Nintendo popřelo, že by výroba Wii U končila
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Nintendo popřelo, že by výroba Wii U končila

Nintendo popřelo, že by výroba Wii U končila

Jiří Bigas

Jiří Bigas

2. 11. 2016 10:08
Reklama

Britský Eurogamer včera večer přinesl zprávu, podle níž měla tento týden skončit výroba konzole Wii U od Nintenda. Poslední kousek měl sjet z linky tento pátek. Webu to údajně potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů, a protože má za sebou dlouhou historii úspěšných předpovědí tohoto druhu, zprávy se okamžitě chytila média po celém světě. Nintendo ale zprávu popírá.

Nová informace se objevila na internetu jen před několika málo minutami. Nintendo říká, že se informace Eurogameru nezakládají na pravdě. I když včera výrobce odmítl zprávu komentovat, japonský web IT Media měl možnost hovořit podle Kotaku s mluvčím společnosti. Podle něj se na výrobě Wii U nic nemění. Podobné spekulace a dohady se ostatně v minulosti objevily už několikrát a vždy je Nintendo dementovalo a Wii U se vyrábí a prodává dál. A to navzdory tomu, že jej očividně za neúspěch považuje i samotný japonský gigant, který jej už jen udržuje na přístrojích a s herní podporou to vypadá v dalších měsících dost bledě.

I když zástupce Nintenda neznal podrobnosti zmíněného textu, nejsou prý jeho informace pravdivé. Navzdory blížícímu se uvedení nové konzole Switch má produkce Wii U pokračovat. Alespoň tak to nyní Nintendo údajně plánuje, pokud se jen nesnaží uklidnit situaci a předejít tomu, že by podobná zpráva mohla nepříjemně zahýbat s cenou akcií na burze. Podle webu IT Media jsou navíc v přípravě další tituly pro Wii U.

Naposledy se zprávy o ukončení výroby Wii U objevily letos v březnu, kdy tvrdil list Nikkei, že produkce stávající konzole brzy skončí, aby udělala místo pro novinku tehdy známou jako NX. I tehdy se Nintendo proti zprávě ohradilo s tím, že výroba Wii U pokračuje dál podle plánu. Je ale nepochybné, že Nintendo plánuje výrobu přinejmenším omezit a i když říká, že Switch není nástupcem Wii U ani 3DS, právě prvně jmenované konzoli zřejmě časem vystaví stopku.

Wii U vstoupilo na trh na podzim 2012 jako první zástupce osmé konzolové generace. O rok později už se potýkalo s konkurencí v podobě PS4 a Xboxu One. Podle posledních čísel ke konci září 2016, bylo do obchodů po celém světě odesláno pouhých 13,36 milionu zařízení.

Tato konzole je tak jednou z nejméně úspěšných v historii Nintenda. Wii pokořilo stomilionovou hranici, Nintendo 64 dosáhlo na metu 33 milionů vyexpedovaných konzolí a i GameCube, který byl považovaný za komerční propadák, se přiblížil alespoň k 22 milionům.

Zajímavý příměr představují také prodeje konzole Dreamcast, jež zlomila vaz společnosti Sega, která poté byznys domácího herního hardwaru nadobro opustila. Tato nedoceněná platforma oslovila přibližně jen 10 milionů zákazníků. A Wii U se ji podařilo překonat až loni na podzim.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama