Microsoft představuje VR headsety pro Win10
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Microsoft představuje VR headsety pro Win10

Microsoft představuje VR headsety pro Win10

Pavel Makal

Pavel Makal

27. 10. 2016 09:18 13
Reklama

S  uvedením PlayStation VR na trh se společnosti Sony podařilo nabídnout zařízení pro virtuální realitu i masovému zákazníkovi. Technologie, která do této chvíle patřila spíše do segmentu nadšenců, je najednou dostupná širokému spektru zákazníku. Microsoft si samozřejmě chce z tohoto koláče sám ukousnout, proto představuje vlastní řešení.

Na kolbiště virtuální reality brzy vstoupí hned několik nových soupeřů. Na včerejším Windows 10 eventu byla představena celá řada nových technologií, mimo jiné však došlo k odhalení nových VR headsetů od společností Dell, Asus, Lenovo a Acer, které dokáží zobrazit jak virtuální, tak rozšířenou realitu a na trh přijdou s velice příjemnou cenovkou, začínající na 299 dolarech.

Terry Myyerson, šéf oddělení Windows a zařízení v Microsoftu uvedl, že nový hardware, využívající Windows 10, bude dostupnější než ostatní, méně „pohlcující“ zařízení. Zjevně měl na mysli konkurenci v podobě Oculus Riftu či HTC Vive, jejichž cenová hladina vysoce převyšuje 500 dolarů. Zatím ale nepadlo ani slovo o technických specifikacích headsetů a zároveň není jisté, jaký bude cenový strop, nakonec by se tedy nejvyšší třída mohla nákladností vyrovnat konkurenci.

Jako hlavní výhodu Microsoft uvádí nulovou potřebu zvláštního prostoru nebo složitého nastavování externích senzorů. Navíc budou navrženy tak, aby fungovaly s cenově dostupnými notebooky a desktopy. Aby zařízení netrpěly nedostatkem podporovaného software, Micorosoft oznámil na příští jaro Windows 10 Creators Update, který bude obsahovat 3D framework designovaný pro Hololens a ostatní VR zařízení. Jako příklad nového software předvedl redmontský gigant novou aplikaci Paint 3D, která poskytuje nástroje pro importování a práci s 3D modely a nabízí integraci do online komunity Remix3D, v rámci které budou uživatelé moci sdílet a vyhledávat vlastní i cizí tvorbu.

Dosud není jasné, zda budou zařízení kompatibilní i s Xbox One či chystaným projektem Scorpio. S ohledem na to, jaký úspěch však momentálně zažívá PS VR se dá očekávat, že i Microsoft bude chtít virtuální realitu na svých konzolích. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama