Bethesda: Novinářské kopie jen o den dříve
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Bethesda: Novinářské kopie jen o den dříve

Bethesda: Novinářské kopie jen o den dříve

Pavel Makal

Pavel Makal

26. 10. 2016 08:59 5
Reklama

Společnost Bethesda má v letošní podzimní sezóně dvě velmi žhavá želízka v ohni. Tím první, kterého se dočkáme již tento týden, je remasterovaná edice extrémně úspěšného pátého dílu ságy The Elder Scrolls s podtitulem Skyrim. Druhým je pak pokračování originální steampunkové stealth akce Dishonored. Na recenze se určitě těšíte, ale pokud čekáte, že se objeví v předstihu, budeme vás muset zklamat.

Bethesda totiž dnes oznámila zásadní změny ve svém přístupu k médiím a poskytování recenzních kopií her. Skyrim, Dishonored 2 ani žádná budoucí hra od této společnosti nebude napříště novinářům dostupná s větším časovým předstihem. Namísto toho Bethesda bude zasílat aktivační klíče den před uvedením hry do prodeje. Podobný trend je ovšem možné v současnosti pozorovat stále častěji a nezřídka vede ke spekulacím ze strany hráčů, že si firmy chtějí pojistit dobré prodeje problémových her v prvních dnech po uvedení na trh.

Na svém blogu Bethesda uvádí, že si médií samozřejmě váží a snaží se jejich kritiku využít k lepšímu využití vlastního potenciálu, zároveň prý chápe jejich přínos pro hráče. Na příkladu letošního Doomu, jehož recenzní kopie rovněž poskytla až den před vydáním, však demonstruje, že kvalita hry nemá s tímto rozhodnutím co dělat, protože nový díl pekelné střílečky se přes noc stal hitem jak po stránce kritiky, tak v prodejích. Firma zdůrazňuje, že jejím záměrem je, aby si všichni bez rozdílu mohli její hry užít ve stejný čas. Zároveň nabádá fanoušky, aby při pochybách vyčkali s nákupem her do chvíle, než si přečtou recenze od svého oblíbeného média.

Jakkoli můžeme chápat pohnutky herních vývojářů, faktem je, že zejména na tradiční média tvoří tento trend nepřiměřený tlak, protože kvalitní zhodnocení hry vyžaduje značnou porci času a jen těžko jej může být dosaženo bez přípravy, jak dokazují někteří streameři či YouTubeři. Zároveň jde ale o jasný signál, že podle Bethesdy na výsledcích recenzí příliš nezáleží. Jaký názor na tuto problematiku máte vy? Rozhodujete se podle recenzí, nebo dáte raději na vlastní instinkt? Preferujete pozdější, ale důkladný rozbor kvalit hry, nebo se spokojíte s prvními a okamžitými dojmy? Dejte nám vědět v komentářích. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama