Spencer: Cena Scorpia nebude nepřiměřená
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Spencer: Cena Scorpia nebude nepřiměřená

Spencer: Cena Scorpia nebude nepřiměřená

Pavel Makal

Pavel Makal

30. 9. 2016 12:55 12
Reklama

Odhalení projektu Scorpio na letošní E3 vzbudilo velký zájem a ještě větší množství otázek. Kromě dohadů o výkonu a vlivu na podobu této konzolové generace je nemalým otazníkem také cena zařízení. Špičky Microsoftu totiž o novém hardware hovoří jako o luxusním zboží a to řadu spotřebitelů nutí uvažovat o tom, zda si budou chystanou konzoli moci pořídit. Se svou troškou do mlýna nyní přišel i Phil Spencer.

Spencer v uplynulých dnech navštívil Austrálii, aby se podílel na akci Xbox FanFest a podpořil start prodejů Forzy Horizon 3, která se u protinožců odehrává. Při této příležitosti poskytl rozhovor novozélandskému webu NZ Gamer, ve kterém se věnoval celé řadě aspektů chystané konzole. Rozhovor se nesl ve velice uvolněném a přátelském duchu, možná i díky tomu obsáhl velmi zajímavá témata, která se kolem Scorpia točí.

Interview začalo otázkou na obecný problém, který momentálně musí firmy, prezentující obsah ve 4K, bez výjimky řešit. Jak ukázat lidem, kteří z valné většiny stále disponují přinejlepším Full HD obrazovkami, jaké budou výhody her a médií v Ultra HD rozlišení. Spencer potvrdil, že je to téma, nad kterým se Microsoft v současnosti hluboce zamýšlí, řeší jej už kvůli příští E3. Z toho lze vyvodit, že právě tam bude Scorpio odhaleno v plné kráse. Spencer zmiňuje, že bude velmi složité přesvědčit jak diváky v sále, který není vybaven tak obří 4K obrazovkou, tak i ty doma. Nakonec se prý budou hráči muset jít přesvědčit na vlastní oči do některé ze specializovaných prodejen Microsoft Store. Ty se ale bohužel téměř výhradně nachází v Severní Americe, jedinou výjimkou je právě Sydney, kde byla prodejna nedávno otevřena.

Rozhovor se stočil i na streamování videa a fakt, že Austrálie a Nový Zéland neoplývají právě nejrychlejším internetovým připojením. Spencer tento fakt využil k opětovnému poukázání na to, že právě proto mají jejich konzole UHD Blu-ray mechaniku. Neopomenul zmínit, že si sám v současnosti kupuje celou řadu filmů na 4K Blu-ray discích, protože kvalita je prostě neuvěřitelná. Po tomto drobném políčku konkurenci se již rozhovor stočil k otázce ceny.

Redaktor NZ Gameru položil palčivou otázku, zda bude fakt, že Scorpio má být prémiovým zařízením, znamenat cenovou nedostupnost pro běžné spotřebitele. Spencer tvrdí, že tomu tak nebude. Poukazuje na cenu Xbox One S a říká, že obě zařízení, jak zeštíhlený Xbox One, tak Scorpio, firma navrhovala paralelně. Scorpio má být prémiovou konzolí po stránce hodnoty a výkonu, lidé se nemají bát ceny. Podstatná věta padla v samém závěru tohoto segmentu. Cena Scorpia prý nemá být odlišná od toho, co jsme již na konzolovém trhu viděli. To samozřejmě okamžitě budí nové otázky. Máme se připravit na launchovou cenu PlayStation 3, která byla stanovena na 599 dolarů? PlayStation 4 Pro bude startovat na ceně 399 dolarů, Scorpio by při výrazně vyšším výkonu mohlo obhájit cenovku o 100 dolarů vyšší. Podstatné je, že se při plánování cenové politiky Microsoft zjevně držel při zemi a nemusíme se obávat, že by zařízení stálo nepřiměřeně více než konkurence.

Finále rozhovoru pak patřila dotazu, kde se Microsoft vidí na konci této konzolové generace a zda se vůbec o něčem takovém stále dá mluvit ve stínu mezigeneračního upgradu. Spencer hovoří o tom, že se jen nerad nechává ovlivnit soupeřením se Sony a snahou konkurenci dohonit. Chce, aby byl Xbox tou nejpříjemnější platformou pro tradiční i nezávislé vývojáře, aby jej hráči ocenili jako místo těch nejlepších herních zážitků. Snaží se tento cíl podpořit programy, jako je cross-play, mody, Play Anywhere a podobně. Na konci generace chce vidět Xbox stejně jako teď – jako skvělou zábavní platformu, která hráčům nabízí dostatečný výkon pro ty nejlepší hry a herním studiím příjemné prostředí pro jejich tvorbu a vydělávání peněz. Uklidnila vás slova Phila Spencera, nebo si raději počkáte na finální cenovku a podle ní se rozhodnete? 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama