Legendární Uwe Boll končí filmovou kariéru
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Legendární Uwe Boll končí filmovou kariéru

Legendární Uwe Boll končí filmovou kariéru

Pavel Makal

Pavel Makal

27. 10. 2016 08:23 18
Reklama

Uwe Boll. Tato dvě slova, dávající dohromady jedno jméno, mohou jen málokterého hráče nechat v klidu. Režisér, producent a scénárista, který se ve své neobyčejně plodné kariéře specializoval především na adaptace herních titulů, je jedněmi z hloubi duše nenáviděn, druhými zas oslavován jako moderní Ed Wood. Ať už máte na Bollovo životní dílo jakýkoli názor, momentálně to vypadá, že dalšího přínosu kinematografii se již nedočkáme.

Uwe Boll totiž dnes veřejně oznámil, že s filmem nadobro končí. V rozhovoru pro Metro News uvedl, že jeho nejnovější film Rampage: President Down bude zároveň tím posledním. Důvodů je hned několik: jednak jeho politicky angažované snímky nemají kýžený dopad na společnost, streamovací služby, jako je Netflix nebo iTunes navíc podle něj přispěly k tomu, že je filmový trh mrtvý.

„Rampage 3 bude k dostání na Netflixu, DVD, iTunes a tak dál. Všichni budou říkat, jak skvělý film to je, a pak se půjdou dál dívat na Avengers. S nástupem streamování přišla záplava filmů a nemáte zkrátka žádný vliv. Trh je mrtvý. Už nevyděláváte peníze, protože prodeje DVD a Blu-ray disků za poslední tři roky celosvětově klesly o 80 %. To je ten pravý důvod, už si nemohu dovolit dělat filmy,“ říká s hořkostí Boll.

Režisér navíc dodává, že již od roku 2005 financuje své projekty z vlastní kapsy. Kdyby prý nepracoval na hloupých videoherních filmech, nikdy by si nemohl dovolit vážnější projekty, jako je například snímek Darfur. Za svou kariéru toho natočil tolik, že si už ve svém věku neumí představit návrat k nízkorozpočtovým projektům. Nutno říct, že sebedůvěra mu nechybí a velmi často srovnává kvalitu své produkce s mnohem zářivějšími jmény. Svůj snímek Attack on Wall Street například považuje za mnohem lepší, než Wall Street 2 od Olivera Stonea a jediný klad, který je konkurenčnímu filmu ochoten přiznat, je přítomnost Michaela Douglase.

Mezi Bollovy nejznámější snímky patří například Postal z roku 2007, dva díly upírské akce Bloodrayne nebo Alone in the Dark či Far Cry. Neváhal se ale pouštět ani do závažnějších témat, což dokázal svým snímkem Auschwitz z roku 2011. Bizarní film, který neváhal zobrazit dění v plynových komorách a filosofické rozmluvy stráží SS, je proložen rozhovory s mladými studenty na téma holocaustu. Není to však jediný případ, kdy Boll koketoval s prostředím Třetí říše, ve snímku Blubberella si například sám střihl roli Adolfa Hitlera.

V roce 2006 na sebe Boll znovu strhl pozornost, když vyzval čtyři největší kritiky svých filmů na utkání v boxu. Oproti očekávání k zápasům skutečně došlo a německý filmař ze všech čtyř utkání vyšel vítězně. Ve známost také vyšla jeho reakce na neúspěšnou kampaň na Kickstarteru, která měla zaplatit film Rampage 3. Uwe tehdy poslal do háje celý svět a zejména Hollywood. Nezapomněl přitom zmínit, že má dost peněz na to, aby až do smrti hrál golf. To se mu teď nyní nejspíš splní, kromě toho, že se bude moci plně věnovat své distribuční společnosti a vlastní restauraci Bauhaus ve Vancouveru, kterou si prý, na rozdíl od jeho filmů, kritici velmi pochvalují. Přejeme mu tedy mnoho štěstí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama