně nepatří, k tématu simulátorů a Star Wars se vztahuje ještě jedna krátká zpráva. Carrie Fisher se v příštím updatu hry Elite Dangerous dočká podobné pocty jako před ní třeba Leonard Nimoy nebo Terry Pratchett. Její památku bude na přání hráčů připomínat základna pojmenovaná po slavné herečce. Vývojáři tak vyslyšeli fanoušky. Oznámil to výkonný producent Elite Michael Brookes. Update 2.3 by měl vyjít v příštím roce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama