Po 25 letech se našla první verze Raymana
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Po 25 letech se našla první verze Raymana

Po 25 letech se našla první verze Raymana

Pavel Makal

Pavel Makal

24. 10. 2016 08:12 1
Reklama

Michel Ancel je v současnosti velmi zaměstnaným mužem. Nejenže připravuje se svým studiem Wild Sheep úplně novou hru PS4 exkluzivní hru Wild, v uplynulých týdnech se také konečně dočkalo oznámení dlouho očekávané pokračování jeho kultovní hry Beyond Good & Evil. Ancel je ale především znám jako duchovní otec skákačky Rayman.

Právě Rayman se nyní dočkal nečekané pozornosti, protože Ancel znovu využil svůj Instagram, aby nechal fanoušky nahlédnout do historie. Oficiálně sice víme, že první Rayman vyšel v roce 1995 pro původní PlayStation  a Atari Jaguar, Ancel ovšem zveřejnil údajně 25 let staré obrázky z chystané verze hry pro SNES. Podle něj byla hratelná, ale nikdy nebyla dokončena a její build skončil neznámo kde. Ancel poeticky dodává, že všechny ty pixely jsou ztraceny jako slzy v dešti.

V celé situaci došlo ke šťastnému obratu, protože o několik dní později se vývojář s nadšením podělil o nález původní  SNES cartridge se hrou. Neváhal a okamžitě ji spustil na stařičkém Super Ninentdo Entertainment Systemu, jen aby zjistil, že hra stále funguje. Následně se ještě pochlubil fotografií přímo z hraní, kde upozornil své fanoušky, že dosud hru viděli jen čtyři lidé na světě a dlouho ji považovali za ztracenou. Navíc prý v chladných elektronických obvodech stále tepe život, a to dokonce v 60 FPS. Ancel si neodpustil ani poznámku, že by měl udělat port na nově představenou konzoli Nintendo Switch.

O ztracené hře má hrstku informací i server Unseen64, který se specializuje na uchovávání herní historie se zvláštním důrazem na zrušené hry. Podle dostupných materiálů měla verze Raymana pro SNES podporovat kooperaci dvou hráčů, Ubisoft se ale během vývoje rozhodl přesunout projekt na novější platformy, které podporovaly CD-Rom. Vlivem silnějších a modernějších platforem došlo k dramatickému přepracování a vylepšení grafiky. Změnil se však i příběh, protože původně měla hra být o jedenáctiletém chlapci jménem Jimmy, který uvnitř svého počítače objevuje různé reality, které používá k vytvoření vlastního fantastického světa jménem Hereitscool. Docela úlet, že?

Prozatím poslední velkou hrou ze série Rayman jsou Legends z roku 2013. Značka se následně do jisté míry přesunula na mobily, není ale vyloučeno, že by se Ancel po dokončení Beyond Good & Evil 2 vrhl na nový díl dobrodružství chlapíka s velmi volně připojenými končetinami.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama