Cerny: PS4 Pro dostane 1 GB RAM navíc
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Cerny: PS4 Pro dostane 1 GB RAM navíc

Cerny: PS4 Pro dostane 1 GB RAM navíc

Pavel Makal

Pavel Makal

21. 10. 2016 11:01 5
Reklama

PlayStation 4 Pro přichází na trh již 10. listopadu a očekáváme, že poté, co Sony úspěšně spustila prodej PS VR, nyní napne plné síly do propagace nové vlajkové lodi platformy PlayStation. Ačkoli jsme si mysleli, že o chystané revizi víme již vše, Mark Cerny nás nyní vyvádí z omylu.

V rozhovoru pro server IGN totiž hlavní architekt PS4 Pro odhalil, že nová konzole dostane 1 GB RAM navíc. Nejde ovšem o GDDR5 paměť, která je v systému v základu, ale o pomalejší DRAM. I tak ale údajně toto mírné vylepšení konzoli prospěje. Cerny tvrdí, že z pohledu vývojářů hry potřebovaly zhruba desetiprocentní navýšení paměti, proto se rozhodli pro takto malý krůček. Má jít zároveň o signál majitelům běžné PS4, že Pro je nadále součástí této generace konzolí.

DRAM se ale nebude využívat přímo pro hry, bude mít totiž na starost běh aplikací na pozadí, aby se pro tyto procesy už nemusel vyčleňovat výkon z GDDR5 paměti. Tím pádem zbyde na PS4 Pro více rychlé paměti pro hry. Cerny vysvětluje, že pokud se na PS4 přesouváte z nějaké aplikace do hry, spuštěná aplikace běží stále na pozadí, aby bylo možné se k ní opět rychle vrátit. U PS4 Pro bude běh aplikace přiřazen do DRAM.

Podle něj tím pádem mohou hry na PS4 pro využívat zhruba 5,5 GB GDDR5 paměti, zbytek je využíván pro systémové procesy. Celý rozhovor uzavřel tím, že ušetřený výkon se využívá pro nejrůznější buffery, které jsou potřebné pro renderování ve vysokém rozlišení nebo pro vyšší kvalitu. Assety sice zůstanou stejné, ale podle Cernyho slov vypadají daleko lépe. Jsme upřímně zvědavi, zda toto vylepšení přinese skutečně znatelné výsledky. V tabulce níže se můžete podívat na původní HW specifikace PlayStation 4 Pro.

PlayStation Pro

Procesor: x86-64 AMD Jaguar, 8 jader
Grafická karta: 4,20 TFLOPS, AMD Radeon
Operační paměť: GDDR5 8GB
Harddisk: 1 TB
Velikost zařízení: 295 mm x 55 mm x 327 mm
Váha: 3,3 kg
Spotřeba: Maximálně 310 W
Cena: 399 eur (11 tisíc korun)
Datum vydání: 10. listopadu 2016

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama