Co týden dal: Revoluční Switch a sedm kovbojů
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Revoluční Switch a sedm kovbojů

Co týden dal: Revoluční Switch a sedm kovbojů

David Plecháček

David Plecháček

23. 10. 2016 16:00 1
Reklama

Věřte tomu nebo ne, ale i přes to, že jsme tu měli oznámení Projectu Scorpio, PlayStationu 4 Pro, PlayStationu 4 Slim, Xboxu One S, všech VR zařízení, oznámení nekonečného zástupu her, tak pomineme-li největší herní konference, máme za sebou nejrušnější týden z celého roku. Co se týče psaného souhrnu, tak se jedná jednoznačně o nejnabitější týden, kterému se tímto způsobem věnujeme. Už to by mělo být lákadlem pro to, abyste se pustili do čtení. Otázka ale je, čím začít?

PŘEPNĚTE SE NA NINTENDO

Co týden dal: Revoluční Switch a sedm kovbojů
i Zdroj: Hrej.cz

Víte, asi tisíckrát jsme psali o Nintendu NX. V tom bezpočtu zpráv jsme spekulovali o desítkách možností, co se z novinky od japonských svérázů vyklube. A světe div se, jedna ze spekulací se potvrdila. Byla to ta, která přicházela ze všech stran a která byla především v posledních týdnech a měsících tou nejskloňovanější. Právě této spekulaci jsme se věnovali i v prozatím posledním velkém článku, který na adresu NX vznikl.

Nový trailer, který Nintendo bez velké pompy uveřejnil na svém YouTube kanálu, potvrzuje, že zařízení – které se příhodně jmenuje Nintendo Switch – opravdu představuje jakýsi hybrid mezi domácí konzolí a handheldem.

Konečně si můžeme představit, co se skrývalo pod oním nákresem, který internetem koloval. Pokud si jako základ představíme handheld, nejlépe se dá zařízení popsat jako gamepad k Wii U. Jenže display a postranní ovládací prvky se mohou jednoduchým postupem oddělit, a tak si můžete díky speciálnímu výklopnému stojánku obrazovku postavit a hrát pouze s ovladači v rukách.

Nebo lze display zasunout do stojanu, který je připojen k vaší televizi a obraz se automaticky přepne. Ostatně jak Nintendo jasně proklamuje, Switch je především novou domácí konzolí.  Jelikož hraní se dvěma separátními ovladači nemusí být tak pohodlné jako s klasickým gamepadem, můžete oba dva kusy připnout ke speciálnímu zařízení, ze kterého se následně gamepad stane. Z NX – pardon, z Nintenda Switch – se pak stane plnohodnotná konzole. Tak takhle jsme si to už nějaký ten pátek představovali, že?

Mimochodem, potvrdilo se i to s cartridgemi. Cartridge jsou nosiče pro to nejdůležitější – pro hry. Už v ukázce si můžeme všimnout, že Switch se dočká nové Zeldy, Splatoonu, ale i TES V: Skyrim (byť toho se jen tak nedočkáme). Nedlouho po odhalení navíc Nintendo přispěchalo s grafickou ukázkou toho, které společnosti budou novou konzoli podporovat. Nechybí Activision, Electronic Arts, Capcom, Konami, Sega, Bandai Namco a Koei Tecmo, FromSoftware, Ubisoft, Square Enix ani Warner Bros.

Ale také jde o to, aby tyto společnosti nabídly nijak neosekané hry. Ve skutečnosti se potvrdila i další spekulace – Switch pohání procesor od firmy Nvidia, Tegra. Ten má integrovanou grafickou kartu postavenou na stejné architektuře, jakou mají grafiky řady GeForce. Údajně by nový čip měl být efektivní, ale především výkonný. Bude muset, neboť podle náznaků z Nintenda dokovací stanice nebude nikterak „tabletu“ pomáhat, a tak veškerý výpočetní výkon bude právě v přenosné části.

Tak málo stačí, když vypustíte do světa jedno relativně krátké video. Analytici se předhání v co nejpřesnějších odhadech, ale v jednom se shodují – Nintendo už do konce roku o Switch nepromluví. Třeba ale uslyšíme naopak o čínské společnosti Aikun, ta má totiž také svůj Switch, který se nápadně podobá nově oznámené konzoli. Jenže na trhu už je déle než rok…

DIVOKOU PRÉRIÍ

Co týden dal: Revoluční Switch a sedm kovbojů
i Zdroj: Hrej.cz

Tenhle příběh, kterej vám teďkon povim, začal už v neděli. Jóó, tam na divokym západě, tam, kde slunce zapadá nad vyprahlou pustinou, dřepí nad dýmkou míru vývojáři z Rockstaru. V San Diegu, kousek od těch pupkatejch Mexikánů, si řekla skupina věčně vožralejch lenochů, že z nás zase vytřískaj dolary. Dolary v tom lepšejšim případě, v tom horšim to bude zlato. Ta zlodějská sebranka nejdřív strašila rudym obrázkem, v pondělí znova, v úterý to konečně voznáměj, pak udělaj trailer a po sedmi letech přídou s dalším Red Dead Redemption? A voni se vopovažujou neudělat to na naše kompy?!

Trvalo to pět dní, než jsme viděli první video. Pět dlouhých dní, kdy bylo každému jasné, co se chystá. A stejně jsme byli jako na drátkách. První obrázek byl nic neříkající, jako každý druhý, o kterém jsme v souvislosti s RDR psali několikrát. Jediný rozdíl, a to podstatný rozdíl, byl ale ten, že se objevil na oficiálním Twitterovém účtu. Ale už jen ta barva stačila.

Pokud někdo pochyboval, v Rockstar San Diego pro něj připravili obrázek číslo dvě, který se opět nesl v rudé barvě, ale pod rozpáleným sluncem stálo sedm kovbojských siluet. Na třetím obrázku už stálo všechno černé na bílém. Jednak, že jde o RDR2 (nikoliv o Red Dead Revolution, jak někteří tipovali), a hlavně, že to vyjde na podzim příštího roku.

Radost z oznámení ale pro někoho trvala jen chvíli. Ono totiž není vůbec jasné, jak to bude s PC verzí. O tom, že Red Dead Redemption to na osobní počítače nikdy nedotáhl, všichni vědí, a všichni hráči, kterým je série odpírána, také hlasitě skřípou zuby. A samozřejmě nechtějí, aby je ten samý osud potkal u RDR2 – a tak už podepisují petici. Nakolik bude platná, ukáže čas.

Ve čtvrtek došlo na již proklamované video. Ne, že bychom z něj byli moudřejší, ale tak nějak dokládá tu mozaiku, že se Red Dead opravdu chystá. Podívat se na něj můžete zde. Zanedlouho poté ale přišla ještě jedna zajímavá zpráva – totiž ze Rockstar Games a Sony uzavírají partnerství, ze kterého budou majitelé zařízení od druhého jmenovaného značně těžit. Mohou se těšit na původní Red Dead Redemption, sic bohužel jen v rámci PS Now, a o dalších výhodách se dozvíme později.

Titul ještě nikdo neviděl ani v chodu, stále si nemůžeme být jistí příběhem – byť Zdeněk si je absolutně jistý, že se jedná o prequel – a už už se objevují první odhady, kolik se hry prodá kusů. Ty se pochopitelné liší agenturu od agentury, ale všichni se shodují, že půjde minimálně o 15 milionů kousků. Uvidíme, zda dojde na jejich odhady a dočkáme se i něčeho takového, jako je Red Dead Online, totiž adaptaci na úspěšné GTA Online. Ale na tyto informace máme ještě spoustu času…

NEŽÁRLI, SOUSEDE

Co týden dal: Revoluční Switch a sedm kovbojů
i Zdroj: Hrej.cz

Marketingový, leč absolutně nerovný, souboj svedlo s Nintendem Sony. Čistě ze žárlivosti, den po oznámení Nintenda Switch, se zase pokusilo převzít otěže, když do médií vypustilo novinky ohledně PlayStationu 4 Pro. Je pravda, že je na čase, neboť na trhy přichází už 10. listopadu. Zájemcům se nové informace budou při rozhodování hodit.

PS4 Pro nakonec dostane 1 GB RAM navíc. Pro magazín GN to prohlásil hlavní architekt Mark Cerny. Pokud si říkáte, že rázem vzaly za své řeči o tom, jak stávající majitelé nebudou ostrouhávat, zavřete radši kudly v kapse a čtěte dále – jedná se totiž o pomalejší DRAM, nikoliv o GDDR5 paměť. A proč vůbec nějaká úprava? Jak říká Cerny, vývojáři potřebovaly zhruba deset procent RAM navíc, a tak se Sony rozhodlo pro tento malý krůček. A když si k tomu připočteme vyměnitelný HD a podporu rozhraní SATA 3.0, novinek zase tak málo nebylo.

KDE JE MAFIA TEĎ?

Tlačila nás palčivá otázka, zda dokáže tento souhrn konkurovat tomu minulému, ale nejen, že mu dokáže konkurovat se ctí, on ho dokonce překonává. A to takovým způsobem, že jsem nezmínil ani Battlefield 1! Tak tedy… Battlefield se povedl. Ale pro víc informací budete muset zamířit do recenze. Pro víc informací zamiřte obecně na náš web, stalo se toho mnohem víc.

Videa a podcasty za minulý týden:Videobox: FIFA 17 vs. PES 2017, Hrajte s námi: Battlefield 1, Hrajte s námi: Ride 2,  hPod 557

Recenze za minulý týden:Ride 2, Event[0], WRC 6, Battlefield 1

Články za minulý týden:

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama