O výkonu, displeji a baterii konzole Switch
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka O výkonu, displeji a baterii konzole Switch

O výkonu, displeji a baterii konzole Switch

Jiří Bigas

Jiří Bigas

22. 10. 2016 17:24 15
Reklama

I když bychom rádi nechali Nintendo Switch alespoň o víkendu chvíli odpočívat, příval nových zpráv, informací a “zaručených” zvěstí nepolevuje. Shromáždili jsme proto pro vás opět výběr těch nejzajímavějších postřehů na konto ambiciózní novinky, která se zatím těší značné pozornosti fanoušků.

Připravte se ovšem na to, že některé zprávy si vzájemně odporují nebo se přinejmenším zčásti popírají. To souvisí hlavně s tím, že samotné Nintendo se obestavělo vysokou hrabou mlčení a zdá se, že podle všech náznaků už nemá v nadcházejících měsících v úmyslu se s námi o své novince příliš bavit. Na oficiální informace musíme čekat. Těch už je jen málo. Na druhou stranu o to častěji prosakují na veřejnost různé drobky z důvěryhodných zdrojů, z nichž značná část působí dosti důvěryhodně.

Navzdory tomu, že včerejší zprávy hovořily v tom smyslu, že veškerý výpočetní výkon nového zařízení se ukrývá výhradně v “handheldu”, nyní se objevily náznaky, že dok přeci jen obsahuje nějaké koně navíc a může výkonnostně Switch podpořit. Nepůjde tedy nakonec jen o způsob, jak připojit tabletovou část pohodlně k televizi a nechat ji nabíjet? Tvrdí to alespoň bývalá editorka Destructoidu Laura Kate Dale, která v posledních dnech několikrát už prokázala, že má o dění v zákulisí Nintenda dobré povědomí.

Podle ní dok ve skutečnosti obsahuje dodatečnou výpočetní jednotku, která dopřeje domácímu nastavení nějaký výkon k dobru. Tvrdí také, že Nintendo Switch s jistotou disponuje multi-touch obrazovkou, což zatím výrobce nekomentoval. Uvidíme, zda to nakonec bude platit i pro hojně spekulovaný stylus. Tím si ale Laura Kate Dale na rozdíl od informace o dotykovém displeji jistá není. V každém případě by ale tato dotyková obrazovka neměla být klíčovým ovládacím prvkem u nových her. Využívat se bude hlavně v menu, pro kreslení a specifické tituly jako Super Mario Maker.

Pokud jde o kapacitu baterie, Laura Kate Dale slibuje průměrnou výdrž. Kdosi z Ubisoftu pak měl prohlásit, že na jedno nabití Switch vydrží tři hodiny v akci. Přirozeně bude hodně záležet na tom, jak budete v tuto chvíli zařízení používat. Ale to by vskutku nebylo mnoho. Původní zprávy hovořily přibližně o pěti hodinách.

Představení nové konzole se na kanálu Nintenda stalo vůbec nejsledovanějším videem v historii s 14,5 miliony zhlédnutí. Novinka tak překonala představení 2DS nebo letošní trailer na The Legend of Zelda: Breath of the Wild z E3.

Obrazovka “handheldu” nemůže sloužit jako druhý displej, když je konzole připojená k televizi. To zase Nintendo prozradilo magazínu Polygon. Nefunguje tedy stejně jako ovladač s obrazovkou u Wii U. Podobnou možnost využívají i některé hry pro iPad po připojení k televizi. Třeba závody sledujete na velké obrazovce a tablet ukazuje mapu, pořadí a další informace. I když někoho může mrzet, že Nintendo doslova nazývá Switch “single-screen experience”, dává to smysl s ohledem na skutečnost, že doma budeme ukládat handhedl do základny, takže nepůjde jeho obrazovku nejspíš ani využít.

Trochu matoucí je, že Nintendo naopak třeba v dalším rozhovoru tvrdí, že už zmíněná kapacita baterie bude zcela dostatečná. Zařízení je podle něj navržené tak, aby na něm uživatelé mohli hrát pokud možno co nejdéle i na místech, kde nemají přístup k elektřině. V rozhovoru pro Famitsu také definitivně firma potvrdila, že Switch nebude kompatibilní s fyzickými kopiemi her pro Wii U a 3DS. Neporadí si tedy ani s jedním z těchto nosičů. Naděje ale žije, pokud jde o digitální verze.

Určitě už víte, že mezi vývojáři, kteří budou podporovat novou platformu, je i Epic, který spojil síly s Nintendem, aby pomohli vývojářům přinést na Switch hry poháněné Unreal Enginem 4. Znovu bychom měli zdůraznit i to, že Nintendo trvá na tom, že navzdory popisu novinky jako domácí konzole je srdcem zařízení handheldová část s obrazovkou a odnímatelnými ovladači.

Přestože se pro vás snažíme vybírat jen takové zprávy a spekulace, které pocházejí z důvěryhodných zdrojů, berte neověřené informace, které nepocházejí od výrobce, s rezervou. Do té doby nezbývá než čekat na Nintendo, až jeho zástupcům zase bude do řeči. Ale čas se rychle krátí. Switch má přijít na trh už v březnu příštího roku, takže nejspíš nebudeme muset čekat na další detaily bůhvíjak dlouho.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama