Mobilní Mario vyžaduje připojení k internetu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Mobilní Mario vyžaduje připojení k internetu

Mobilní Mario vyžaduje připojení k internetu

Pavel Makal

Pavel Makal

9. 12. 2016 13:51 8
Reklama

Mobilní skákačka Super Mario Run se na zařízeních s operačním systémem iOS objeví již příští týden. Svůj veřejný debut si odbyla ve včerejší show Jimmy Fallona, kde ji předvedl sám prezident americké pobočky Nintenda Reggie Fils-Aimé. V publiku se navíc objevil i duchovní otec slavné postavičky Šigeru Mijamoto. Ten nyní také poskytl rozhovor serveru Mashable, ve kterém o hře nadále hovoří. A některé informace vás možná nepotěší.

Mijamoto tvrdí, že při tvorbě svých her se nenechává příliš inspirovat či ovlivnit konkurencí, naopak se tomu prý spíše brání. Všímá si však například toho, jakým způsobem hrají lidé na cestách v jeho okolí. Při jízdě vlakem zaznamenal, že mobilní hry nejlépe fungují v krátkých a zábavných intervalech. Ačkoli se Nintendo dlouhodobě specializuje na handheldové hry, snaží se v případě mobilních titulů přijít na ten nejlepší způsob, jak využít zařízení, které máme prakticky neustále u sebe.

Nintendo podle Mijamotových slov s mobilním trhem koketuje už několik let, rozhodnutí pro jeho penetraci tak není nijak čerstvé. V současné době je v přípravě hned několik mobilních titulů, Animal Crossing je jedním z nich. Při interních debatách o tom, jak budou mobilní hry vypadat, dospěla společnost k rozhodnutí, že určitě nepůjde o porty starších her. Namísto toho mají vznikat zcela nové tituly, které budou šité na míru mobilním zařízením. Mijamoto hovoří o evoluci, kterou v průběhu let prošla značka Super Mario. Z původních jednoduchých plošinovek se časem vyvinuly mnohem komplexnější tituly, které na sebe nabalily celou řadu nových principů.

Před sedmi lety se ale společnost rozhodla celou značku restartovat a znovu představila klasické pojetí v podobě hry New Super Mario Bros. Už na Wii údajně vývojáři experimentovali s prototypem, ve kterém Mario běžel sám a hráč ovládal jen jeho skákání. Na platformě, která poskytovala dostatek ovládacích prvků, se ale takový koncept zdál zbytečný. Pro mobily s dotykovou obrazovkou je ale tato varianta tou nejlepší volbou.

Mijamoto vidí v mobilním trhu velkou příležitost zejména z toho důvodu, že smartphone má v současné době prakticky každý. Přestože jsou tradiční platformy Nintenda značně rozšířené a oblíbené, s množstvím majitelů mobilů se samozřejmě nemohou rovnat. Přesto ale oba herní segmenty, jak klasické konzole, tak mobilní zařízení, vnímá jako naprosto oddělené a pro obě varianty bude Nintendo v budoucnu nabízet rozdílné a na míru ušité tituly. Je tedy spíše nepravděpodobné, že byste si Super Mario Run zahráli na Nintendu Switch.

Rozhovor se nakonec bohužel stočil k mírně negativnímu tématu. Super Mario Run totiž bude vyžadovat neustálé internetové připojení. V redakci jsme si okamžitě povzdechli, že v metru si tedy bohužel asi moc nezahrajeme, nehledě na další omezení, Mijamoto však nabízí hned několik pádných argumentů. Předně uvádí, že pro Nintendo je softwarové portfolio velice důležité a svým zákazníkům chce produkty nabízet v bezpečné podobě, aby mohli hrát ve stabilním prostředí. Nintendo chce, aby všechny tři herní režimy, které Super Mario Run nabídne, byly navzájem propojeny. V minulosti vývojáři uvažovali nad tím, že by singleplayerový mód World Tour byl k dispozici zvlášť bez nutnosti připojení k internetu, ale propojení s Toad Rally a Kingdom režimy by se tím značně zkomplikovalo. Dva zmiňované módy totiž přímo závisí na online save systému.

Jedním z největších argumentů pro always online přístup je ale samozřejmě protipirátská ochrana. Mijamoto říká, že na rozdíl od her, které Nintendo vytváří pro své konzole, nebude vydání Super Mario Run nijak omezeno a hra bude dostupná ve 150 zemích světa. Každá z nich má jiné internetové prostředí a pro firmu je důležité, aby byla hra zabezpečená pro všechny platící uživatele. Super Mario Run vychází 15. prosince a bude stát 10 dolarů, tedy zhruba 250 korun.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama